Motståndarkollen: Hammarby IF
Foto: Erik Bjernulf

Motståndarkollen: Hammarby IF

Share

Motståndarkollen: Hammarby IF

Det blev en viktig poäng mot fjolårets tabelltrea Linköping FC i hemmapremiären av OBOS Damallsvenskan för våra rödsvarta damer. Nu väntar årets första bortamatch, mot de regerand ...

Det blev en viktig poäng mot fjolårets tabelltrea Linköping FC i hemmapremiären av OBOS Damallsvenskan för våra rödsvarta damer. Nu väntar årets första bortamatch, mot de regerande svenska mästarna. Här är motståndarkollen på: Hammarby IF

Historik: Hammarby IF grundades 10 april 1889 och var till grunden en Roddförening i Barnängen på Södermalm i Stockholm. Fotbollssektionen bildades sedan 1915 och damfotbollssektionen, som är intressant i det här sammanhanget, grundades år 1970.

I år gör laget sin totalt trettionde säsong i Damallsvenskan. Genom historien har det blivit tre Svenska cupen-titlar och två SM-guld, för de regerande svenska mästarna som imponerande vann ”dubbeln” under säsongen 2023, när man vann både Svenska cupen och OBOS Damallsvenskan under ledning av tidigare BP-spelaren Pablo Pinones Arce.

Nuvarande trupp: Från fjolårets guldtrupp har bland annat nyckelspelaren och guldhjälten Madelen Janogy lämnat, som stod för hela sjutton poäng på 25 matcher i OBOS Damallsvenskan 2023. Vi kan även notera att ett av årets rödsvarta nyförvärv, Adelina Engman, lämnade Hammarby under vinterfönstret efter två år, 44 matcher och två vunna titlar för klubben. Under vinterfönstret har klubben även sålt Matilda Vinberg till Tottenham Hotspurs efter fjolårets succé.

Med tidigare norske förbundskaptenen Martin Sjögren som ny på tränarposten har man plockat in ett gäng meriterade norskor i lagbygget. En av dem är Rosenborgs 22-årige målspruta, som sommaren 2023 även var med i det norska landslagets VM-trupp, Anna Jøsendal, lett av just Martin Sjögren. Sedan har även norske mittfältaren som kommer senast från Manchester City, Julie Blakstad, plockats in.

Norske landslagsmittfältaren Emelie Joramo, som är född samma år som Jøsendal och kommer även från samma klubb, är också ett av årets nyförvärv för de grönvita. Hon inledde årets säsong med att avgöra bortapremiären mot KIF Örebro på stopptid och blir minst sagt en spelare att hålla koll på i söndagens möte.

Med flera försvarare på landslagsnivå i Lotta Ökvist, Jonna Andersson och nyförvärvet från Linköping, Stina Lennartsson, är det även även ett starkt defensivt Hammarbylag som återigen konkurrerar i årets Damallsvenskan.

Senaste möte: Senast vi ställdes mot Hammarby var i juli 2023 i OBOS Damallsvenskan, en match som slutade 0-0 på Grimsta IP.