Motståndarkollen: Halmstads BK
Foto: Bildbyrån

Motståndarkollen: Halmstads BK

Share

Motståndarkollen: Halmstads BK

Allsvenskan avancerar vidare och vi är redan framme vid omgång 4 och årets tredje bortamatch för våra rödsvarta herrar. På söndag är det matchdags på Örjans Vall, i jakten på reva ...

Allsvenskan avancerar vidare och vi är redan framme vid omgång 4 och årets tredje bortamatch för våra rödsvarta herrar. På söndag är det matchdags på Örjans Vall, i jakten på revansch efter den tunga kvartsfinalförlusten i Svenska cupen tidigare i vår. Här är motståndarkollen på: Halmstads BK

HISTORIK: Halmstads Bollklubb grundades för 110 år sedan, den 6 mars 1914 beviljades föreningen medlemskap i Riksidrottsförbundet och HBK ser det datum som sin födelsedag, som firades under föregående månad.

1926 var första gången föreningen nosade på eliten då de vann Sydsvenskan och fick kvala till Allsvenskan. I det kvalet blev IF Elfsborg för svåra, men HBK skulle komma igen. 1934 sker debuten i Allsvenskan och laget kniper en fjärdeplats, något som bekant innebär SM-brons. De åkte ur 1936 och återvände sex år senare, efter två kvalförluster. 

Laget växlade mellan Allsvenskan och andradivision, som burit många år genom åren. 1955 kommer ett starkt år då laget kommer två i Allsvenskan och noterar sin andra medalj. Tio år senare var det dock raka motsatsen då laget åkte ner i tredjedivisionen för första gången i föreningens historia.

1976 tar HBK sitt första SM-guld. Den idag, i det närmaste, helgonförklarade tränaren Roy Hodgson leder laget till guld. Tre år senare, 1979, gör laget om bedriften efter två raka åttonde platser i Allsvenskan. 

1995 blir det nytt guld, denna gång i Svenska Cupen efter finalseger mot AIK. I Allsvenskan noteras ett litet silver efter tredjeplats i serien. Året efter kommer laget sjua innan de radar upp fyra raka medaljer, med dubbla guld, 1997 och 2000, och en stabil plats i toppen av Allsvenskan. 2004 var laget bara en halvtimme från nytt SM-guld, men ett sent insläppt mål hemma mot IFK Göteborg skickade guldet till Malmö FF istället. 

2011 var guldåren definitivt över då laget åkte ur Allsvenskan efter 19 raka säsonger. Sedan dess har laget, likt BP, pendlat mellan Allsvenskan och Superettan. 2022 gick vi upp till Allsvenskan tillsammans och nu bygger vi båda för att avancera i tabellen under 2024. Men först, kvartsfinal i Svenska Cupen.

NUVARANDE TRUPP: Det har varit en viss omställning för HBK under vintern. Två tongivande spelare, Kazper Karlsson och Erik Ahlstrand, har lämnat för utlandet och dessutom har båda målvakterna bytts ut. Lite överraskande lämnade Malcolm Nilsson Säfqvist och HBK ersatte med Tim gånger två. Tim Erlandsson anslöt från Norge och Tim Rönning från IF Elfsborg. Offensivt har Rasmus Wiedesheim-Paul återvänt efter en tid i Norge, där framme ska vi även hålla koll på Viktor Granath och Naeem Moahmmed som står för många av Bollklubbens poäng med mål och assister.

KURIOSA: 2005 tog sig laget till gruppspel i UEFA-cupen (dagens Europa League) efter att ha besegrat regerande mästarna Sporting Lissabon i kvalets sista runda.

SENASTE MÖTE: I strålande sol genomfördes BP-dagen i augusti 2023, då kom Halmstads BK till Grimsta i Allsvenskan och BP hade gjort 3-0 under första halvtimmen. Oscar Pettersson, Ludvig Fritzson och Alexander Johansson var målskyttar när vi vann med 3-1 inför 2000 BP-ungdomar.

Lagen möttes även i kvartsfinalspelet under Svenska cupen 2024 i mars månad, i en match där HBK gick vinnande ur striden efter ett hörnmål i förlängningen.