Motståndarkollen: BK Häcken
Foto: Henke Råssmo

Motståndarkollen: BK Häcken

Share

Motståndarkollen: BK Häcken

Cupspelet rullar vidare och det är dags för gruppfinal. BP leder sin grupp efter de två inledande segrarna mot Landskrona och Östersund. Nästa motståndare i lördagens avgörande gr ...

Cupspelet rullar vidare och det är dags för gruppfinal. BP leder sin grupp efter de två inledande segrarna mot Landskrona och Östersund. Nästa motståndare i lördagens avgörande gruppspelsomgång är inga mindre än de regerande Cupmästarna, om en plats i kvartsfinalerna.
Här är motståndarkollen på: BK Häcken. 

HISTORIK: BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är idag en av toppklubbarna i Allsvenskan. Klubben från Hisingen har tre Cupguld och ett SM-guld på sin meritlista. Man har spelat i Allsvenskan sedan uppflyttningen säsongen 2008 och klubbens första och enda guld kom år 2022, efter en bragdsäsong ledd av tränaren Per Mathias Högmo. Totalt har det blivit 23 säsonger i högsta serien för den svartgula göteborgsklubben. 

Klubben kvalificerade sig för sitt första Europa-gruppspel under 2023, efter att man slagit ut den Skotska klassiska klubben Aberdeen i Europa League-playoff. Väl i gruppspelet fick man det tufft och lyckades inte avancera sig vidare, där det bland annat blev spel mot Xabi Alonsos stora vinstmaskin Bayer Leverkusen. 

NUVARANDE TRUPP: BK Häckens trupp för säsongen 2024 har en snittålder på 24 år. Inför säsongen har man en ny tränare i form av Paco Johansen, efter att Per Mathias Högmo lämnat sin tränarpost för nytt uppdrag i Japan. Lämnat har även mittfältaren Samuel Gustafson gjort, till samma adress: Urawa Red Diamonds, samt även Tomas Totland, Johan Brattberg och stortalangen Momodou Sonko.

In har man värvat inför säsongen den 19-årige försvararen från Serbien Nikola Zecevic, 18-årige anfallaren från Uganda John Paul Dembe, målvakten Andreas Linde och yttern Zeidane Inoussa.

SENASTE MÖTE: Senast BP ställdes mot BK Häcken var i den avslutande omgången av Allsvenskan 2023, i ett möte som slutade 2-1 till rödsvart, efter att egenfostrade Wilmer Odefalk och Zeidane Inoussa målat och vänt på matchen. Vändningen såg länge ut att rädda kvar BP från Allsvenskt kval, men Adam Carléns sena volleyavgörande för blåvitt i den parallella ödesmatchen mot Varberg förstörde segerfesten. BP ordnade dock det Allsvenska kontraktet sedan övertygande i det efterföljande kvalet.