Intervju: Andreas Engelmark och Olof Mellberg inför uppstarten 2023
Foto: Bildbyrån & Erik Bjernulf

Intervju: Andreas Engelmark och Olof Mellberg inför uppstarten 2023

Share

Intervju: Andreas Engelmark och Olof Mellberg inför uppstarten 2023

2023 leds vårt herrlag av en ny duo, men både har många år i BP och känner varandra sen tidigare. Andreas Engelmark lyfts fram och bildar tränarduo tillsammans med återvändande Ol ...

2023 leds vårt herrlag av en ny duo, men både har många år i BP och känner varandra sen tidigare. Andreas Engelmark lyfts fram och bildar tränarduo tillsammans med återvändande Olof Mellberg. Inför det nya året utvecklar de sina tankar om hur våra herrar ska ta sig an sin sjunde allsvenska säsong.
– Vi har klickat bra, säger Olof Mellberg. Även om vi har olika bakgrund, som jag tror kommer vara positivt, så är vi båda nördar i det vi gör. Vi pratar mycket fotboll, vi gillar båda att vrida och vända på saker och vill jobba med utveckling.
– Vi lärde känna varandra när han var i BP förra gången, säger Andreas Engelmark. Vi fick en bra relation då och har pratat om att jobba ihop. Extra kul att det blir i BP.

Tränarduon har hunnit ses vid flera tillfällen efter att det blev klart att de tillsammans leder vårt herrlag de kommande säsongerna. Under måndagen i julveckan samlades de med övrig ledarstab på Grimsta för att fortsätta planeringen inför den nya säsongen, i första hand förberedelser för träningsmatcherna och Svenska Cupen.
– Vi har tid på oss under försäsongen att sätta oss in i det, säger Andreas Engelmark. Det tog lite lång tid 2022, där hoppas jag att vi kan vara lite snabbare. Vi var okej i träningsmatcherna, bra i cupen och sen kom vi inte igång direkt i serien. I år möter vi många bra lag, flera allsvenska lag och får matcha oss på så sätt. Vi ska vara redo när vi ställs mot Djurgården i premiären.
– Jag har goda förhoppningar att det kommer se ganska bra ut, säger Olof Mellberg. Vi har en hyfsad kontinuitet och behåller stora delar av truppen som kommer från en serieseger. Laget har redan många bra och intressanta grejer att ta med sig in i försäsongen. Kan nog se bra ut tidigt under försäsongen, men den har vi också på oss att växla upp en nivå, minst, för det kommer att behövas i Allsvenskan. 

Just kontinuiteten är något båda tar upp. Vi kan notera att åtta spelare har lämnat truppen som vann Superettan. Av dessa åtta var det ”bara” Wilmer Odefalk som går att ses som ordinarie med 27 spelade matcher i serien. Många spelare har varit med på resan från Ettan Norra till Allsvenskan och har kunnat bygga relationer på planen och i omklädningsrummet.
– Väldigt positivt att vi kan behålla många av de som varit med de senaste åren, säger Engelmark. Vi hade en fördel när vi gick upp i Superettan att vi var samspelta. Spelarna kunde snabbt komma in i vad vi ville göra. Alla som har haft mycket speltid de senaste åren har en till nivå i sig. Det ska vi utveckla, både för det individuella och för det kollektiva. Det finns en väldigt bra möjlighet för både spelarna och föreningen att visa upp sig. 

Mellberg fyller i;
– Flera av spelarna har spelat ihop under båda seriesegrarna. Det märks på deras kombinationer, framförallt offensivt. De har byggt upp relationer på plan som jag tror blir viktiga. Det kommer fungera även på nästa nivå. Även i Allsvenskan finns det många intressanta relationer att bygga vidare på. 

Just relationer är något vi återkommer till. När Mellberg var i BP förra vändan arbetade Andreas Engelmark som Akademichef Pojk och de kom i kontakt med varandra av flera anledningar.
– Vi har känt varandra ganska lång tid, även om vi inte har jobbat tillsammans så har vi haft kontakt genom åren, säger Mellberg. Vi har klickat bra. Även om vi har olika bakgrund, som jag tror kommer vara positivt, så är vi nördar i det vi gör båda två. Vi pratar fotboll, vi gillar att vrida och vända på saker och vill jobba med utveckling. Det passar i BP, även om vi gör det på olika sätt. I min bakgrund i ungdomslag och i herrlag så har jag velat utveckla det kollektiva. Andreas har jobbat mer med det individuella, jag mer på gruppnivå. Men det gynnar ändå den individuella utvecklingen. 
– Vi ska hitta kombinationen av den kollektiva utvecklingen men även den individuella och sen få ut maximalt av den spelartrupp vi har. 

Som förening är vi kända för att fostra unga spelare genom vår akademi och våra seniorlag, till att bli duktiga fotbollsspelare som kan leva på sin fotboll. Det är också något vi vill fortsätta med, även om det inte går att sätta exakta siffror eller peka ut vilka spelare som kommer vara den som tar klivet nästa gång.  
– Det är BP:s dna att ha unga spelare, säger Engelmark. Under de senaste säsongerna har vi sålt ett dussin spelare till högre nivå. Det är våra egna killar. Det är otroligt kul att de lyckas, men det betyder också att vi måste fortsätta fylla på med ett jämnt flöde. Det kommer fler spelare, men vi måste också ha respekt för den process de går igenom. Nu har vi precis sålt tre spelare som presterat bra i Superettan till Djurgården. Vi ska fortsätta jobba på, sen går det inte att bara automatiskt ersätta med tre nya spelare rakt av, men ambitionen är alltid att lyfta fram nya spelare.
– Alla föreningar vill kunna utveckla spelare från egna led, säger Mellberg. I de allra flesta fall är BP en förening som har mycket unga spelare. Det pendlar mellan generationer, beroende på vad som säljs och vad som blir kvar. Det går inte att förutbestämma en exakt åldersstruktur men det går att ha målsättningar som är tydliga. Det är något som jag också gillar och är väl medveten som har jobbat i föreningen under många år, inte minst i ungdomslagen.

Allsvenskan 2023 väntar om några månader. Som nykomling är det lätt så att vi tittar på vilka lag som ska hållas bakom oss i tabellen, för att säkra nytt kontrakt. Med två raka seriesegrar i ryggen är det ändå ett lag med självförtroende som tar klivet in i den högsta serien. Men går det att hålla uppe en frejdig offensivt betonad fotboll även i Allsvenskan?
– Det finns massor av intressanta saker som gjorts de senaste åren som jag tror mycket på även i Allsvenskan, säger Olof Mellberg. Kombinationsspel och relationer på plan som skapat chanser och mål som jag tror kommer fungera bra. Vi behöver vrida och vända för att fortsätta utveckla alla delar.
– Försvarsspelet behöver vässas eftersom lagen är så mycket bättre. Vi behöver hitta rätt när det blir långa perioder av försvarsspel. Vi ska bli tryggare i lägre försvarsspel och fasta situationer där vi släppt in lite för mycket mål, det är något som vi behöver vidareutveckla.

Engelmark fortsätter;
– Blir såklart en skillnad. Vi har vunnit många matcher när vi vunnit två raka serier. Nu blir det en utmaning som blir annorlunda. Det kommer oftare vara så att motståndarna har initiativet. Men vi ska ha kvar vår identitet, komma till chanser med vårt eget spel och pressa högt. Det kommer vara färre tillfällen som vi kommer lyckas göra det, men de som följt oss senaste åren kommer att känna igen oss även i Allsvenskan, samtidigt som vi ska kunna hantera att ligga lågt och kunna kontra. 
– Det har varit svårt för BP att etablera sig i Allsvenskan, men klart att vår målsättning är att hänga kvar och på sikt etablera oss. Vi överraskade en del 2022 och ska fortsätta utveckla det och ta oss högre upp. Vi har en potential i föreningen att ha ett allsvenskt lag på herrsidan. Vi är medvetna om hur svårt det är, kan vi göra det över tid är det fantastiskt. Målet 2023 är att överraska igen och säkra spel i Allsvenskan 2024.

Så hur är känslan så här innan jul, bara några enstaka veckor innan försäsongen drar igång?
– Det känns jättekul, säger Mellberg. Inte så väntat kanske, men det kändes ändå naturligt på något vis när jag fick frågan. Känner mig väldigt taggad att få köra Allsvenskan med BP. 
– Det känns bra, säger Engelmark. Jag har haft en stor roll de senaste säsongerna, men visst är det ett litet kliv framåt. Vi ska göra det tillsammans och det är det viktiga. 

Försäsongen startar upp måndag 9 januari. Första träningsmatchen spelas 21 januari. Svenska Cupens gruppspel spelas månadsskiftet februari/mars och den allsvenska premiären väntar lördag 1 april. Nu hägrar den, säsongen 2023.

Säsongskorten släpps 29/12 10:00 via bp.ebiljett.nu.