Inget VM utan BP – Fyra uttagna till VM i Ryssland
Montage: August Wiklund

Inget VM utan BP – Fyra uttagna till VM i Ryssland

Share

Inget VM utan BP – Fyra uttagna till VM i Ryssland

Under tisdagen presenterade förbundskapten Janne Andersson den trupp som åker till Ryssland för att spela VM för herrar. Till truppen och VM-slutspelet har fyra BP-fostrade kallats ...

Under tisdagen presenterade förbundskapten Janne Andersson den trupp som åker till Ryssland för att spela VM för herrar. Till truppen och VM-slutspelet har fyra BP-fostrade kallats. Kristoffer Nordfeldt, Ludwig Augustinsson, Albin Ekdal och John Guidetti ger Janne Andersson möjligheten att mönstra en startelva med en BP-spelare i varje lagdel.
– Som förening känner vi i BP en enorm stolthet över att fyra egenfostrade spelare har tagits ut i VM-truppen, säger Fredrik Bergholm, styrelseordförande.

Samtliga uttagna har BP som moderklubb och inledde sitt fotbollsspelande i BPs Knatteskola som sexåringar. Från de första stegen med boll har mycket tid lagts ner på planerna i Västerort och som seniorer har alla debuterat i BPs herrlag och sedan gått vidare till spel i utlandet.
– BP har haft många egenfostrade spelare i de svenska landslagstrupperna genom åren, men till ett fotbolls-VM är detta rekord. Från hela BP önskar vi landslaget och våra BP-fostrade spelare ett stort lycka till i Ryssland, säger Fredrik Bergholm.

BPs Akademi är välrenommerad och fortsätter att utbilda fotbollsspelare som spelar på en hög nivå. Under 2017 spelade 64 BP-fostrade spelare elitfotboll i världen och ser vi till ungdomslandslag på pojksidan är återväxten god. Roger Palmgren är Akademichef Pojk och ser fram emot att utveckla verksamheten för att få fram fler spelare på högsta nivå.
– Mitt mål har sedan jag började varit ”att få fram flera och ännu bättre spelare” till seniorfotbollen, säger Roger Palmgren.
– Jag kallar projektet Höja Ribban. Det kan ju låta kaxigt att gå in med en sådan målsättning, just i sådan välrenommerad klubb som BP inom akademivärlden, men ser vi lite mera krasst på svensk fotboll så producerar vi ju inte så särskilt många spelare till världens bästa klubblagsturnering Champions League.
– Det är väldigt lätt att räkna på en hand hur många spelare ifrån Sverige, som har spelat i något CL-lag som tagits sig till en åttondelsfinal de senaste tio åren. Bättre internationella spelare kommer att ge ett ännu bättre landslag.

Palmgren jobbar utifrån sin roll som Akademichef Pojk med att studera hur andra akademier jobbar och ställer sig frågor kring hur BPs verksamhet kan ta nästa steg och därmed ”höja ribban”.
– Frågor jag ställer mig är ”Tränar vi rätt eller kan vi träna på ett annorlunda sätt inom de olika ålders-segmenten?”, ”Ska vi ändra på våra match- och träningsmetodik?” ”Kan vi träna mer? Utan att belasta de unga kropparna för mycket?”, ”Ger vi alla spelarna samma chans, eller tittar vi för mycket kortsiktiga resultat? Hur säkerställer vi att de sent puberterade spelarna får samma möjligheter som de tidigt utvecklade i respektive årskull?” och ”hur skapar vi ett större utrymme för de lovande talangerna att få växa fram inom det ”stora steget” från junior till senior.”

BP önskar landslaget ett stort lycka till sommarens VM-slutspel i Ryssland.