Inför Gefle IF – BP: Mors Dag-match på Gavlevallen
Kevin Kabran. Foto: Erik Bjernulf

Inför Gefle IF – BP: Mors Dag-match på Gavlevallen

Share

Inför Gefle IF – BP: Mors Dag-match på Gavlevallen

Efter en lite längre matchvila så kliver BP imorgon söndag på Superettan-tåget igen och det med match på bortaplan mot Gefle IF i den tionde omgången. Avspark söndag 28 maj 17.00 p ...

Efter en lite längre matchvila så kliver BP imorgon söndag på Superettan-tåget igen och det med match på bortaplan mot Gefle IF i den tionde omgången. Avspark söndag 28 maj 17.00 på Gavlevallen.

BP kommer från vila efter en intensiv matchning där tre matcher bockades av på sju dagar. Sex av nio möjliga poäng spelades in under den veckan och senast blev det 3-0 hemma på Grimsta mot Varbergs BoIS.

Under vilan som varit har U21 spelat mot Hammarby IF, där blev det seger med 3-1. Målskyttar i den matchen var både Luca Gerbino Polo och Besard Sabovic från herrtruppen samt Jack Lahne. I övrigt från herrtruppen deltog Kyle Konwea, Jacob Stensson, Jacob Ortmark och Hjalmar Ekdal i U21-matchen.

Inför matchen mot Gefle IF riskerar Erik Figueroa och Carl Starfelt avstängning, båda står noterade för två varningar hittills. Annars inga avstängda spelare eller rapporterade skador att notera inför trupputtagningen för Olof Mellberg och Azrudin Valentic.

Motståndare:
Gefle IF grundades redan 1882 och tillhör gruppen som kan titulera sig en av Sveriges äldsta idrottsföreningar. Om vi ska hitta en titel där de verkligen är äldst så är Gefle den äldsta föreningen som håller på med flera idrotter. Idag ingår fotboll och friidrott, men likt BP så har en hel del andra idrotter hunnits med under föreningens 135 levnadsår.

På fotbollsfronten gick det som allra bäst inledningsvis och på tidigt 1900-tal vann klubben det som är närmast att beteckna som SM-guld i form av att von Rosens pokal bärgades tre gånger 1899-1902, men då i kamp med endast Djurgårdens IF och AIK. Klubben har en längre historia av spel på högsta nivå, men det är först på 2000-talet som vi ska se Gefle IF som ett etablerat lag i Allsvenskan. Efter att ha besegrat BP i kvalet till Superettan 2000 spelade man 2001-2004 i Superettan för att 2005 spela i Allsvenskan igen för första gången på 21 år. Sejouren slutade inte förrän i höstas då laget inte lyckades resa sig efter en resultatmässigt svag vår och fick lämna Allsvenskan efter elva raka säsonger, den längsta sejouren i klubbens historia.

Att ställa om till spel i Superettan efter en så lång sejour visade sig svårt och efter nio spelade omgångar ligger Gefle IF just nu på sextonde och sista plats i Superettan med fem inspelade poäng. Detta ska ställas i kontrast mot att Johan Oremo fortsätter producera mål, sex gjorda mål hittills, i skytteligan endast överträffad av Trelleborgs FFs Salif Camara Jönsson (som bekant noterades Camara Jönsson för åtta mål på två matcher). Alltså är det inte anfallsspelet som är det Gefle fått kämpa med mest under våren, istället ser vi att 22 insläppta mål på de första nio omgångarna klart kan kopplas till den resultatmässiga svaga våren. Senast blev det förlust, 0-1, mot GAIS på bortaplan.

BP-kopplingen till Gefle IF, utöver en mängd matcher lagen emellan, är självklart Anders Bååth som återvände till BP inför den här säsongen och som spelade för Gefle IF de senaste åren. Bland annat bar Bååth kaptensbindeln under 2016.

Matchinfo:
Gefle IF – BP
Gavlevallen
Söndag 28 maj 17.00

Förköp: Webbiljett.se

Eftersom det är Mors Dag kan alla med biljett till matchen hämta ut en extra biljett till sin mor från 15.00: Ta med mamma på matchen

CMore: Se matchen via CMore så går del av intäkterna till BP