Inför Dam: BP -Alingsås FC

Inför Dam: BP -Alingsås FC

Share

Inför Dam: BP -Alingsås FC

Efter ett litet matchuppehåll väntar nu en intensiv matchvecka för BP. Först gäller hemmamöte med Alingsås på sena lördagseftermiddagen. Hemsidan har bytt några ord med mittfältar ...

Efter ett litet matchuppehåll väntar nu en intensiv matchvecka för BP. Först gäller hemmamöte med Alingsås på sena lördagseftermiddagen. Hemsidan har bytt några ord med mittfältaren Wilma Finnman och sportchef Staffan Jacobsson.

Text: Tore Kleist
Foto: Örjan Jacobsson
(På bilden: Wilma Finnman)

Efter landskampsuppehållet återtas nu spelet i elitdivisionerna. Med sju omgångar kvar ligger BP på fjärde plats i Elitettan, en poäng efter trean IFK Kalmar. BPs uttalade mål inför säsongen var att vara med i kampen om uppflyttningsplatserna och som det ser ut nu finns det ingen anledning att backa från den målsättningen. Vi kan se fram mot med en stenhård och mycket spännande höst. På lördag står alltså Alingsås FC för motståndet på Grimsta och BPs Wilma Finnman är redo:
– Vi har laddat om och de spelare som var sjuka senast är tillbaka.
Det är tätt med matchande framöver, med cupmatchen mot AIK nästa vecka förutom seriespelet; inte så svårt med motivationen, väl?
– Nej, det blir spännande och det är speciellt att vi nu får spela inför mer och mer publik. Det blir ju en annan känsla då.
Det är konkurrens om platserna på mittfältet, vad har du för mål personligen?
– Att fortsätta utvecklas och bli en ännu bättre spelare!

I matchen i Lidköping senast då flera spelare var sjuka var fyra U-spelare med i truppen och vi fick se ett fint inhopp av Saga Swedman, född 2004.
Sportchef Staffan Jacobsson, hur kommenterar du utvecklingen av flickfotbollen inom BP? Det känns som vi har gått in i helt nytt skede?
– Det stämmer, vi har tagit flera kliv de senaste åren. Nu i september hade vi spelare i alla landslag i F03-F06; det har aldrig hänt tidigare. Både F17 och F19 ligger bra till i sina respektive serier. Saga har tagit stora steg senaste halvåret, och förhoppningsvis blev inhoppet en extra ”trigger” för henne och övriga i U-truppen. Det kändes roligt att se henne på plan i Elitettan!
Kan vi förvänta oss ytterligare medverkan av U-spelare närmaste tiden då det är många matcher?
– Vi gör en genomgång efter helgen rörande kommande vecka för att bestämma vilka spelare som ska spela var. Det är intressanta och viktiga matcher för såväl A-laget som F19 och F17.
Sedan gammalt är det ganska gott om utländska, inte minst nordamerikanska, spelare i Elitettanlagen med lite olika typer av kontrakt, och nu ser vi även flera lånesamarbetsavtal med allsvenska klubbar. Tror du att BP kommer att köra vidare på den inslagna linjen med egenfostrade spelare och mer ”traditionella värvningar” av svenska spelare?
– Jag inte bara tror, jag är säker på att vi kommer fortsätta som vi gjort. Jag tycker att den blandningen är bra. Samarbeten kommer vi säkert ha, men de ska gynna spelare som vi tror kommer stanna i vårt damlag på sikt.

Motståndarna
Alingsås FC (officiellt med tillägget ”United”) bildades så sent som hösten 2017. Verksamheten hade tidigare bedrivits i Holmalunds IF:s damsektion, men vägen med elitsatsning (laget var i Elitettan 2017) ledde till bildandet av en ny förening. 2020 var man åter i näst högsta serien och säsongen slutade med en fin sjundeplats med samma poäng som BP. Det lutar att en ny mittenplacering i år; för närvarande ligger man åtta. I juli vann BP i Alingsås med 2-0 efter två mål av Frida Boriero.

BP välkomnar åter publik välkommen till Grimsta, men observera att biljetter till matchen köps via hemsidan. Alla matcher i Elitettan och Division 1 kan ses via Sportexpressen Play, antingen med fullt abonnemang eller med det så kallade Klubbkortet, som är billigare och där alla BPs matcher ingår. Du kan också följa liverapportering via BPs Twitterkonto. Avspark kl 16.00.

Preliminär BP-trupp
1 Josephine Frigge (mv), 26 Lovisa Koss (mv), 2 Alexsandra Lobanova, 3 Märta Säfström, 5 Wilma Wärulf, 6 Elin Bergkvist, 7 Michelle Rojas Flores, 8 Wilma Finnman, 9 Jennifer Sjösten, 10 Mathilda Johansson Prakt, 12 Ebba Ronquist, 13 Klara Andrup, 19 Sara Eriksson, 21 Tempest-Marie Norlin, 22 Mathilda Lindström, 23 Lovisa Norrby, 24 Daniella Famili, 27 Frida Boriero

Elitettan, omgång 20
BP – Alingsås FC United
Lördag 25 september kl 16.00
Grimsta IP, Vällingby