Inför BP – VPS Vaasa: Träningsmatch mot historiskt motstånd
Fritiof Björkén. Foto: Erik Bjernulf

Inför BP – VPS Vaasa: Träningsmatch mot historiskt motstånd

Share

Inför BP – VPS Vaasa: Träningsmatch mot historiskt motstånd

Istället för kvartsfinal i Svenska Cupen så fortsätter BPs förberedelser inför Allsvenskan med träningsmatch mot ett historiskt motstånd. Lördag 10 mars 14.00 kommer finska VPS Vaa ...

Istället för kvartsfinal i Svenska Cupen så fortsätter BPs förberedelser inför Allsvenskan med träningsmatch mot ett historiskt motstånd. Lördag 10 mars 14.00 kommer finska VPS Vaasa på besök, samma VPS som BP ställdes mot i den första kvalomgången till Europa League 2014. Fyra år senare är det två nya lag som möter varandra. 

BP är utslaget ur Svenska Cupen efter förlust mot Malmö FF i den avgörande gruppspelsmatchen. BP stod för en stark prestation men där individuella prestationer från de regerande svenska mästarna fällde avgörandet. Matchen mot VPS var inplanerad sedan tidigare utifall att BP inte skulle lyckas ta sig vidare till kvartsfinal. Senaste och enda gången BP och VPS mött mot varandra vann BP dubbelmötet i kvalet till Europa League med sammanlagt 3-2.

I matchen mot Malmö fick Mohanad Jeahze göra sin debut i BP-tröjan när han byttes in med dryga halvtimmen kvar att spela. Ett piggt inhopp som lovar gott inför kommande matcher. För BP återstår fyra veckors försäsong innan Allsvenskan drar igång måndag 2 april mot IFK Norrköping på bortaplan.

Motståndare
VPS, Vaasa Palloseura, direktöversatt till Vasa Bollklubb, är stadens lag i den del av Finland som har svensktalande befolkning. Föreningen grundades 1924 och är en klassisk klubb i Finland med 54 säsonger i den högsta division och två inhemska mästerskapsguld, dock senast 1948. Sedan 2006 har laget varit en stadig del av Veikaussliga och har prenumererat på platserna som ger kvalplats till Europa League. Sommaren 2014 lottades VPS mot BP i den första kvalomgången och lyckades vinna mot BP på hemmaplan, 2-1. I returmötet på Tele2 Arena vann BP med 2-0 och gick vidare till den andra kvalomgången.

VPS spelar sina hemmamatcher på Hietalahti Stadion, eller Sandviken på svenska. 2016 invigdes en nyrenoverad och utbyggd arena som är godkänd för spel i de europeiska kvalmatcherna, något BP inte fick uppleva. Den nya arenan tar drygt 6000 åskådare.

I likhet med BP har VPS portugisiska tankegångar i ledarstaben. Vid sidan av huvudtränaren Petri Vuorinen hittas assisterande Ricardo Duarte och fystränare Carlos Fradao. I spelartruppen finns Sebastian Strandvall kvar, som precis som Gustav Sandberg Magnusson är kvar sedan lagen möttes senast. 2017 kom laget på åttonde plats i ligan med en bra bit upp till topplaceringarna. VPS har liksom BP spelat gruppspel i den inhemska cupen under februari och mars med segrar mot fyra lag från lägre divisioner och förlust mot seriekollegan SJK.

Träningsmatch
BP – VPS
Lördag 10 mars 14.00
Grimsta
Fri entré