Inför BP – FK Cukaricki: Serbiskt motstånd på träningslägret
Foto: Henke Råssmo

Inför BP – FK Cukaricki: Serbiskt motstånd på träningslägret

Share

Inför BP – FK Cukaricki: Serbiskt motstånd på träningslägret

Herrarna befinner sig sedan i tisdags i Ayia Napa på Cypern för gemensamt träningsläger. Imorgon lördag spelas den första av två träningsmatcher när serbiska FK Cukaricki står på a ...

Herrarna befinner sig sedan i tisdags i Ayia Napa på Cypern för gemensamt träningsläger. Imorgon lördag spelas den första av två träningsmatcher när serbiska FK Cukaricki står på andra sidan mittlinjen. Avspark 16.00 i Ayia Napa.

Under veckan har fokus legat både på träningar inför Allsvenskan, men kanske framförallt på det sociala livet i truppen. Träningslägret kommer även att vara ett klimax för den hårdare uppbyggnadsfasen i träningarna. Efter Cypern kommer dubbelpassen att minska i antal.

Under vintern har det uppkommit en del småskador, vilket medfört en kraftig rotation i uttagningarna. Inga nya skador är dock av det allvarligare slagit, men spelare har ändå vilats som försiktighetsåtgärd. Till lördagens match återstår att se vilka som är speldugliga, varför truppen kommuniceras cirka timmen innan avspark.

Motståndare:
FK Cukaricki spelar i den serbiska Superliga. Med rötterna i stadsdelen Cukarica i serbiska huvudstaden Belgrad grundades klubben 1926 och tillbringade mesta tiden i amatörligor och lägre divisioner i dåvarande Jugoslavien. 1996 spelade FK Cukaricki i den högsta divisionen för första gången och lyckades 1997 att kvalificera sig för Intertotocupen. Det ska nämnas att seriesystemet i Serbien påverkats av krigstider, att Serbien var del av forna Jugoslavien och ytterligare faktorer som gör att en full återberättelse av just Cukarickis serieresa är svår att återberätta.

2011 blev FK Cukaricki den första fotbollsklubben i Serbien att bli privatägd då företaget ADOC tog över verksamheten, vilket medfört en snabb ekonomisk utveckling med investeringar både i organisation och truppbyggnad. 2014 tog sig Cukaricki till andra kvalomgången i Europa League och har kommit lika långt under de senaste tre säsongerna. Cukaricki har kommit två i den serbiska ligan vid två tillfällen och har lyckats vinna den serbiska cupen en gång.

Mest namnkunnig av spelarna som kommit fram genom Cukarickis verksamhet är Aleksandar Kolarov, idag i AS Roma och tidigare i SS Lazio och Manchester City.

Matchinfo:
BP och FK Cukaricki möts för första gången, men hade kunnat ställas mot varandra i kvalet till Europa League 2014.

Lördag 10 februari 16.00
Ayia Napa, Cypern

Matchen kommer inte att direktsändas. Vi kommer att rapportera om startelva, halvtidsresultat och slutresultat via sociala medier. Efter matchen presenteras en matchrapport här på IFBP.se.