Inför BP – AIK: Träningsmatch mot aspirant till Damallsvenskan
Foto: Peter Appelquist

Inför BP – AIK: Träningsmatch mot aspirant till Damallsvenskan

Share

Inför BP – AIK: Träningsmatch mot aspirant till Damallsvenskan

Efter två träningsmatcher mot lag i Division 1 hälsar vi nu AIK från Elitettan välkomna åter till Grimsta. Det blir en match mellan två lag som båda siktar på en än bättre säsong ä ...

Efter två träningsmatcher mot lag i Division 1 hälsar vi nu AIK från Elitettan välkomna åter till Grimsta. Det blir en match mellan två lag som båda siktar på en än bättre säsong än 2017. I förra årets cupmatch gjorde BP en fin insats men fick se sig besegrade med uddamålet.

BP har inlett matchsäsongen med en klar vinst mot Enskede och oavgjort mot Norrköping.
-Vi har drabbats av sjukdomar och skador och har haft nio spelare borta i respektive match. Det blir nog samma visa på lördag, konstaterar tränaren Marcelo Fernández. Jag förväntar mig ändå att se att vi utvecklas både spelmässigt och som grupp.
En som har kunnat spela båda matcherna är nyförvärvet Malin Broberg.
Börjar du känna dig hemma på Grimsta?
-Verkligen! Jag känner att jag har gjort rätt klubbval. Vi är ett härligt gäng med olika åldrar, bra ledare och ett gemensamt driv.
Kan du berätta lite om din fotbollskarriär?
-Jag började tidigt hemma i Märsta och hade tidigt ambitioner att utvecklas. Som ung spelade jag i Märsta, Bollstanäs, Bälingetrollen och gjorde så småningom en sejour med allsvenskt spel i Hammarby. Jag fick sedan möjlighet att studera och spela fotboll på college i USA. Jag blev kvar i mer än 5 år, och utvecklades mycket både som spelare och människa. När jag flyttade hem började jag arbeta och drog ner på fotbollsspelandet, men förra året blev det i alla fall spel i Fanna BK i Division 2. Lusten kom tillbaka att göra en ordentlig satsning igen, och nu är jag här!
Hur är läget inför lördag?
-Jag har lyckats hålla mig frisk, och laget är taggat för matt göra en bättre match än förra lördagen.

Motståndarna
AIK som klubb behöver ingen närmare presentation. Förra året siktade damlaget på att hamna i toppskiktet i Elitettan, och man hade länge chansen att nå uppflyttning. Till slut blev dock de båda småländska lagen Växjö DFF och IFK Kalmar för svåra. Sportchefen och chefstränaren Christer Lundin berättar att man i år har en höjt målsättningen ett snäpp:
-Ja, inför 2018 har vi valt att utmana oss själva och tydligt uttalat att vi siktar på att gå upp till Damallsvenskan.
Vilka ser du som huvudkonkurrenter?
-Hittills har jag helt fokuserat på oss själva, så i dagsläget kan jag inte peka på några favoriter.
I år spelar två Stockholmslag i högsta serien, ett i Elitettan och i division 1 finns fler än tio. Vågar du spå om hur många Stockholmslag det rimligen kan finnas etablerade i Damallsvenskan respektive Elitettan på sikt?
-Det är en intressant och svår fråga, men jag har inte reflekterat över det i någon större omfattning. För mig får det vara hur många som helst men det viktigaste för mig är att AIK är ett av dem som spelar högst upp!
Har ni haft stor omsättning av spelare? Vill du peka på något speciellt intressant nyförvärv?
-Som det ser ut nu är det åtta spelare som av olika anledningar inte längre finns i klubben. Det har tillkommit sju externt rekryterade spelare och två som vi har lyft upp från den egna flickakademin. Vi har nu en spelartrupp på 23 spelare varav tre målvakter. Alla nyförvärv är förstås speciella på sitt sätt; det är ju också därför vi valt att ha just dem i laget.

Flera av BP:s spelare har kommit från AIK de senaste säsongerna. Läs gärna mer om dessa i nyhetsarkivet!
Åt andra hållet gick Amanda Nildén inför 2017. Hon har dock lämnat Solna och spelar sedan januari i Brighton & Hove Albion i engelska andradivisionen (FA WSL 2).

Preliminär BP-trupp:
Rebecka Ayranci Dahlberg, Nichole Persson, Mathilda Prim, Alexsandra Lobanova, Joy Mertzig, Felicia Thörngren, Agnes Bergling, Fia Grönborg, Estibaliz Montes de Oca, Marie Segerholm, Daniella Novakovic, Ella Sonnelid, Michelle Rojas Flores, Michaela Larsson, Malin Broberg, Emilie Eriksson, Emelie Fonseca Johansson, Natalia Tutnjevic, Nova Schmiedtke

Matchinfo:
BP – AIK
Lördag 17 februari 12.00
Grimsta IP, Gulddragargränd 100, Vällingby
Fri entré