HERR: Tillbakablick på historiska cupäventyr
Förra vändan i Svenska Cupen passerades bland annat Djurgården, Helsingborg och Elfsborg på väg till semifinal i Svenska Cupen. Foto: Erik Bjernulf

HERR: Tillbakablick på historiska cupäventyr

Share

HERR: Tillbakablick på historiska cupäventyr

Vi är framme i kvartsfinal i Svenska Cupen för femte gången i historien. Nu på lördag möter vi Halmstads BK hemma på Grimsta och du köper din biljett här. Hur har det gått i de ...

Vi är framme i kvartsfinal i Svenska Cupen för femte gången i historien. Nu på lördag möter vi Halmstads BK hemma på Grimsta och du köper din biljett här.

Hur har det gått i de tidigare kvartsfinalerna. Vi tar en titt i historieböckerna.

1991: BP – Malmö FF på Grimsta IP
En klassisk match på Grimsta som det talas om 33 år senare. 0-0 vid fulltid följdes av en mållös förlängning som ledde till att straffar fick avgöra. Berndt Magnusson storspelade i målet och blev stor hjälte när han räddade Patrik ”Bjärred” Anderssons straff. Efter mål av Fredrik Dahlin, Anders Erlandsson, Mikael Wallman och Örjan Dahl stod det klart att BP vann med 4-3 och går fram till sin första semifinal, någonsin. I semifinalen blir det förlust med klara 0-3 mot Östers IF på Grimsta i vad som faktiskt var den första fotbollsmatch som sändes i TV4.

1996: IFK Malmö – BP på Malmö IP
Fem år senare väntar nytt motstånd från Malmö i kvartsfinal. Även här blir det en riktigt jämn match som slutar 0-0 vid full tid. I förlängning tillämpas sudden death, så när notoriske målskytten Per ”Perra” Ferm håller sig framme och gör 1-0 står det klart att vi avancerar till semifinal. I semifinalen väntar Malmö FF på Grimsta, då blev det förlust, 1-3.

2014: Malmö FF – BP i Malmö
Det nya gruppspelsformatet gör sin andra säsong och BP har tagit sig vidare från gruppen efter att ha besegrat Åtvidabergs FF och Carlstad United samt kryssat mot Jönköpings Södra IF. I kvartsfinalen väntar återigen Malmö FF som lyckas vinna med 2-0.

2017: IF Elfsborg – BP, Borås Arena
BP är nykomlingar i Superettan och har lyckats ta sig från gruppspelet med segrar mot Helsingborgs IF och Degerfors IF samt ett kryss mot Djurgårdens IF. Kvartsfinalen mot Elfsborg får en flygande start då KEvin Kabran ger BP ledningen redan i den femte minuten. Elfsborg kvitterar men i slutminuterna kommer ett numera klassiskt BP-mål. Viktor Gyökeres får bollen ute på högerkanten, har ryggen mot straffområdet och en försvarare som klänger på honom. Det stoppar inte Gyökeres som trycker sig förbi, avancerar in i straffområdet där han håller undan två försvarare och petar in matchavgörande 2-1 på Borås Arena. I den efterföljande semifinalen kan BP inte ladda om utan förlorar med 4-0 mot IFK Norrköping på bortaplan.

2024: BP – Halmstads BK, Grimsta IP.
Hur blir kvartsfinalen på lördag 9 mars 13:00? Var på plats och se själv – köp biljett via bp.ebiljett.nu.