HERR: Försäsongen igång
Richie Oporowa prickar stolpen. Foto: Erik Bjernulf

Någon enstaka minusgrader, dagsljus och en trevlig inramning. Försäsongen 2023 är igång! Vi kryssar, 1-1, mot Djurgårdens IF hemma på Grimsta i årets första match. Förste målskytt ...

Någon enstaka minusgrader, dagsljus och en trevlig inramning. Försäsongen 2023 är igång! Vi kryssar, 1-1, mot Djurgårdens IF hemma på Grimsta i årets första match. Förste målskytt får vi dock vänta på, eftersom vårt mål var ett självmål.

En ny säsong ligger framför oss, mycket är oskrivet och vi har egentligen bara förhoppningar att prata om. En första träningsmatch kan ge svar på en del, men långt i från allt om vad vi kan förvänta oss av säsongen 2023. Trupp mässigt noterade vi för dagen att Oscar Linnér, Alexander Abrahamsson, Ludvig Fritzson, Oscar Krusnell och Marijan Cosic saknades, alla med lättare skador som inte är värda att chansa med i en första träningsmatch.

I dessa fems frånvaro fick vi istället se flera unga spelare som fick chansen att visa upp sig på seniornivå för första gången. I mål stod Filip Sidklev för en stark seniordebut med flera fina ingripanden. Till vänster i backlinjen inledde Liam Tahwildaran och visade på offensiv vilja och defensiv beslutsamhet. I andra halvlek noterade vi pigga och inspirerade inhopp från Leonard Kleist, Viktor Sluug och Sebastian Wändin som alla tre bjöd på fina inslag i det kyliga vintervädret. Kleist och Sluug mer offensiva från varsin ytterpoistion och Wändin till höger i backlinjen.

Denna lördag fick vi även se debuter i den rödsvarta tröjan för tre nya ansikten. Torbjørn Heggem spelade första halvlek bredvid Amadeus Sögaard som mittback. Kevin Ackermann spelade första halvlek centralt på mittfältet och i andra halvlek kom Samuel Kroon in och fick sina första minuter i BP.

Matchmässigt noterar vi en stark insats från vårt herrlag. Spelmässigt var gästande Djurgården stundtals i ett visst övertag, men vi visade upp en stark defensiv och flera intressanta offensiva idéer. Filip Sidklev fick visa upp sig vid några tillfällen under den första halvtimmen och fick sträcka sig på långskott och plocka ner en del inlägg.

Innan halvtimmen hade passerat fick vi en frispark ungefär halvvägs in på offensiv planhalva. Samuel Leach Holm la upp bollen, slog ett inlägg som letade medspelare, men istället kunde det blårandiga försvaret sätta bollen i eget mål till ledning för BP. Torbjørn Heggem störde Carlos Moros Garcia som inte kunde hålla bollen från att rulla in i eget mål.

Vi står sedan upp bra och första halvlek avslutas med några halvchanser vardera. I andra halvlek öppnas spelet upp en hel del då båda lagen byter friskt. Försäsong och träningsmatch bjuder ju lätt in till just det och andra halvlek går väl inte till historien som den mest välspelade vi sett.

Med tjugo minuter kvar bröt sig Joel Asoro loss, satte full fart mot BP-målet och fälldes på vägen. Straff för Djurgården som Asoro själv tog hand om till 1-1. Det skapas några ytterligare chanser för gästerna men vi är inte alls oävna. Pigga, unga inhoppare skapar en del oreda och under slutminuterna är det vi som ligger närmast att göra ett segermål. Richie Omorowa får två bra lägen, ett halvt friläge där avslutet blir för tamt. Kort därefter kommer Viktor Sluug runt från sin högerkant och ett fint inspel når Omorowa vars avslut går klockrent i stolpen. Returen landar hos Samuel Kroon som får se sitt avslut styras utanför mål av Djurgårdare som kastar sig.

Dimman började dra in över Grimsta och domare Mohamed Al-Hakim la bara till ett par minuter innan han avslutade årets första träningsmatch. 1-1 och en fin genomkörare för båda lagen som fick testa lite nytt, lite gammalt och i vissa fall även något blått.

Vår nästa träningsmatch spelas fredag 27 januari 14:00 då IK Sirius kommer på besök.

Fakta: BP – Djurgårdens IF