HERR: Hemmapremiärer vi minns

HERR: Hemmapremiärer vi minns

Share

HERR: Hemmapremiärer vi minns

På lördag kliver BP ut i sin sjunde allsvenska hemmapremiär. Mycket har förändrats sedan 2007 då BP för första gången äntrade finljuset i allsvenskan. Läktarna har växt sig högre ...

På lördag kliver BP ut i sin sjunde allsvenska hemmapremiär. Mycket har förändrats sedan 2007 då BP för första gången äntrade finljuset i allsvenskan. Läktarna har växt sig högre på Grimsta IP, det grå premiärgräset har bytts ut mot grönt konstgräs och fanbärare som Olof Guterstam och Jon Persson har lämnat över till nya spelare som Gustav Sandberg Magnusson och Marijan Cosic.

När domaren blåser igång påskpremiären på Grimsta 15:00 mot Malmö FF kommer majoriteten av experterna hålla det Blå-vita skånelaget som favoriter. Men när vi kliver ut på planen ska vi veta att vi ställts mot starkt motstånd förr i hemmapremiärer och att vi har ett historiskt starkt facit att luta oss tillbaka mot.

2007, BP 1-0 Djurgårdens IF

Med Grimsta IP under renovering så fick den historiska hemmapremiären för BP spelas på Råsundastadion i Solna. Men vad gör det när en 17-årig Albin Ekdal i matchminut två skarvar vidare ett inlägg från Martin Ekström som Joakim Runnemo i sann måltjuvs-manér stöter in vid bortre stolpen. Efter det kan BP hålla undan till en 1-0 vinst i sin första allsvenska match någonsin.

2009, BP 2-0 BK Häcken

Efter att ha varit ner och vänt i superettan är det åter dags för allsvenskt spel. Grimsta IP får denna aprilkväll uppleva sin första allsvenska hemmapremiär. Denna gången fick publiken vänta längre innan man kunde brista ut i måljubel, i 72 minuter mer exakt. Efter en lång hörna nådde bollen tillslut en välplacerad Olof Guterstam på främre stolpen som kunde nicka in bollen. I slutet av matchen kunde också Joakim Runnemo utöka slutresultatet till 2-0 med ett skott från lång distans i tomt mål efter att Källqvist i Häcken-målet strulat till ett uppspel under slutforceringen.

2010, BP 0-0 AIK

Åter tillbaka på Råsunda och åter Stockholmsderby i hemmapremiären. De cirka 4 500 åskådarna fick ta del av en försiktig och händelsefattig första halvlek. Under andra halvlek fick BP försvaret visa sin färdighet och stod upp starkt mot ett allt mer påtryckande AIK. Men när Sebastian Eguren filmar till sig ett andra gula kort i 82:a minuten tätt följt av att Kenny Pavey sätter dobbarna i Benny Lekström i BPs mål och också han får syna det röda i den 84:e minuter så avtar pressen. BP kan inte utnyttja tvåmanna övertaget till att själva gå för ett segermål och matchen slutar mållös.

2013, BP 2-2 Öster IF

Med den allt mer döende naturgräsmattan på Grimsta utbytt mot konstgräs välkomnas Östers IF till Grimsta IP. BP är nerpressade från start och när Jacob Une Larsson nickar in bollen i eget mål på snöpligt sett i 29:e minuten efter inspel från Östers ytter så ser det mörkt ut på Grimsta. Men vi behöver inte sörja länge förrän Tim Björkström slår en otrolig långboll från eget försvar fram till Andreas Haddad som plockar ner bollen på bröstet och kyligt placerar in bollen vid vänster stolprot i 34:e minuten. I en chansfattig andra halvlek tar Öster i 79:e minuter åter ledningen efter att Vlado Zlojutro påpassligt snappar upp en retur som han enkelt stöter i mål bakom Niklas Westberg i BP-målet. Men återigen är BP snabbt uppe på benen igen. Sista ordet i matchen går till Pontus Segerström som endast två minuter efter Östers 1-2 mål nickar in reduceringen efter en fint slagen frispark från Bojan Djordjic.

2014, BP 1-2 Kalmar FF

Kalmar kommer ut starkt och gör både 0-1 och 0-2 i matchen, båda målen av Måns Söderqvist i 19:e respektive 54:e matchminuten. Efter andra målet så vaknar dock BP till liv och reducerar till 1-2 direkt i 55:e minuter genom Gabriel Petrovic som kommer fint inlöpande i en andra våg från mittfältet och sätter dit bollen med ett distinkt avslut från straffområdslinjen. Upphämtningen stannar tyvärr där och Kalmar lyckas hålla undan och åker tillbaka till Småland med tre poäng.

2018, BP 2-0 BK Häcken

Efter lång frånvaro får vi chans till revansch för premiärförlusten 2014, och den tar vi. Favorit i repris, BP 2, BK häcken 0. Bajram Ajeti öppnar målskyttet med att fint brösta in bollen i mål från nära håll i 19:e minuten efter att Eric Omondi ryckt sig loss på vänsterkanten och fint serverat anfallaren. Häcken trycker därefter på men i den 89:e minuten så kan Petar Petrovic enkelt sätta bollen i mål efter en fin kontring föranledd av Markus Gustafsson och Marko Nikolic.

På lördag 15:00 läggs ett nytt stycke till i denna hemmapremiärs-historia. Kom till Grimsta IP och heja fram laget till ännu ett fint hemmapremiärs-resultat!