F19 vände och vann – klara för slutspel

Det var upplagt för en rysare. Och en rysare blev det. F19 tog emot KIF Örebro på Grimsta IP under lördagen för att göra upp om den sista slutspelsplatsen i Svenska Spel F19. BP b ...

Det var upplagt för en rysare. Och en rysare blev det. F19 tog emot KIF Örebro på Grimsta IP under lördagen för att göra upp om den sista slutspelsplatsen i Svenska Spel F19. BP behövde vinna och för gästerna skulle det räcka med kryss. Efter att ha vänt underläge 0-1 i halvtid till 2-1 var det till slut BP som tog klivet upp på fjärdeplatsen och därmed avancerar till slutspel.

– Jättekul för tjejerna att få vända och vinna, speciellt när avgörandet kommer så sent, säger Anders Blomqvist, huvudtränare.

Första halvlek präglades av böljande spel och mestadels halvchanser fram tills att bortalaget fick en hörna i matchminut 35. Bollen seglade in i straffområdet och styrde olyckligt på en försvarande BP-spelare och in i mål bakom BP:s Nadine Allard. 1-0 till gästerna, men matchen var långt från färdigspelad. Efter baklängesmålet radade BP upp chanser att kvittera. Närmast kom Saga Swedman som sånär fick en fot på bollen efter att Örebro-keepern tappat den efter ett inlägg. Bollen rensades istället ut till hörna. 0-1 i halvtid.

– Spelmässigt för vi spelet men släpper in en hörna. Vi fortsätter kriga, jobba och skapa chanser men får inte dit bollen, säger Blomqvist.

BP kom ut i andra halvlek, satte tempot direkt och radade upp flera farliga målchanser. Matchen utspelade sig nu nästan enbart på gästernas planhalva. Men målet lät vänta på sig och det dröjde fram till matchminut 83 innan kvitteringen kom. BP:s Vera Blom gjorde sin försvarare och slog ett inlägg från höger som Ella Reidy nådde först på och styrde in 1-1. Levde inte hoppet tidigare så fick det nytt liv nu. Och det visade sig inte minst när BP:s Tindra Cederholm tre minuter senare nickade in det avgörande 2—1-målet på en hörna. Efter det kunde BP behärskat försvara ledningen fram till att slutvisslan ljöd.

– Vi pratade om detaljer i halvtid, som det alltid handlar om i fotboll. Det är små saker, men det gör att vi ligger lite bättre i presspelet. Vi byter sida på några spelare, får bra grepp om matchen och presspelet defensivt. Det är det som gör att vi kan kontrollera matchen bättre och till slut med tio minuter kvar få in 1-1 och då med extra energi avgöra till 2-1, välförtjänt, säger Blomqvist.

För F19 väntar nu alltså slutspel som kommer äga rum över en och samma helg den 4-6 november på Hammarby IP. I slutspelet får BP sällskap av Växjö DFF, Umeå IK FF och FC Rosengård. Mer information om slutspelshelgen kommer närmare.

Not: Även F17 är i slutspel och spelar idag, söndag, kvartsfinal mot AIK på Grimsta IP kl. 16.30. Kom och heja fram även dem till en slutspelshelg.