En poäng mot Jönköping räckte inte – BP börjar om i Division Ett

Det blev tillslut två förlorande lag på Stadsparksvallen. BP behövde vinna för att ta kvalplatsen för att hänga kvar, samtidigt som Jönköping behövde vinna för att säkra kvalplats ...

Det blev tillslut två förlorande lag på Stadsparksvallen. BP behövde vinna för att ta kvalplatsen för att hänga kvar, samtidigt som Jönköping behövde vinna för att säkra kvalplatsen till Allsvenskan. Båda lagen skapade chanser, men båda lagen avslutade säsongen med tappade möjligheter. 2-2 på resultattavlan.

Text: Peter Appelquist Foto: Örjan Jacobsson

Det började så bra. BP satte fart framåt och hade skapat fem hörnor på de första tio minuterna. Det trycket gav också effekt när Eric Johana Omondi vände upp hela J-Södra-försvaret och skruvade in 1-0 i bortre krysset. Målet skickade upp BP i tabellen och befäste kvalplatsen. BP fortsatte sedan skapa chanser och gör en, på många sätt, formidabel halvlek sett till förutsättningarna.

Till andra halvlek är det Jönköping som kliver ut i desperation. I Borlänge har IK Brage ledning mot Västerås, vilket ger Brage kvalplatsen som J-Södra vill åt. J-Södra ska också vända. Edin Hamidovic sätter kvitteringen efter en rörig hörna och några minuter senare nickar Daryl Smylie in ett inlägg från Alexander Jallow. Sämsta tänkbara för BP eftersom Östers IF samtidigt gör vad de vill med IK Frej och BP måste vinna för att hålla Frej bakom sig i tabellen.

Slutforceringen räcker till en kvittering på tilläggstid där Oskar Fallenius lyckas stöta in bollen från nära håll. BP lyckas skapa ytterligare en chans efter det, men kommer inte närmare.

BP landar på femtonde plats i Superettan och får därmed börja om i Division Ett Norra 2020.

Superettan
Jönköpings Södra – BP
2-2 (0-1)
Mål: J-Södra: Edin Hamidovic, Daryl Smylie BP: Eric Johana Omondi, Oskar Fallenius
Varningar: Enock Kwakwa, Fredric Fendrich BP: Dusan Jajic, Hampus Elgán

BP:s lag: Hampus Elgán – Fritiof Björkén, Ali Suljic, Oscar Pehrsson, Billy Nordström – Alexander Nilsson (Albin Linnér, 61), Gustav Sandberg Magnusson, Markus Gustafsson (Oskar Fallenius, 75), Dusan Jajic – Philip Hellquist, Eric Johana Omondi (Liliu, 73)