Eldina Ahmić – BP-profil med 444 minuters spel i VM-kval
Foto: Örjan Jacobsson

Eldina Ahmić – BP-profil med 444 minuters spel i VM-kval

Share

Eldina Ahmić – BP-profil med 444 minuters spel i VM-kval

I förra spelarporträttet kunde vi läsa att Estibaliz Montes de Oca har representerat Chiles ungdomslandslag. Här kommer en liten intervju med en annan spelare med landslagsmeriter. ...

I förra spelarporträttet kunde vi läsa att Estibaliz Montes de Oca har representerat Chiles ungdomslandslag. Här kommer en liten intervju med en annan spelare med landslagsmeriter. Mittfältaren Eldina Ahmić har faktiskt spelat både VM-och EM-kval för Bosnien-Hercegovina.

Eldina Ahmić, du kom till BP från AIK inför förra säsongen. Hade du spelat där hela ditt fotbollsliv?
-Nej, det började i Rinkeby där jag bodde som 9-åring, då jag började spela i Vasalunds IF. Fast egentligen hade det väl börjat tidigare, eftersom jag som liten hade varit ute på gården och spelat boll med min pappa och min bror nästan varje dag. Nå, Vasalund blev min första klubb och Gustav Bone min första ”riktiga” tränare. Vi var ett bra lag och spelade mycket, ibland två cuper på samma helg.
Sedan var det ett kort steg till AIK?
-Nej, vi flyttade till Järfälla så det blev naturligt att jag började i FC Järfälla. Där spelade jag bara en kort period innan jag 2010, då jag var 15 gammal, hamnade i AIK. Jag fick direkt chansen i F19-laget och vi vann både Gothia Cup och SM. Det blev sedan spel i A-laget 2013 och avancemang till Damallsvenskan. Det blev en tuff omställning där jag lärde mig mycket.
Sedan hände något kul under första allsvenska säsongen?
-Ja, jag blev uttagen till Bosnien-Hercegovinas landslagstrupp och fick debutera mot Slovakien. Det var en milstolpe i min karriär. Jag fick komma in i halvtid och gjorde ett mål.
Eldina fick sedan spela i sex landskamper i VM-kvalet och fick enligt statistiken ihop 444 minuters speltid och ett gjort mål. Det blev också fyra matcher i EM-kvalet under 2015-16. AIK hängde kvar i högsta divisionen 2014 men 2015 gick det ordentligt dåligt, och för Eldina blev det spel i Elitettan 2016 innan färden gick till Grimsta.
Vad hade du för förväntningar när du kom till BP?
-Inte så speciella, faktiskt. Jag hade inte träffat så många tidigare, men märkte att här fanns både bra spelare och ledare. Ganska snart insåg jag att serieseger var vad vi måste satsa på. Vi lyckades spela ihop laget som hade många nya spelare, och jag tycker det var stort att vi vann serien. Jag är rätt nöjd med min egna prestation, när jag mer och mer hittade min roll på innermittfältet.
Nu ser vi fram emot 2018; tror du att ni kan prestera än bättre?
-Vi har byggt upp något bra, och många spelare har valt att stanna kvar, så den här gången har jag stora förväntningar. Det finns några hål i truppen som behöver fyllas, men sedan ska vi visa att vi är starka fysiskt och mentalt! Vi ska kunna bjuda på minst lika bra fotboll som senaste säsongen och hoppas förstås på både serieseger och ett lyckat kval. Det var tufft att inte bli uppflyttade trots att vi lyckades göra flest mål och vinna serien.

Hemsidan stämmer in i Eldinas förhoppningar och önskar henne ett gott nytt BP-år!