De invalda i BPs Hall of Fame hyllades på Grimsta
Arkivbild 2018: Fredrik Bergholm (Styrelseordförande), Tomas Antonelius, Pernilla Hederoth (med barn), Jan Seipel och Bengt-Erik Gårdefors. Foto: Erik Bjernulf

De invalda i BPs Hall of Fame hyllades på Grimsta

Share

De invalda i BPs Hall of Fame hyllades på Grimsta

I samband med matchen BP - Örebro SK i Allsvenskans elfte omgång hyllades de invalda i BPs Hall of Fame för året 2018. Pernilla Hederoth, Tomas Antonelius, Jan Seipel och Bengt-Eri ...

I samband med matchen BP – Örebro SK i Allsvenskans elfte omgång hyllades de invalda i BPs Hall of Fame för året 2018. Pernilla Hederoth, Tomas Antonelius, Jan Seipel och Bengt-Erik Gårdefors hyllades på innerplan i halvtid och fick samtidigt ta emot den stenplatta som befäster inteckningen i BPs Hall of Fame.

Text: Peter Appelquist och Fredrik Bergholm
Foto: Erik Bjernulf (omslag) och Arkiv

Läs om alla invalda i Hall of Fame

Pernilla spelade i BPs 72:or och gick hela vägen från ungdomsverksamheten till damlaget, där hon gjorde 11 säsonger, 1989-1999. Som anfallare gjorde Pernilla 58 mål i damlaget, näst flest mål i BP Dam någonsin. Därutöver har Pernilla också gjort 203 matcher i damlaget, flest i BP Dam genom alla tider, och nästan 50 fler än nr 2 i maratontabellen.   

Under Pernillas alla år i BPs damlag spelade damlaget på den tredje och fjärde nivån i seriesystemet. Detta under ledning av flera olika damlagstränare i BP såsom Owe Larsson, Odd Brandvold och Lage Nilsson. Samtliga med mångåriga gärningar som ledare i BP. Andra framträdande spelare under Pernillas period i damlaget (90-talet), utifrån antal gjorda matcher och antal gjorda mål, är bl a Pia Carlsson, Annelie Ferm, Jenny Råland, Lisa Plahn, Maria Bergenheim och Anna Tottie.

Pernilla växte upp i Backlura, efter tunnelbanan och den gröna linjens slutstation och en liten bit till, allra längst ut i Västerort, dvs vid kommungränsen mellan Stockholm och Järfälla. Sedan många år tillbaka bor Pernilla med sin egen familj i Spånga, där hon idag verkar som ledare för egna fotbollsspelande barn i verksamheten i Spånga IS. Något som kanske kan ge återväxt även i BPs verksamhet i framtiden…

 

 

Jan ”Janne” Seipel, en av herrlagets många starka profiler genom åren. Sammanlagt 15 säsonger som spelare och ledare i BPs herrlag. Med 62 mål i den rödsvarta BP-tröjan är Janne också på plats nr 5 i maratontabellen över antalet gjorda mål i herrlaget.

Janne kom till seniorfotbollen i BP från Ängby SK 1965, och spelade därefter i BPs herrlag under ca 12 säsonger, under perioden 1965-74, och även åter till BP som ”hemvändare” 1979. Totalt blev det 178 matcher och 62 mål i den rödsvarta BP-tröjan. Något som placerar Janne på plats nr 5 i BPs maratontabell över gjorda mål i herrlaget. Under dessa år avancerade BP i seriesystemet, från Stockholmsserien klass I Norra, till riksserien Division II Norra.

Janne är också en legendarisk ledare i BP, utifrån många olika roller och under olika tidsepoker. Bl a som lagledare för herrlaget 1986-88, då han kamperade ihop med Thomas Lyth, som då var ansvarig tränare i BP. Med sin omfattande karriär, både som spelare och ledare i BP under lång tid, så är Janne också en mycket välkänd profil i hela Stockholmsfotbollen.

 

Bengt-Erik ”Benke” Gårdefors blev den förste spelaren att representera BP i pojklandslaget. I BPs herrlag blev det hela 168 seriematcher och 71 mål under åren 1977-85. Något som gör Benke till den näst bästa målskytten i den rödsvartrandiga tröjan genom alla tider. Spel i Allsvenskan med Örebro SK, där han spelade 1987-88, med final i Svenska cupen som höjdpunkt 1988.    

Bengt-Erik Gårdefors, spelade i BPs 60:or i positionen som anfallare under alla år. Räknar man in både serie- och cupmatcher i BP, så gjorde Benke totalt 177 matcher och 76 mål under åren 1977-85. Något som ger ett målsnitt på fantastiska 43%. Benke gjorde sin sista säsong i BP 1985, för att därefter varva ner i Enebybergs IF, varför förvåningen blev stor när han senare gjorde comeback, och det på den högsta nivån i allsvenska Örebro SK 1987. I ÖSK gjorde Bengt-Erik två säsonger i Allsvenskan (1987-88), inklusive final i Svenska cupen (1988), och blev snabbt en kultfigur även hos supportrarna hos Närkes stolthet.

Benke blev den förste spelaren att representera BP i pojklandslaget (U16). Detta i en turneringsmatch över 2 x 30 minuter mot Holland i S:t Malo, Fankrike, den 9 april 1977. Sverige vann med 2-0, och Bengt-Erik gjorde det andra målet. Några kanske än mer berömda lagkamrater från detta pojklandslag var Thomas och Andreas Ravelli, Jan-Olov Kindvall och Peter Gerhardsson. Totalt blev det 3 U17 (1 mål) och 11 U19 (3 mål) landskamper för Benke.

 

Tomas Antonelius, född Gustafsson, är ett bra exempel på hur en ”BP-livscykel” kan se ut. Från BP-knatte som 5-åring, hela vägen upp till herrlaget. Totalt 18 år i rad som spelare i BP. Lång tid efter avslutad spelarkarriär, åter till Bromma och BP som ”hemvändare”, som tränare för egna barn, och som huvudpartner till BP (Nike). Däremellan en unik fotbollskarriär med meriter såsom SM-guld, vinst av Svenska cupen, spel i Champions League, utlandsproffs i både Premier League (Coventry) och i Danmark (FC Köpenhamn), samt 8 landskamper i A-landslaget inklusive medverkan i både EM och VM. 

Tomas, född den 7 maj 1973, uppvuxen i Västerort. Idag och som elitspelare med efternamnet Antonelius, född och i BP under det tidigare efternamnet Gustafsson. Försvarare, började som BP-knatte redan i 5-års åldern, därefter spel i BPs 73:or, hela vägen upp till herrlaget. Under ungdomsåren i huvudsak med en position som mittfältare, men över tid omskolad till en position som vänsterback. I BPs herrlag blev det totalt 103 matcher och 4 mål under perioden 1991-96. Därefter studier i Kanada och spel i proffslaget Winnipeg Fury, bl a för finansiering av studierna. Tomas har också studerat ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

Efter åren i BP fortsatte spelarkarriären med spel i AIK 1996-99, vilket resulterade i meriter som SM-guld (1998), vinnare av Svenska cupen (1997 och 1999) och spel i Champions League (1999). Därefter utlandsproffs i Coventry i Premier League (1999-2002) och i FC Köpenhamn i Danmark (2002-03), som vann Superligan i Danmark det året, men när laget firade mästerskapet hade Antonelius tyvärr redan avslutat den aktiva karriären p g a skada. I landslaget blev det 8 A-landskamper, med höjdpunkter som deltagande i EM i Belgien/Nederländerna 2000, och i VM i Japan/Sydkorea 2002.