DAM: Upphämtning gav poäng i derbyt!

BP lyckades komma tillbaka efter ett tvåmålsunderläge i måndagens möte med Djurgårdens IF. I andra halvlek var man närmast segern men målsiffrorna stannade vid 2-2. Text: Tore ...

Text: Tore Kleist
(På bilden: Wilma Wärulf, arkiv)

Det blev en händelsrik match i sommarvärmen på Grimsta. BP började matchen bra och visade stundtals upp ett optimistiskt och snabbt passningsspel som dock inte ledde fram till några heta målchanser. Det blev i stället Djurgården som under fem för BP olycksaliga minuter två gånger hittade in med inspel från vänsterkanten på vilka Tilde Lindwall och Alice Bergström kunde direktskarva och ge Djurgården en tvåmålsledning. Då såg det tungt ut och oron växte för att det skulle kunna rinna iväg. BP ville förstås annorlunda och fortsatte att anfalla. På en fint slagen andra vänsterhörna från Julia Olsson kom Sara Olai fram i trängseln framför mål och skallade in reduceringen, endast fem minuter efter Djurgårdens andra mål. Det var ett väldigt viktigt mål som gjorde att BP kunde arbeta på utan någon större stress. Ytterligare tio minuter arbetade Julia Olsson fram en högerhörna som Wilma Wärulf sedan slog direkt i mål vid bortre stolpen. Vi har sett Wärulf vara nära att slå in hörnor direkt några gånger tidigare i år och nu fick hon utdelning.

I andra halvlek svängde det rejält och båda lagen hade kunnat hämta hem tre poäng. Närmast att avgöra var BPs Saga Swedman som i en omställning kom förbi målvakten Elvira Björklund halvvägs in på Djurgårdens planhalva och drev bollen mot öppet mål. Alla var redo att notera 3-2 till BP, utom Tilde Lindwall som kämpade tillbaka på ett sätt som man vill se alla utespelare göra och Swedmans skott blev stressat och gick utanför. Lindwall gjorde sin hundrade allsvenska match och firade på bästa sätt med ett mål och en avgörande försvarsinsats.

Än en gång visade BP att man kan hålla jämna steg med lag som ligger ovanför i tabellen. Man kom tillbaka på ett imponerande sätt utan att visa alltför mycket stress trots det tidiga tvåmålsunderläget och var som framgått närmast segern i andra halvlek. Tre poäng hade förstås suttit väldigt fint, men även den enda poängen kan visa sig mycket viktig i fortsättningen. Vi fick se många bra individuella prestationer i den starka laginsatsen; utan att förringa någon annan vill jag lyfta Nichole Perssons säkra målvaktsspel, Wilma Wärulfs trygga försvarsspel och många fina bollar från vänsterfoten, samt Ida Bengtsson som framför allt i första halvlek fanns lite överallt på planen med och utan boll.

BP ligger kvar på näst sista plats, nu tre poäng efter Uppsala och KIF Örebro. Nästa match spelas mot Hammarby, på Grimsta måndag 3 juli. Varmt välkomna då!

BPs laguppställning
Nichole Persson – Julia Olsson (Frida Thörnqvist 57), Sara Olai, Elsa Karlsson, Wilma Wärulf, Filippa Wallén – Ellen Toivio, Ida Bengtsson, Fanny Hjelm Rönnlund (Alice Ahlberg 73), Saga Swedman (Klara Andrup 73) – Mathilda Johansson Prakt (Vera Blom 85)

Fakta OBOS Damallsvenskan, omg 15
Djurgårdens IF – BP 2-2 (2-2)
Mål:   DIF: Tilde Lindwall 17; Alice Bergström 21    BP: Sara Olai 26; Wilma Wärulf 36
Varningar: DIF: Matilda Plan  BP: –
Domare: Hanna Laajanen