DAM:  Storseger gav plats i Damallsvenskan 2024!

DAM: Storseger gav plats i Damallsvenskan 2024!

BP gjorde en mycket gedigen sista match när man besegrade Alingsås med hela 6-0 på Grimsta på lördagen. Från första minuten rådde det inget tvivel om vilket som var det bättre lag ...

BP gjorde en mycket gedigen sista match när man besegrade Alingsås med hela 6-0 på Grimsta på lördagen. Från första minuten rådde det inget tvivel om vilket som var det bättre laget och den här dagen lyckades BP även så småningom vara effektiva i målskyttet.

Text & foto: Tore Kleist

Även i år fixade alltså BP nytt allsvenskt kontrakt genom en mycket fint genomförd säsongsavslutning. Man fortsatte spela ungefär som i första kvalmatchen nere i Alingsås, med mycket bollinnehav. Som jag önskat och förutspått utnyttjade man den fina Grimstamattan till att kunna hålla ett snabbt passningsspel vilket gav fler öppningar för BPs anfallsspel. Främst skapades farligheter via Wilma Wärulfs hörnor och frisparkar och anfall på högerkanten där Vera Blom halvleken igenom skapade problem för Alingsåsförsvaret. De första tjugo minuterna kändes dock välbekanta i offensivt straffområde, då alla avslut saknade kvalitet. Ledningsmålet kom när Frida Thörnqvist passade en omarkerad Wärulf som löpte in i straffområdet och med sin vänsterfot dundrade in bollen i bortre krysset. Innan pausvilan hade vi fått se två mål till, båda signerade Sara Olai. Det första var en riktigt fin frispark som hon skruvade upp i närmaste krysset, på det andra stannade hon under tilläggstid klokt kvar i straffområdet efter en hörna och fick bollen i fritt läge nära mål efter att Alice Ahlberg sånär hade skjutit in den.

BP fortsatte att dominera även i andra halvlek. Det fanns chanser tidigare men det dröjde till sextionde minuten innan en omarkerad Alice Ahlberg fick bollen av Klara Andrup och enkelt kunde lägga in fyran. Nu kändes matchen helt avgjord och än mer så ett par minuter senare då Ahlberg slog in sitt andra mål för dagen efter en Wärulf-hörna. BP fortsatte sedan att göra jobbet och dagens sista mål blev en riktig godbit, när Line Wessman efter fem minuter på plan gjorde sitt första seniortävlingsmål. Saga Swedman hittade henne med ett inspel från vänster, med ryggen mot målet fick hon till en liten lyftning med en touch och kunde cykelsparka in bollen upp i krysset.

BP gjorde en helt igenom gedigen laginsats från första till sista minuten. Ibland väljer jag i dessa lägen att inte lyfta fram enskilda spelare men det blir ändå tre extra hyllningar idag, utan att på något sätt förringa de andras insatser. Wilma Wärulfs har med sin vänsterfot i de senaste matcherna haft en fantastisk precision från både hörnor, frisparkar och vänsterkanten och nu fick hon också göra ett viktigt mål i öppet spel. Sara Olai har spelat varenda minut i serie och kval och fick nu kröna säsongen med två mål och var någon centimeter från ett hattrick. Ida Bengtsson gjorde idag ett fantastiskt jobb på det centrala mittfältet med ett otal tillbakalöpningar då Alingsås hade omställningslägen. Inte lika spektakulärt som att göra mål men ack så viktigt!

Sammanfattningsvis konstaterar vi att BP under säsongen i stort sett blivit bättre och bättre och till slut står man med nytt kontrakt. Jag har skrivit om det förr, men jag är övertygad om att det faktum att man hållit sig i stort sett skade- och avstängningsfria har haft stor betydelse även detta år. Hela laget med spelare, ledare och fysteam ska ta åt sig äran för det. Nu är det bara för sportchef Staffan Jacobsson att börja arbeta intensivt med truppbygget inför 2024, medan resten av laget får en välförtjänt semester. Vi andra gratulerar och tackar för underhållningen!

BPs laguppställning
Anna Koivunen – Ellen Toivio (Julia Olsson 78), Sara Olai, Alice Ahlberg, Elsa Karlsson, Wilma Wärulf – Vera Blom (Saga Swedman 60), Ida Bengtsson, Fanny Hjelm Rönnlund (Sara Nordin 78), Frida Thörnqvist (Louise Lillbäck 70) – Klara Andrup (Line Wessman 70)

Fakta kval till OBOS Damallsvenskan, match 2
BP – Alingsås IF 6-0 (3-0) [sammanlagt resultat: 6-0]
Mål:   BP: Wilma Wärulf 21; Sara Olai 40, 45+1; Alice Ahlberg 60, 62; Line Wessman 74   AIF: –
Varningar:  BP: –  AIF: Moa Jarl
Domare: Lovisa Johansson