DAM: Premiärpoäng mot Linköping

BP fick en fin start i OBOS Damallsvenskan när man plockade en poäng mot det förmodade topplaget Linköping. Efter en fin insats slutade det 0-0, faktiskt med viss chansmässig mers ...

BP fick en fin start i OBOS Damallsvenskan när man plockade en poäng mot det förmodade topplaget Linköping. Efter en fin insats slutade det 0-0, faktiskt med viss chansmässig mersmak för BP.

Text: Tore Kleist
(På bilden: Klara Andrup)

Favorittippade Linköping fick direkt märka att lördagens match inte skulle bli någon lätt utmaning. BP hade taktiken klar, man låg ganska lågt och lät gästerna hålla i bollen på egen planhalva, men så fort de kom över mittlinjen var BP-spelarna snabbt tätt inpå bollmottagarna. På det sättet störde man Linköpings speluppbyggnad effektivt. Offensivt började man också fint, med självförtroende i passningsspelet och man tog sig in i motståndarnas straffområde tre gånger under de första tio minuterna, dock utan att skapa något riktigt farligt. Speciellt första kvarten var det väldigt kul att se vilka problem Vera Blom skapade för gästernas vänstersida. Med tiden tog Linköping över mer och mer av bollinnehavet och skapade ett par ganska bra chanser. Oftast var dock BP-försvaret mycket väl positionerat och när det behövdes visade Anna Koivunen pondus och säkerhet i luften.

I andra halvlek lyckades Linköping flytta upp spelet i banan. BP försvarade sig fortsatt bra, men hade länge svårare att skapa egna anfall. Med cirka en kvart kvar lyfte man sig under några bra minuter. En omställning hejdades bryskt med en varning för Noor Eckhoff som följd. I anfallet som följde blev inhoppade Frida Thörnqvist fälld utanför straffområdet av samma Eckhoff och ett rött kort var inte alltför långt borta. På Fanny Hjelm Rönnlunds precist riktade frispark kom Sara Olai perfekt vid bortre stolpen. Hon fick träff men Linköpings Cajsa Andersson fick precis upp ena handen och tippade bollen över ribban. Det visade sig bli matchens absolut bästa chans och gjorde att Sara Olai i TV-intervjun efter matchen kunde visa lite besvikelse över att det inte blev seger.

BP ska vara mycket nöjda med insatsen på Grimsta. Man lyckades bra med taktiken, och med strålande arbetsinsatser och många fina individuella insatser räckte det till årets första poäng. Det var imponerande att se Ellen Toivios prestation på den ovana vänsterbacksplatsen i Wilma Wärulfs frånvaro. Jag måste lyfta slitet från Ida Bengtsson och Fanny Hjelm Rönnlund på det centrala mittfältet. Offensivt gjorde Klara Andrup nittio starka minuter och krävde uppmärksamhet från Linköpingförsvaret ända in i slutminuterna.
Hur känns kroppen efter en något skadedrabbad försäsong, Klara?
-Bra tack, jag har haft lite problem med ett knä men nu är det bra.
Hur var det att tampas med försvaret?
-Tufft, de är rutinerade och duktiga men vi lyckades ändå komma till några farligheter.
Du var mest i central position men skiftade lite med Tuva Ölvestad?
-Ja, jag tror att det kommer bli mest centralt men då jag spelat mycket på kant kan det bli en del där också.
Generellt, hur lyckades ni med matchplanen?
-Vi lyckades bra! Visst hade de några chanser men vi höll tätt och skapade även egna lägen framåt.

Med tanke på det svåra öppningsprogrammet känns det väldigt bra att BP lyckades bärga en poäng och spela jämnt mot ett förmodat topplag. Nu kan man bygga vidare med hyfsat lugn och se fram mot ett spännande möte med Hammarby på Tele2 Arena nästa söndag.