DAM: Klar förlust mot Häcken

BP lyckades inte följa upp segern mot KIF Örebro med någon ny poäng i lördagens match i Göteborg. Tabellettan BK Häcken visade sig alldeles för starka och vann till slut med 4-0. ...

Text: Tore Kleist
(På bilden: Saga Swedman mot KIF Örebro)

Det blev tydligt från start att Häcken inte tänkte missa chansen att behålla sitt guldläge. Man satte upp ett högt tempo såväl i de egna anfallen som i återerövringsspelet. Trots BPs uppställning med fembackslinje och lågt liggande mittfält hittade hemmalaget fram gång på gång. Mestadels var ändå BP-försvaret tillräckligt samlat för att kunna avstyra till hörnor. Det blev hela elva sådana i första halvlek varav nio från höger. Ledningsmålet kom efter att BP hade lyft laget i ett anfall och när Häcken återtog bollen hann BP-mittfältet inte följa med i Anna Anvegårds snabba omställning. Hon hittade Felicia Schröder som kontrollerat kunde ge sitt lag ledningen. Resten av halvleken dominerades kraftigt av Häcken med bara enstaka hyfsade anfallsförsök från BP. Anna Koivunen fick göra en riktigt vass fotparad och tippa ett ganska bra skott över ribban, men det stannade vid endast en uddamålsledning i halvtid.

Matchbilden blev sig lik i andra halvlek. Häcken kom fram såväl på kanter som centralt. Den tanzaniska nittonåringen Aisha Masaka nickskarvade in två mål på inlägg från båda kanterna. Visst kunde BP varit lite mer på tårna i bevakningen av henne, men det var hög kvalitet på både inlägg och nickarna. Mellan andra och tredje målet lyckades BP vid några tillfällen komma upp i planen genom bra vänsterlöpningar av Saga Swedman. Den bästa chansen hade Julia Olsson som från straffområdesgränsen fick på ett bra skott som tvingade landslagsmålvakten Jennifer Falk till sin bästa räddning för dagen. På tilläggstid fastställde Monica Jusu Bah slutresultatet med ett välplacerat skott efter att själv ha drivit upp bollen från egen planhalva.

Vi hade hoppats på att BP skulle kunna skrälla på Bravida Arena, men även om man höll nere siffrorna ganska länge var det aldrig riktigt nära. Häcken var helt enkelt för bra. BP får nu ladda om inför de tre avslutande omgångarna som blir avgörande för slutställningen i serien. Nästa gång gäller det att besegra IFK Kalmar. Välkomna till Grimsta på söndag!