DAM: Inför BP – Växjö DFF

DAM: Inför BP – Växjö DFF

Share

DAM: Inför BP – Växjö DFF

På lördag eftermiddag är det dags för avslutningen av OBOS Damallsvenskan. För BPs del gäller det att nå kvalplatsen och därmed undvika direktnedflyttning till Elitettan. Säkrast ...

På lördag eftermiddag är det dags för avslutningen av OBOS Damallsvenskan. För BPs del gäller det att nå kvalplatsen och därmed undvika direktnedflyttning till Elitettan. Säkrast gör man det genom att besegra Växjö på Grimsta.

Text: Tore Kleist
Foto: Henke Råssmo
(På bilden: Filippa Wallén mot IFK Kalmar)

BP är i samma situation som förra året: det gäller att i sista omgången ta minst lika poäng som konkurrenterna. Då var det Umeå som åkte ur direkt och BP som som fick och tog chansen till nytt kontrakt genom en kvalseger. Det årets kvalmotståndare IK Uppsala fick som bekant ändå plats i högsta serien efter tvångsnedflyttningen av Eskilstuna United, och i år är det upplänningarna som är konkurrenterna kring kvalstrecket. BP gjorde en spelmässigt fin match mot Piteå i förra omgången men efter förlusten är man bara en poäng före Uppsala och har klart sämre målskillnad. Lagen kan väl sägas ha ungefär lika svåra matcher på papperet, Uppsala spelar borta mot Djurgården.

Det blir en taktisk utmaning för lagen på lördag. Både BP och Uppsala skulle förstås mycket gärna vinna men båda kan också klara sig med oavgjort. Vi kan gissa att vi får se ett ganska offensivt BP men med fortsatt stort fokus på försvarsspel. Det sägs i bland att man ska göra sin egen match utan att bry sig så mycket om hur det går i andra matcher som man inte kan påverka. Nu måste verkligen lagledningarna anpassa taktiken efter händelserna i konkurrentens match, åtminstone när man närmar sig matchens slutskede (alla matcher i sista omgången startar samtidigt).

BPs lagledning kan fortsätta att ha bra kontinuitet i trupputtagningarna. Man har haft få skador och avstängningar under året, vilket förhoppningsvis kan visa sig vara extra nyttigt i säsongens absoluta slutskede. Till lördagsmatchen återkommer Filippa Wallén i truppen och Mathilda Johansson Prakt saknas.

Vi vet att fotbollslag vill ha stort publikstöd, så vi hoppas på att riktigt många BP-supportrar sluter upp på Grimstaläktarna och hjälper till att skapa stämning som kan lyfta laget till seger. En extra krydda är att Bromma Support före matchen kommer att offentliggöra och hylla årets mottagare av utmärkelsen ”Årets flicka”. Välkomna!!

Motståndarna
Växjö Damfotbollsförening är en knappt tio år gammal förening som bildades när Växjö FF slogs samman med Hovshagas AIF:s damsektion. Redan efter några år, 2018, debuterade man i högsta serien och har en sjätteplats som bästa resultat. 2022 var laget nere i Elitettan och vände och förra helgen lyckades man säkra kontraktet för 2024 i och med segern mot Djurgården.

Välkomna till en viktig match på Grimsta! Laget behöver ditt stöd! Avspark klockan 14.00. Här är länk till biljettförsäljningen. Matchen streamas liksom alla matcher i serien av Viaplay. För löpande resultatredovisning hänvisas till fotbollsförbundets hemsida eller appen ”Min fotboll”.

BPs matchtrupp
1 Nichole Persson (mv), 30 Anna Koivunen (mv), 3 Julia Olsson, 5 Wilma Wärulf, 6 Sara Nordin, 7 Sara Olai, 8 Alice Ahlberg, 9 Line Wessman,11 Ellen Toivio, 12 Louise Lillbäck, 13 Klara Andrup, 14 Frida Thörnqvist, 15 Elsa Karlsson, 16 Fanny Hjelm Rönnlund, 17 Saga Swedman, 18 Ida Bengtsson, 19 Vera Blom, 24 Filippa Wallén

OBOS Damallsvenskan, omgång 26
BP – Växjö DFF
Lördag 11 november kl 14.00
Grimsta IP, Gulddragargränd, Vällingby