DAM: Förlust mot svenska mästarna

BP kunde inte stå emot de svenska mästarna från Rosengård i söndagens match på Grimsta. Först i slutet av första halvlek kom första baklängesmålet, men till slut skrevs förlustsif ...

BP kunde inte stå emot de svenska mästarna från Rosengård i söndagens match på Grimsta. Först i slutet av första halvlek kom första baklängesmålet, men till slut skrevs förlustsiffrorna till 1-3.

Text: Tore Kleist
(På bilden: Emilia Bengtsson)

Som väntat tog Rosengård tag i taktpinnen direkt från start. Det mesta av spelet försigicks på BPs planhalva, men BP-försvaret hindrade mästarna att komma till några farliga målchanser första halvtimmen; de gånger bollen kom in i straffområdet stod Sara Olai och Alice Ahlberg alltid rätt och kunde rensa. BP försökte hela tiden bygga upp ett eget anfallssspel de gånger man hade bollen men kom aldrig mycket längre än en bit in på offensiv planhalva. Jag hade kanske önskat några fler djupa chansbollar mot kanterna för att dra isär försvaret. Så småningom fick Nichole Persson rädda några ganska bra distansskott men det kändes som om BP skulle kunna gå till halvtidsvila med 0-0. I näst sista minuten nickade dock tidigare Fiorentina-spelaren Karin Lundin in ledningsmålet, efter en luftduell där jag tycker att Julia Olsson borde fått frispark.

Andra halvlek fortsatte med dominans för gästerna och fortsatt bra insatser försvarsmässigt av BP. Man försökte även gå framåt inte minst via en pigg Ellen Toivio som kom in i halvtid och gjorde en fin halvlek. Det blev tydligt att BPs duell- och passningsspel generellt höll för dålig kvalitet, men det är inte att förundras över då motståndet var de regerande svenska mästarna, som ständigt skapade stress hos de rödsvarta. Gästernas andra mål kom då Alice Ahlberg än en gång stod rätt och rensade bort ett inlägg men Olivia Schough var först på andrabollen och slog ett hårt inspel som Lundin kontrollerat styrde in utan chans för Persson i målet. Strax efter slog Wilma Wärulf en högerhörna direkt i närmsta stolpen men i stället för en reducering fick Rosengård efter ytterligare några minuter senare straff då Sofie Bredgaard föll lätt efter en knuff av Julia Olsson. Med mindre än fem minuter kom så BPs reducering då Klara Andrup liggandes slog in en egen retur efter en stark insats av Toivio på högerkanten. Visst ytterligare hopp kom i andra tilläggsminuten då Klara Andrup gick omkull i straffområdet i en situation som jag (helt opartisk som jag är…) tycker kunde ha renderat i en BP-straff. Därav blev intet och gästerna kunde åka hemåt Skåne med tre nya poäng i bagaget.

Trots en ganska klar förlust kan vi glädjas över hur BP-spelarna genomför matchen. Inställningen är att jobba för laget med en tro att man kan hota alla motståndare. Det är kul att se hur spelare som i fjol gjorde sin debutsäsong i högsta serien tar för sig ordentligt. Jag har i tidigare artiklar i detta sammanhang nämnt Alice Ahlberg och Ida Bengtsson och lyfter den här gången gärna Emilia Bengtsson som spelade hela matchen mot tufft motstånd.

BP ligger kvar på kvalplats efter att även Kalmar och Uppsala förlorat. Nästa match spelas redan på torsdag, på bortaplan mot Linköping.

BPs laguppställning
Nichole Persson – Julia Olsson (Filippa Wallén 83), Sara Olai, Alice Ahlberg, Wilma Wärulf – Ida Bengtsson (Frida Boriero 64), Fanny Hjelm Rönnlund, Emilia Bengtsson – Vera Blom (Ellen Toivio 46), Mathilda Johansson Prakt (Klara Andrup 64), Frida Thörnqvist (Saga Swedman 83)

Fakta OBOS Damallsvenskan, omg 5
BP – FC Rosengård 1-3 (0-1)
Mål:   BP: Klara Andrup 86   FCR: Karin Lundin 44, 61; Sofie Bruun Bredgaard 71 (str)
Varningar:  BP: –  FCR: –
Domare: Sandra Almkvist