DAM: Förlust mot Norrköping inför uppehållet

DAM: Förlust mot Norrköping inför uppehållet

Share

DAM: Förlust mot Norrköping inför uppehållet

BP lyckades inte ta chansen att klättra i tabellen inför VM-uppehållet. I stället blev det IFK Norrköping som med en 2-0-seger skaffade sig ett fint läge inför höstens matcher. ...

BP lyckades inte ta chansen att klättra i tabellen inför VM-uppehållet. I stället blev det IFK Norrköping som med en 2-0-seger skaffade sig ett fint läge inför höstens matcher.

Text: Tore Kleist
Foto: Örjan Jacobsson
(På bilden: Ellen Toivio, arkiv)

De första tio minuterna ägde BP bollen totalt, dock utan att då komma närmare än ett hyfsat skott av Ida Bengtsson efter en hörna. Efter en kvart fick Ellen Toivio en bra passning från Bengtsson ut på högerkanten. Toivio vände in snyggt förbi sin motståndare och skaffade sig ett riktigt bra läge för ett vänsterskott. Norrköping-försvararen Ebba Handfast hade dock läst Toivios rörelse väl och kunde precis blockera till hörna. På den hörnan fick Mathilda Johansson Prakt bollen på pannan i bra position men nicken gick ner i backen och över. Det skulle visa sig vara BPs två bästa chanser för dagen. Man visade upp ett kontrollerat passningsspel som dock ofta var något för långsamt och Norrköpings försvar med Grimsta-bekantingen Shannon Woeller som viktig kugge skaffade sig med tiden bra kontroll. Norrköping skapade efterhand egna anfall och efter knappa tjugo minuter kom ett inspel från vänster som en välplacerad Filippa Wallén dundrade upp i egna ribbans underkant. Ledningsmålet kom sedan i slutet av halvleken då Norrköpings duktiga lagkapten My Cato hittade Lovisa Gustafsson som i höjd med straffområdeslinjen fick på en perfekt vänsterträff som skruvade sig bort från Nichole Persson och in i bortre burgaveln.

I andra halvlek förstärktes bilden av att BP hade mycket svårt att hitta vägar genom Norrköpings fembackslinje. Man hade fortsatt mycket boll och tog sig fram i banan, men passningarna in i avgörande lägen blev nästan alltid för dåligt slagna. Norrköping kändes farligare när de anföll och efter tjugo minuter i andra halvlek kom tvåan. Woeller höll sig framme på en retur efter att en BP-spelare misslyckats med att rensa bort en hörnboll och i stället skallat mot egna målet. BP försökte pressa på för att komma närmare i målprotokollet, men man lyckades inte skaffa några heta lägen, och i stället blottades ytor bakåt som gjorde att gästerna var nära att öka ledningen.

I första halvlek var BP nog så bra som Norrköping, och inte minst Ellen Toivios slit på högerkanten var kul att se. Det händer nästan alltid något framåt när hon blir inblandad och jag tycker att hon har varit BPs genomgående bästa spelare under året. I dag saknade laget förmågan att driva upp tempot mot ett lågt stående och välorganiserat försvar och man hade för dålig precision i passningsspelet i den berömda ”sista tredjedelen”. I många matcher har man visat att man har ett bättre anfallsspel i sig så det finns all anledning att hoppas på nya framgångar i höst. Det är bara två poäng upp till kvalplatsen och tre till säker mark!

Skriv in 26 augusti i alla dina kalendrar, då sätter vi igång igen med hemmamatch mot Linköping. Helgen efter väntar sedan en mycket viktig bortamatch i Uppsala. Laget behöver ditt stöd!

BPs laguppställning
Nichole Persson – Julia Olsson (Alice Ahlberg 65), Sara Olai, Elsa Karlsson, Wilma Wärulf, Filippa Wallén (Line Wessman 72) – Ellen Toivio, Ida Bengtsson, Fanny Hjelm Rönnlund, Frida Thörnqvist – Mathilda Johansson Prakt (Klara Andrup 46)

Fakta OBOS Damallsvenskan, omg 17
BP – IFK Norrköping 0-2 (0-1)
Mål:   BP: –   IFKN: Lovisa Gustafsson 41; Shannon Woeller 65
Varningar:  BP: –  IFKN: –
Domare: Eva Svärdsudd
Publik: 321