DAM: Förlust mot Linköping i omstarten
230826 Brommapojkarnas Elsa Karlsson och Linköpings Cathinka Tandberg under fotbollsmatchen i Damallsvenskan mellan Brommapojkarna och Linköping den 26 augusti 2023 i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / COP 94 / JN0123

Det blev en tuff inledning på hösten av OBOS Damallsvenskan med Linköping FC på besök på Grimsta. Förlusten skrivs till klara 2-5 men BP står dock upp bra och gör flera bra saker ...

Det blev en tuff inledning på hösten av OBOS Damallsvenskan med Linköping FC på besök på Grimsta. Förlusten skrivs till klara 2-5 men BP står dock upp bra och gör flera bra saker trots att det blir förlust.

Första tjugo minuterna gör BP flera bra saker. En intensiv press i rätt lägen ger bra lägen för omställningar där både Ellen Toiivo, till höger, och Klara Andrup, till vänster kommer fram till bra inspelslägen med hjälp av ytterbackarna Julia Olsson och Filippa Wallén. Centralt sliter Frida Thörnqvist för att sno åt sig bollar.

Åt andra hållet har gästande Linköping en offensiv som sätter högsta fart när chansen kommer. Det vaskas fram lägen, men det ska krävas en fast situation för att ledningsmålet ska komma. Det är på andrabollen som Lisa Björk får stå alldeles för ensam och kan måtta in en halvvolley i bortre hörnet, otagbart för Anna Koivunen i BP-målet i sin första match för BP.

Halvleken fortsätter sedan på inslagen väg med lite. mer defensivt fokus för BP. Strax innan halvtid kan Cathinka Tandberg göra 2-0 och gästerna går till halvtid med ledning. I BP tvingas Daniel Gunnars göra ett byte då Alice Ahlberg får en smäll och inte kan fortsätta. Till andra halvlek kliver Fanny Hjelm Rönnlund in i hennes ställe på det centrala mittfältet.

Matchens snyggaste mål är signerat Klara Andrup. Några minuter in i andra halvlek får hon bollen ute på vänsterkanten, tar ett kliv in och skjuter sedan in bollen i bortre krysset, distans cirka 30 meter. Ett mycket vackert mål som tog BP in i matchen igen.

BP-hoppet släcks dock med två snabba mål för Linköping. Lite för tamt försvarsspel ger två mål som sätter gästerna i ledning med 4-1 med en halvtimme kvar att spela.

Matchen sätter sig lite och visst har Linköping några chanser att utöka men gör inte det. Istället kan BP reducera på nytt, efter en hörna blir det rejäl oreda innan Sara Olai kan trycka in 2-4. Linköping ska dock utöka igen. Michaela Adam rinner igenom och kan placera in sitt andra mål för matchen. 2-5 och det lilla hopp som fanns släcktes.

Glädjande nog fick vi se debuter för Sara Nordin och Louise Lillbäck som båda byttes in. Dessutom kom unga Saga Swedman och Vera Blom in och visade upp att de har kvalitéer för att utmana om platser i startelvan.

Kommande helg väntar bortamatch mot IK Uppsala, då jagar vi återigen tre poäng i kampen om nytt allsvenskt kontrakt. Nästa hemmamatch dröjer till 1 oktober då vi möter Kristianstads DFF hemma på Grimsta.

OBOS Damallsvenskan
BP – Linköping FC
2-5 (0-2)
Mål: BP: Klara Andrup, Sara Olai LFC: Lisa Björk, Cathinka Tandberg, Saori Takarada, Michaela Abam (2)