BP vinner klart över Kalmar efter bästa spelet i år

BP inkasserar tredje segern i år efter en enkel seger över ett blekt Kalmar med 2-1 Text: Jennifer Lundgren Efter senaste tidens värmebölja visar Grimsta IP sig i behagligare c ...

BP inkasserar tredje segern i år efter en enkel seger över ett blekt Kalmar med 2-1

Text: Jennifer Lundgren

Efter senaste tidens värmebölja visar Grimsta IP sig i behagligare ca 16 grader och sol när man tar emot Kalmar FF. BP behöver poäng efter en tung match mot Sundsvall senast medan Kalmar har startat Allsvenskan väldigt bra och ligger före matchen på en fin fjärdeplats efter fyra raka vinster.

I inledningen av matchen visar BP helt annan aggressivitet än senaste matchen mot Sundsvall. Första tio minuterna är båda lagen avvaktande och i stort sett det enda framåt är varsin hörna som blir resultatlösa.

Efter ytterligare tio minuters händelsefattigt spel biter sig BP fast till vänster utanför Kalmars straffområde i 20:e minuten. Tim Söderström viker in från kanten och rycker in i straffområdet men blir nergjord av Kalmars Melker Hallberg – straff för BP. Markus Gustafsson kliver fram och lägger in straffen behärskat – 1-0 till BP!

Strax efter i 24:e minuten kommer Tim Söderström i ett friläge men petar bollen på Kalmars Lucas Hägg-Johansson som kan avvärja – väldigt nära 2-0 där. BP är snabbare i passningsspelet och spelvändningarna och sticker upp hela tiden.

I 28:e minuten bygger BP upp spelet och efter ett stort antal passningar över hela laget får Maikel bollen på vänsterkanten och lyfter in den till en helt fri Fritiof Björkén som behärskat styrnickar in bollen i fel hörn för målvakten – 2-0 till BP! BPs vackraste mål hittills i Allsvenskan och första riktiga spelmål efter långt bollinnehav.

Direkt efter målet tacklar Kalmars Hiago ner BPs senaste målgörare Björkén och reagerar efteråt onödigt och springer ner Björkén en gång till och får ett välförtjänt gult kort.

BP visar upp ett disciplinerat passningsspel och ett försvarsspel där de täcker ytorna effektivt och Kalmar kommer ingenvart så långt i matchen. BP kontrollerar matchen och matchen fortsätter vara relativt händelsefattig. Kalmar sticker upp i 41:a minuten där Romario dribblar lite för länge och blir av med bollen som studsar vidare till Diouf som skjuter men Petric räddar.

När vi summerar första halvlek så kan vi konstatera att BP kontrollerar matchen mot ett blekt Kalmar. BP visar verkligen att man har kommit till Allsvenskan för att stanna. Högt bolltempo, bra passningsspel, ett försvarsspel där man hela tiden ligger rätt i positionerna och inte låter Kalmar komma någon vart.

Andra halvlek startar med piggare spel från båda lagen. Båda lagen har halvchanser redan de första fem, sex minuterna. Kalmar går framåt på ett helt annat sätt än i första halvlek vilket öppnar upp för BPs snabba spelvändningar som skapar bra lägen vid flera tillfällen.

Nanne Bergstrand kan inte vara glad över Kalmars spel dittills efter timman spelad, många felpassningar, irriterat på planen, håglöst försvarsspel, många varningar, enkla missar och dålig rörlighet. Bl.a tappar Kalmar ut bollen över sidlinjen relativt ostörda ett antal gånger.

I 61:a minuten skjuter Kalmars Adam Hellborg stenhårt utanför straffområdet efter en rensning från BP efter ett inlägg men Petric räddar. Kalmars blott andra avslut i matchen. Kalmar har en period där man trycker på bra mot BPs mål och får några småchanser här och var med ett par fina skott strax utanför Petric högra stolpe.

I 77:e minuten sticker BP ut i en snabb spelvändning där Eric Omondi har ett jätteläge och skjuter hårt men Kalmars målvakt Lucas Hägg-Johansson sträcker ut i en fin räddning. Fult spel av Kalmarkaptenen Viktor Elm i 81:a minuten som mejar ner Christopher Brandeborn och får gult kort.

Kalmar får sin bästa chans i matchen när Romario i 91:a minuten skjuter utanför straffområdet där Gustav Sandberg Magnusson räddar på mållinjen men inte bättre än att Kalmar vinner tilllbaka bollen och  Arokoyo lyfter in bollen till Viktor Elm som nickar in reduceringen till Kalmar – i princip Kalmars enda chans i matchen.

I slutminuten drar Arokoyo på sig ett gult kort när han slår Ortmark i ansiktet och domaren blåser därefter av matchen – tredje segern för BP. Nu tar vi nya tag mot Trelleborg borta den 24:e maj och därefter Örebro SK hemma på Grimsta söndag 27 maj.