BP förlorar trots tidig ledning

BP följde matchplanen och tog rättvist ledningen när Alexander Nilsson slog till på volley. Men i andra halvlek hittar BP inte tillbaka till matchplanen och AIK visar upp en väldig ...

BP följde matchplanen och tog rättvist ledningen när Alexander Nilsson slog till på volley. Men i andra halvlek hittar BP inte tillbaka till matchplanen och AIK visar upp en väldig effektivitet och gör tre mål på tio minuter, vilket skickar tre poäng till Solna.

Text: Jennifer Lundgren

Serieledande AIK tog emot BP denna varma söndagseftermiddag. Rekordsommaren fortsätter i Sverige och på Friends var det cirka 26 grader och sol matchen igenom.

BP kom till start med nyförvärvet Philip Hellqvist men utan lagkapten Gustav Sandberg Magnusson. AIK ställer upp från start bl.a med omskrivna nyförvärvet Sebastian Larsson och Panajotis Dimitriadis.

Redan i första minuten kommer Eric Omondi loss på högerkanten och trots skottläge väljer att pass, bollen bryts av AIK, men inte bättre än att Moustafa Zeidan får ett kanonläge framför AIKs mål och skjuter. Oturligt touchar den på en AIK-spelare och går utanför, jätteläge för BP att ta en tidig ledning.

AIK för spelet de första 10 minuterna med mycket bollinnehav, men det är avvaktande spel från båda lagen. I 13:e minuten sticker BP upp och Erik Figueroa skjuter ett fint skott strax utanför. I anfallet efter får AIK ett fint anfall men skjuter rakt i famnen på BPs målvakt Nicola Petric.

Från ingenting i 18:e minuten får BP en spelvändning, spelar ut bollen på vänsterkanten och där kommer ett fint inlägg av Fritiof Björkén in i boxen där Alexander Nilsson möter direkt med vänsterfoten – en volley i mål, 0-1 BP – väldigt fint mål av BP.

Efter halva första halvlek har AIK inte skapat någonting framåt, BP ligger rätt i positionerna och stänger ytor som gör det svårt för AIK, när BP sedan vinner boll kombinerar man sig fint uppåt i banan, bl.a en sådan aktion som resulterade i målet. Det låga tempot i matchen fortsätter, bollinnehavet har jämnat ut sig mellan lagen och BP fortsätter spela smart.

Med 10 minuter kvar av första halvlek försöker AIK höja tempot för att få in en kvittering innan pausvilan men BP fortsätter sitt fina försvarsspel. I 39:e minuten vinner AIK en närkamp på mittfältet och bollen kommer upp till Nicolas Stefanellis som väggspelar med Henok Goitom i straffområdet innan Stefanelli kan stöta in 1-1. BP står för en fin halvlek som följer matchplanen.

Andra halvlek är bara 35 sekunder gammal när Stefanelli får kanonläge i straffområdet efter fint passningsspel och gör sitt andra mål för dagen, 2-1 till AIK.

I 49:e minuten kommer AIK fram på högerkanten och Rashidi avslutar men Petric räddar fint. Minuten efter kommer AIK fram på vänsterkanten och lägger in ett fint inlägg som Petric tippar rakt ut, i situationen efter täcker Markus Gusfafsson fint men Sebastian Larsson sparkar i luften och faller och domaren blåser tveksam straff för AIK. Henok Goitom gör 3-1 till AIK på straffen.

Efter en lång boll i 55:e minuten får AIKs Nicolas Stefanelli kontroll på bollen utanför BPs straffområde och kan skjuta 4-1 till AIK. AIK får maximal utdelning på sina chanser.

I 68:e minuten sticker BP upp i ett anfall där Jack Lahne visar sin snabbhet, vänder och vrider och passar till Björkén som får en ett inlägg till fria BP-spelare men AIK:s målvakt Oscar Linnér hinner precis emellan, nära att BP får till en reducering där.

I 72:a minuten kommer AIK upp i ett anfall där ett instick till Henok Goitom sånär resulterar men Petric gör återigen en fin räddning.

I 87:e minuten slarvar BP i uppspelet och i spelvändningen frispelas Tarik Elyounoussi som sätter 5-1 till AIK.

BP kan ta med sig en stark första halvlek och får BP ta nya tag lördag 28 juli när IFK Göteborg väntar på bortaplan.

ALLSVENSKAN
AIK – BP 5-1  (1-1)
Mål:  0-1 Alexander Nilsson (18), 1-1 Nicolas Stefanelli (39), 2-1 Nicolas Stefanelli (46), 3-1 Henok Goitom str. (51), 4-1 Nicolas Stefanelli (56), 5-1 Tarik Elyounoussi (87)
Varningar: BP: Markus Gustafsson, David Ochieng

LAGUPPSTÄLLNINGAR
AIKs lag: Oscar Linnér – Per Karlsson, Alexander Milosevic, Panajotis Dimitriadis – Rasmus Lindkvist, Kristoffer Olsson, Enoch Adu, Herafi Rashidi, Sebastian Larsson (Ahmed Yasin 68) – Nicolas Stefanelli (Tarik Elyounoussi 66), Henok Goitom (Stefan Silva 87)

BPs lag: Nikola Petric – Fritiof Björkén, Martin Rauschenberg, David Ochieng, Erik Figueroa – Moustafa Zeidan, Markus Gustafsson, Eric Omondi (Jack Lahne 53), Johan Falkmar (Rasmus Alm 62) – Philip Hellqvist (Maikel 67), Alexander Nilsson