BP föll mot ett effektivt Östersund på Valborgsmässoafton

Text: Jennifer Lundgren Ett effektivt Östersund vinner stort mot BP efter en händelsefattig match på Grimsta. Siffrorna skrivs till 0-4 efter att Östersund visade upp effektivitet ...

Text: Jennifer Lundgren

Ett effektivt Östersund vinner stort mot BP efter en händelsefattig match på Grimsta. Siffrorna skrivs till 0-4 efter att Östersund visade upp effektivitet, snabbhet och även att det går att vända negativa trender.

BP tog emot gästande Östersund en något kylig Valborgseftermiddag på Grimsta. Båda lagen hade önskat sig bättre start på årets Allsvenska så det var en viktig match för båda lagen som väntade.

Matchen börjar i ett relativt högt tempo och båda lagen vill ha mycket boll inledande kvarten och använder hög press för att störa motståndaren tidigt. Förutom några hörnor åt båda hållen är det så långt en händelsefattig match, inga riktiga farligheter åt något håll. BP spelar mer direkt i djupled och har högre bolltempo än i tidigare matcher. I 14:e minuten håller BPs Mohanad Jeahze i Östersunds Ken Sema lite för länge i en djupledslöpning vilket resulterar i matchens första gula kort.

BPs höga press är bra och effektiv men när Östersund i 18:e minuten spelar sig ur första pressen går det väldigt snabbt i djupled och Östersunds Brwa Nouri missar ett jätteläge på ett fint inlägg längs marken från högerkanten.

Med halva första halvleken spelad har Östersund något mer bollinnehav men kommer ingenvart eftersom BP gör det väldigt trångt med en defensiv där  alla ytor täcks.

I 26:e minuten kombinerar sig Östersund fint igenom på högerkanten och på det efterföljande inlägget skjuter återigen Brwa Nouri ett skott som täcks olyckligt med armen av Gustav Sandberg Magnusson och domaren blåser straff för Östersund. Brwa Nouri skjuter iskallt mitt i mål och gör 1-0 till Östersund. Målet ger Östersund energi som tar över mer och mer och trycker på rejält de efterföljande minuterna. I 32:a minuten kommer Östersunds Mukiibi fel in i en närkamp och får gult kort.

I 38:e minuten löper Papagiannopoulos från egen planhalva hela vägen strax utanför BPs straffområde och levererar ett tungt skott som Petric räddar fint. På efterföljande hörnan blir det återigen en farlighet efter ett fint skott utanför straffområdet och Petric räddar återigen fint.

BP får frispark långt ner på vänsterkanten i 42:a minuten och Markus Gustafsson skjuter ett hårt skruvat skott som Östersunds målvakt Andreas Andersson precis tippar över ribban. BP:s bästa möjlighet dittills i matchen. BP kommer tillbaka fint i slutet av halvleken och skapar några möjligheter, bl.a en misstänkt straffsituation där Gustav Sandberg Magnusson rivs ner i straffområdet.

Sammanfattningsvis är ganska händelsefattig första halvlek där Östersund haft mer av spelet men matchen hade egentligen inga riktiga farligheter, målet var mer tur för Östersund eller otur för BP.

I andra halvleks början bryter Ken Sema igenom efter några fina dribblingar och avslutar rakt på Petric i BP-målet, väldigt nära att Östersund drygade ut ledningen där. 2-0 kommer istället i 51:a minuten där Islamovic efter en hörna skruvar in en fin vänster i bortre hörnet strax utanför straffområdet. I 55:e minuten blir Papagiannopoulus nerriven en meter utanför straffområdet och Saman Ghoddos skjuter frisparken direkt i mål för 0-3 på resultattavlan.

BP försöker komma igång med sitt spel men det är irriterad stämning på planen. Först får Markus Gustafsson gult kort i 56:e minuten och sedan Islamovic för Östersund blir varnad i 57:e minuten. BP kommer upp flera gånger i hyggliga anfall men Östersund spelar kontrollerat men onödigt hårt och Ken Sema får gult kort efter tuff tackling på Rauschenberg i 64:e minuten.

Efter ett långsamt till synes ofarligt anfall i 68:e minuten krånglar sig Östersund fram på högerkanten där Ken Sema spelar in bollen till Islamovic som gör sitt andra mål i matchen – 0-4.

Östersund drar ner på tempot och spelar nu bara av matchen, BP sticker upp och i 76:e minuten får Maikel en jättechans med skjuter utanför. BP sticker upp igen i 82:a minuten i ytterligare en farlighet men avsluten är inte skarpa nog denna Valborgsmässoafton som spruckit upp i ett härligt solsken på Grimsta. I 88:e minuten får först Ajeti och sedan Maikel två jättechanser men Östersund avvärjer på mållinjen – BP har nu samlat ihop till åtminstone ett mål.

Östersund vinner matchen övertygande efter alldeles för enkla mål med något undantag och BP kommer inte upp till sin normala nivå. Det märks att BP-spelarna har ett naggat självförtroende efter den tunga starten i Allsvenskan. Nästa chans till poäng kommer redan på söndag då det väntar en ny hemmamatch på Grimsta, då mot Djurgårdens IF. Avspark 15.00 söndag 6 maj. Säkra din biljett via brommapojkarna.ebiljett.nu.

ALLSVENSKAN
BP – Östersund 0-4 (0-1)
Mål: 0-1 Nouri str (27), 0-2 Islamovic (51) , 0-3 Ghoddos (56), 0-4 Islamovic (69)
Varningar: BP: Mohanad Jeahze, Gustav Sandberg Magnusson Östersund: Ronald Mukiibi, Dino Islamovic, Ken Sema

LAGUPPSTÄLLNINGAR

BPs lag: Nikola Petric – Fritiof Björkén, Martin Rauschenberg, David Ochieng , Mohanad Jeahze – Gustav Sandberg Magnusson, Markus Gustafsson (Moustafa Zeidan 74), Petar Petrovic (Tim Söderström 39), Eric Omondi (Rasmus Alm 74) , Maikel Nieves -Bajram Ajeti

Östersunds lag: Andreas Andersson – Tom Pettersson, Sotirios Papagiannopoulus, Dennis Widgren (Noah Sonko Sundberg 81), Ronald Mukiibi (Smajl Suljevic 67) – Ken Sema, Ludvig Fritzzon (Frank Arhin 72), Curtis Edwards, Brwa Nouri – Saman Ghoddos, Dino Islamovic