BP avancerar i cupen

En utmärkt instats från BP mot allsvenska Östersunds FK belönades med seger och avancemang i Svenska Cupen. Tack vare mål från Samuel Leach Holm och Robin Frej är BP nu klara för ...

En utmärkt instats från BP mot allsvenska Östersunds FK belönades med seger och avancemang i Svenska Cupen. Tack vare mål från Samuel Leach Holm och Robin Frej är BP nu klara för gruppspelet av cupen i början av 2022.

Text: Philip Kämpe

En härlig inramning bemötte BP och Östersunds FK när de tågade ut på Grimsta IP i 2:a omgången av Svenska Cupen. BP:s huvudtränare Christer Mattiasson valde att utnyttja den utmärkta bredden i truppen och gjorde sju ändringar i startelvan från segermatchen mot IFK Haninge i lördags.

Trots ett par något skakiga inledande minuter tog sig BP sedan snabbt in i matchen och började därefter tag över. BP spelade modigt och ändrade inte spelidé bara för att man mötte allsvensk motstånd. Man höll sig trogen till sitt spelsätt i Ettan och vågade lira boll i backlinje med Alexander Lundin i målet som vändningsspelare.

Det kändes därför lite orättvist när gästerna tog ledningen efter tolv minuters spel. Ett skruvat inlägg från höger nådde i bortre delen av straffområdet anfallaren Malcolm Stolt som kunde nicka in bollen i bortre gaveln.

Lyckligtvis varade BP:s underläge endast i tre minuter innan Samuel Leach Holm utjämnade, och som han gjorde det. Samuel tog emot bollen på mittlinjen till vänster varpå han transporterade bollen framåt. Från långt utanför straffområdet vek han sedan in i plan för att avfyra ett riktigt pangskott som gick rakt upp i bortre krysset. Helt otagbart för Östersunds målvakt Sixten Mohlin.

Det var tydligt att BP spelade med självförtroende och efter kvitteringsmål var det Mattiassons mannar som styrde spelet. 15:årige Jardell Kanga var mycket pigg i matchen och hans låga tyngdpunkt samt kvicka vändningar gjorde att motståndarna hade extremt svårt att komma åt honom. Jardell var nära att ge BP ledningen mitt i den första men hans avslut på ett inspel från Simon Helg gick över. Endast någon minut senare låg Jardell bakom ett anfall som avslutades med att Sixten Mohlin fick ordentligt sträcka ut för att stoppa ett nytt skott från Samuel Leach Holm.

Östersund var inte ofarliga och deras offensiva kvalité var synlig och farlig. Gästerna fick en gyllene chans att återta sin ledning i halvlekens sista minut på en hörna. Men bollen räddades först på mållinjen av Jesper Ceesay innan Amadeus Sögaard slängde sig framför och täckte returförsöket. Spelet vände snabbt och i BP:s nästa anfall sköt Christer Gustafsson ett skott som touchade stolpen innan en mycket underhållande första halvlek var slut med siffrorna 1-1.

Den andra halvleken bjöd inte på lika många chanser men spelet var fortfarande intensivt och fartfyllt. Men i den 70:e matchminuten ändrades det när Christer Mattiassons gjorde sina första byten. BP fick en frispark ute till vänster på offensiv planhalva. Innan frisparken slogs bytte ”Kitten” in Gustav Sandberg-Magnusson och Marijan Cosic. GSM löpte rakt in i straffområdet styrde frisparken med pannan som ledde till att Robin Frej kunde skarva in 2-1, Robins första tävlingsmål i BP-tröjan.

BP hade även flera lägen till att göra ett tredje mål och närmast kom man när Östersunds mittback med en cykelspark räddade bollen på mållinjen.

Östersund tryckte på framåt men kom aldrig riktigt nära innan domaren satte pipan i mun efter 94 spelade minuter.

BP avancerar därmed rättvist till gruppspelet av Svenska Cupen, ett gruppspel som avgörs i början av 2022.

Nästa match för herrlaget är på söndag när man är tillbaka på Grimsta för att ta emot IF Sylvia i Ettan Norra. Matchstart är kl. 13:00 och biljetter kan köpas via denna länk.

BP – Östersunds FK
2-1 (1-1): 0-1 Malcolm Stolt 12′, 1-1 Samuel Leach Holm 15′, 2-1 Robin Frej 70′.

BP:s laguppställning
Lundin – Sögaard, Frej, Suljic, Krusnell – Ceesay – Kanga (Falkeborn), Gustafsson (Sandberg-Magnnusson), Leach Holm, Helg (Cosic) – Deprem (Jelassi).