Avancemang i cupen efter förlängning!

BP är vidare till tredje omgången i Svenska Cupen efter en spännande match mot Bele Barkarby. Till slut stod BP som segrare efter tre mål i förlängningen på Veddestavallen. Text ...

Text och foto: Tore Kleist

BP började piggt med ett fint anfall på högerkanten redan i andra minuten. Ett inlägg från Emilie Erikssons vänsterfot nådde Michelle Rojas Flores huvud, men målvakten Olivia Waller kunde rädda lågt vid stolpen. BP försökte från start störa uppspelen ganska högt, men Bele Barkarby lyckades bra med sitt passningsspel på egen planhalva. I den trettonde minuten kom ledningsmålet för hemmalaget. En djupledsboll på vänsterkanten från Savannah Tjörnemar nådde Emelie Brodin bakom BP:s försvarslinje, och ensam med Nichole Persson satte Brodin säkert bollen i bortre gaveln.
Tidigt i matchen kunde man ana att Eldina Ahmić på BP:s innermittfält var spelsugen och i god form. Hon rörde sig fint, hade bra bolltouch och skapade en bra chans med en hårt skruvad vänsterhörna som Waller efter viss möda kunde greppa. När Ahmić i 29:e minuten fick en ny hörnchans kom så kvitteringen. Flera huvuden var uppe och Michaela Larsson blev sist på bollen som efter viss oreda hamnade i målet.
På innermittfältet kunde vi också se debuterande Johanna Lindell, som tillsammans med Ahmić tog över mer och mer av ytorna. Det skapades också flera målchanser, samtidigt som Bele Barkarbys djupledsbollar ofta kändes farliga.

I andra halvlek skruvade BP upp tempot i passningsspelet, lyckades flytta spelet från sida till sida och man kunde börja se vissa trötthetstecken hos hemmalaget. BP bytte så småningom ut båda kantspelarna Estibaliz Montes de Oca och Michelle Rojas Flores, som tillsammans med Michaela Larsson med hårt arbete bidragit till att trötta ut Bele-försvaret. Med pigga inhoppare kunde BP bibehålla trycket mot ytterbackarna. På högerkanten hade vi glädjen att återse Agnes Bergling som gjorde ett piggt inhopp efter sin långvariga fotskada. Eldina Ahmić fortsatte att växa i sitt spel. Med otaliga brytningar, stort deltagande i speluppbyggnaden med kort och långt passningsspel, gjorde hon helt klart en av de bästa matcherna vi sett av någon BP-spelare under säsongen. Trots BP:s dominans i andra halvlek var det Bele Barkarby som i slutet av ordinarie tid var närmast ett segermål, bland annat med ett mycket farligt friläge i 90:e minuten.
I förlängningen blev det fortsatt mest BP. I sjätte minuten träffade Daniella Novaković ribban, men i femtonde minuten lyckades hon nicka in ledningsmålet efter ytterligare en vänsterhörna från Ahmić. I början av andra förlängningskvarten tråcklade sig Malin Broberg in från vänsterkanten nära kortlinjen, slog in en låg boll, som studsade på ett försvararben och 3-1 var ett faktum. Det kändes dock inte helt avgjort, då Bele Barkarby fortfarande fick till en del farliga djupledsbollar. Närmare än ett skott i ribbans överkant kom man dock inte. I stället kunde Novaković i slutskedet göra sitt andra mål för kvällen och definitivt avgöra matchen.

I Svenska Cupen väntar nu match i tredje omgången. Vi återkommer om motstånd och matchdag.

Fakta Svenska Cupen omg. 2
Bele Barkarby FF – BP
1-4 e.förlängning;  Full tid 1-1 (1-1)
Mål:  Bele Barkarby: Emelie Brodin 13   BP: Michaela Larsson 29; Daniella Novaković 105, 119; självmål 110
Domare: Alisa Levälampi