Älta gav BP årets första förlust
Foto: Örjan Jacobsson

Älta gav BP årets första förlust

Share

Älta gav BP årets första förlust

Det blev en snöplig förlust för BP när Älta besökte Grimsta på torsdagkvällen. Efter en mållös första halvlek kunde bortalaget fortsätta att kontrollera BP:s attacker och dessutom ...

Det blev en snöplig förlust för BP när Älta besökte Grimsta på torsdagkvällen. Efter en mållös första halvlek kunde bortalaget fortsätta att kontrollera BP:s attacker och dessutom göra matchens enda mål i mitten av andra halvlek.

BP hade chansen att genom en seger mot bottenlaget Älta IF sätta extra press på Sätra inför deras söndagsmatch. Det såg också bra ut första 25 minuterna då BP dominerade matchen totalt. Man försökte och lyckades ganska bra med att driva upp tempot och förflytta boll och motspelare i sid- och djupled. Älta var dock säkra i sitt mittförsvar och målvaktsspel, så vi fick inte se många målchanser. Malin Broberg var piggast i anfallsspelet och hade ett ganska bra distansskott efter 25 minuter som dock smet strax utanför. BP:s yttrar Estibaliz Montes de Oca och Michaela Larsson växlade då och då kant men det räckte inte för att öppna upp nya anfallsvägar. I stället jämnades spelet ut i andra delen av halvleken. BP skulle få en bra en chans att ta ledningen då Broberg i slutminuten blev nerdragen i straffområdet och domaren Leonora Heimdahl pekade på elvameterspunkten. Straffen från Daniella Novaković blev för svag och Ältas duktiga målvakt Jennifer Pelley kunde rädda lågt mot sin vänstra stolpe.
Andra halvlek började bra för BP med några fina framstötar främst på vänsterkanten. Broberg, Montes de Oca och Filippa Wallén lyckades skapa oro flera gånger, men varje gång bollen gick in i straffområdet fanns målvakten eller backarna på plats. I takt med att tiden gick och målen uteblev blev BP:s spel mer och mer chansartat med många höga bollar in centralt. Pelley och Ältas innerbackar var dock för säkra i höjdrummet för att de försöken skulle ge resultat. I stället kom kallduschen för BP när Tilda Pedersen i 65:e minuten fick bollen efter en misslyckad rensning från BP-försvaret. Från långt håll fick hon på en skott som gick i en ordentlig lyrbåge över Nichole Persson i BP-målet. Persson nådde inte bollen som studsade högt upp mot ribbkrysset och in i mål.
BP försökte förstås trycka på i matchens slutskede. Michaela Larsson och Emilie Eriksson flyttades upp varsitt hack för at förstärka offensiven. Bästa kvitteringschansen hade Daniella Novaković med ett fint skott som dock endast resulterade i en hörna.

Det var inget fel på arbetsinsatsen från BP och det handlade säkert heller inte om underskattning. Snarare visste BP att man har haft svårt mot Älta förut, och möjligen låg det i bakhuvudet och spred en osäkerhet när målen uteblev. Vi fick endast se ett BP-byte och kan konstatera att truppen i detta läge ser lite tunn ut, med alltför många långtidsskador. Nu saknades även avstängda Michelle Rojas Flores och skadade Lovisa Norrby. Vi får hoppas att vi efter sommaruppehållet får glädjen att se resultatet av lyckade rehabiliteringar. Kanske kan det också, som förra sommaren, förväntas något eller några nyförvärv.

Nästa match, som blir den sista före uppehållet, spelas borta mot Tyresö FF på torsdag kväll.

Matchfakta Division 1 Södra Svealand
BP – Älta IF
0-1 (0-0)
Mål: Älta: Tilda Pedersen
Varningar: BP: Fia Grönborg Älta: Anna Skugge
Domare: Leonora Heimdahl
Publik: 75

BP:s startelva
Nichole Persson – Emilie Eriksson, Felicia Thörngren, Joy Mertzig, Filippa Wallén – Michaela Larsson, Fia Grönborg, Ellinor Lindbom, Estibaliz Montes de Oca (Christina Mårtensson 83) – Daniella Novaković – Malin Broberg

Intern skytteliga Division 1 Södra Svealand
Michelle Rojas Flores 9
Daniella Novaković 7
Malin Broberg 3
Michaela Larsson 2
Joy Mertzig 2
Lovisa Norrby 2
Eldina Ahmić 1
Ellinor Lindbom 1
Julia Olsson 1