0 till 7 – Ella Hammer

0 till 7 – Ella Hammer

Share

0 till 7 – Ella Hammer

Fotbollen är byggd av män för män, det är en manlig arena med normer som oftast passar bäst för just män. Vi, läs Svenska Fotbollförbundet, Stockholms Fotbollsförbund och BP säger ...

Fotbollen är byggd av män för män, det är en manlig arena med normer som oftast passar bäst för just män. Vi, läs Svenska Fotbollförbundet, Stockholms Fotbollsförbund och BP säger alla att vi vill ha in fler kvinnor i fotbollen och behålla dem längre. Men vad behöver egentligen förändras för att fler flickor och kvinnor ska vilja befinna sig på fotbollsarenan? 

BP har sedan november 2019 gått från att ha 0 kvinnliga ledare i akademin till 7. Det är ett stort och viktigt steg för att ta föreningen och föreningslivet i rätt riktning. Fler unga flickor men även pojkar behöver kvinnliga förebilder både på och utanför planen. Under en veckas tid kommer ni få träffa kvinnorna bakom 0 till 7. Vi kommer prata med dem om varför de blev ledare och vad som gör att de håller sig kvar på fotbollens arena trots att statistiken säger att dem inte borde göra det. 

Del 6, Ella Hammer

Ella Hammer är den bådfotade spelaren som lägger in åtskruvade hörnor från bägge sidorna, något som många skulle drömma om.
Tillvardags går hon andra året natur natur på Viktor Rydberg Odenplans Gymnasium och sitter som projektansvarig i styrelsen i skolans elevkår.

I BP är hon assisterande tränare för F09-1, men spelar själv fotboll i Sollentuna. Hon bytte förra året på grund av att hennes lag i BP splittrades. 

Du kom till BP som 9 åring och lämnade BP som spelare under förra säsongen, hur kändes det att tvingas lämna klubben efter så många år?
Det var tufft såklart. Vi i laget hade skrattat, gråtit, sjungit tillsammans; växt upp tillsammans. Det kändes som något saknades i vardagen efter vi sagt hejdå på avslutningen. Samtidigt kändes det spännande att testa något nytt, för jag var fast besulten på att inte sluta med fotboll. Jag älskar sporten för mycket för att släppa den. 

Hur kommer det sig att du bestämde dig för att vara kvar i BP som ledare efter du lämnade klubben som aktiv spelare?
Jag blev erbjuden ett tränarjobb i BP, genom att Ronja, Sportchef flick, kontaktade mig. Jag fick då chansen att verka som assisterande tränare för F07-1 och F08-1 men tyvärr fungerade det inte med mitt övriga schema, så nu är jag assisterade för F09-1 tillsammans med Ebba och Charlotte!

Ni är vad vi vet det enda laget i akademin med en helt kvinnlig ledarstab. Hur tycker du att det märks av?
Än så länge har jag inte märkt en väsentlig skillnad, vilket i sig kan tyda på att kvinnor är minst lika bra tränare som män. Samtidigt, som ung kvinna, kan det kännas lättare att våga ta plats om resterande ledarstab även är kvinnor, men det kan varierar såklart beroende på vilka personer de övriga ledarna är. 

Har du haft tränaruppdrag tidigare? Hur skiljer sig detta uppdrag från eventuella tidigare? 
Ja, jag har varit knattetränare i BP med! Det skiljer sig mycket, mest eftersom tjejerna jag har nu är äldre, och är mer seriösa. I Knatteskolan kan man inte göra så mycket utöver det grundläggande, medan nu finns möjligheten att bygga upp en spelidé och köra mer avancerade övningar, vilket jag tycker passar mig bättre! 

Vad tänker du kring att majoriteten av ledare inom fotbollsvärlden är män? Vad tror du skulle göra att fler kvinnor blir ledare/tränare? 
Det är tråkigt då det finns många kompetenta kvinnor, men samtidigt har fotboll länge varit en sport av män för män. Det är först nu damfotbollen börjar ta plats i media och det generella samhällets radar, så att säga. Vi har fortfarande en lång väg att vandra innan fotbollen är jämställd, men jag tycker vi är påväg i rätt riktning. Ju fler tjejer som vågar ta plats, och ju fler män som ser tjejer som en tillgång, ju snabbare kommer vi nå en jämställd fotboll. 

Vad är viktigt för dig att förmedla som ledare till dina spelare?
Alltid göra sitt bästa och att sträva efter att bli bättre! Man är aldrig fullärd. För att bli bättre måste man våga göra misstag; våga misslyckas. Det är bättre att försöka göra något bra än att inte försöka alls, för då kommer du aldrig lyckas!  

Vilka är de största utmaningarna i din roll?
Sakerna som kommer med erfarenhet, exempelvis hur man bäst instruerar tjejerna så de verkligen förstår och vilka övningar som ger resultat.

Vad är det bästa med att vara tränare?
Väldigt svår fråga. Mycket är väldigt kul såklart, men något speciellt är att se när tjejerna förstår och det man tränar på sitter på match! Man känner sig väldigt stolt över tjejerna, och tiden man lagt ner på träningarna känns värt det. Sen är bara att hänga med tjejerna väldigt kul med! De är otroligt söta, samtidigt som de är väldigt seriösa och vill göra sitt bästa. 

Varför tycker du att fler tjejer borde bli tränare i BP?
För att det är kul att vara tränare! Man utvecklas som person och blir en bättre ledare, samtidigt som man får hänga med barn som vill lära sig och bli bättre! Jag trodde jag kunde mycket om fotboll efter mina år som spelare, men det är helt annan grej att stå på sidan och styra och ställa! Man får en god inblick i en helt annan sida av sporten; en som man annars skulle missa.