BP Historia

IF Brommapojkarna grundades den 13 april 1942 på Yllevägen 6 vid Brommaplan. Föreningens förste ordförande blev Tage Mårdh, vice värd i huset där småpojkarna Bengt Ström, Arne Borgström, Tore Bjuggfält, Gunnar Westerlund, Sune Pettersson och Stig Starkenberg ville starta en förening.

– Vi var från början ”kvartersgrabbar” som hade startat en liten klubb, där målsättningen i första hand var att få spela i ”kvalifiken”. Ja, så hette Stockholmsfotbollens lägsta serie under 1940- och 50-talen, berättade legendariske eldsjälen, numera bortgångne, Arne Borgström i BPs jubileumsskrift 1992.
För killarna kring Brommaplan på 1940-talet stod inte bara fotboll på programmet. Bordtennis, bandy, brottning, friidrott, armbrytning (!) var andra populära aktiviteter.

I bordtennis vann BP t.o.m både division V och VI i början på 1950-talet. Bandy togs upp på programmet 1953, med start i lägsta Stockholmsserien. ”Storhetstiden” inföll i mitten på 1960-talet, då laget spelade i gamla division III- idag division II – under några säsonger. Det fanns även en ungdomsverksamhet, så bra att BP:s pojklag födda 1940 fick representera Stockholm i en match mot Uppland. På ungdomssidan har klubben också under 1950- och 60-talen deltagit med lag i St:Erikscupen och dess föregångare AT-cupen i ishockey; oftast med bra resultat.

Det officiella startåret för BP ungdomssektion var 1954 med fotboll, bandy och ishockey på programmet. Efterhand blev fotbollen den mest dominerande grenen, både kvantitativt och resultatmässigt, vilket uppmärksammats på högsta nivå många gånger:

– Som utbildningschef inom Svenska Fotbollförbundet har jag på flera kurser och konferenser haft tillfälle att peka på IF Brommapojkarnas föredömliga förenings- och ungdomsverksamhet, berömde bl a, numera bortgångne, Birger ”Farsan” Sandberg i BPs jubileumsbok 1992.

– Som St:Erikscupsreporter i över 25 år har det självfallet handlat väldigt mycket om BP. Och det har sin naturliga förklaring med en klubb som vunnit ”Silverbollen” – priset till bästa förening på pojksidan i St:Erikscupen i fotboll 23 av de senaste 24 åren, kommenterade Expressens sportreporter Claes-G Bengtsson i samma bok.

Fotbollen tog över
Fotbollen blev alltså snart nummer ett inom BP. Marschen uppåt startade på allvar när frukterna av Allan G Carlssons pionjärarbete på ungdomssidan kunde börja skördas. Med Allans, och sedermera sonen Claes-Görans, idoga arbete började en satsning på ungdomssidan som fortfarande bara accelererar och accelererar; idag har BP cirka 265 ungdomslag i seriespel och därmed kan klubben titulera sig Europas största fotbollsklubb.

1969 började marschen uppåt
En blick i backspegeln visar att 1969 var ett historiskt år, då gick BPs herrlag upp i gamla Division II, idag att jämställas med Ettan. Därefter låg klubben de flesta åren i ”Ettan”, tills att man slutade på en andraplats 1986 och kvalificerade sig till vad som då hette Division 1 Norra (Superettan). Efter ett par års pendlande mellan Division 1 och Division 2 lyckades man 2001 kvala upp till Superettan genom att besegra IFK Luleå.

Klubben når Allsvenskan
De följande åren etablerade sig BP i Sveriges näst högsta serie och 2006 slutade man trea på en allsvensk kvalplats med Claes Eriksson som tränare. I kvalet ställdes BP mot BK Häcken och efter seger 2-0 hemma på Grimsta säkrades klubbens första allsvenska kontrakt i returmötet med en 2-1-vinst. 2007 spelade BP sin första säsong i Allsvenskan. Totalt har det blivit fem säsonger i den högsta serien, 2009, 2010, 2013, 2014 och 2018 har det spelats allsvensk fotboll på Grimsta.

Hissen upp och ner i seriesystemet
Under slutet av 2010-talet har klubben åkt hissen både upp och ner i seriesystemet. Mellan åren 2014 och 2020 spelade BP inte i samma serie i två år i följd nån gång. Höjdpunkten under denna tid var när före detta landslagskaptenen Olof Mellberg tog över som tränare och först vann Division 1 Norra 2016 innan laget hamnade överst i Superettan 2017. Efter säsongen 2020 var första gången BP inte bytte serie när man snöpligt förlorade kvalet upp till Superettan på straffar mot Trelleborgs FF. Inför 2021 plockades Christer ”Kitten” Mattiasson in som ny huvudtränare för klubbens herrlag. Under första året för Mattiasson vid rodret vann BP Ettan Norra med stil och 2022 var man åter tillbaka i Superettan.

Damerna kliver in
I början av 70-talet börjar damfotbollen växa fram i Sverige och BP är tidigt med på tåget. Ett damlag startas under tidigt 70-tal och har flertalet säsonger i den näst högsta serien som främst merit. Pernilla Hederoth och Pia Carlsson är båda invalda i BPs Hall of Fame för sina rekordmässiga meriter som främste målskyttar och de spelare med flest antal matcher i BP. Hederoth är ensam att ha spelat över 200 serie- och kvalmatcher i den rödsvarta tröjan på damsidan. År 2014 spelade BP sin första säsong i Elitettan men åkte ur direkt.

Damerna avancerar till Allsvenskan
Med Sportchef Staffan Jacobsson i spetsen tillsammans med huvudtränare Marcelo Fernandez återvände BP till Elitettan 2018 efter en kvalseger mot IK Rössö. Säsongen 2019 lyckades man för första gången hålla sig kvar i Elitettan och 2020 gjorde man återigen klubbrekord i poäng samt tabellplacering. År 2021 slutade damerna på en tredjeplats i Elitettan vilket innebar att klubben för första gången tog klivet upp i Damallsvenskan. Avancemanget säkrades i den sista omgången när BP slog Älvsjö AIK på hemmaplan med 5-0 samtidigt som IK Uppsala förlorade mot Jitex Mölndal BK vilket gjorde att BP tog sig förbi i tabellen.

Många, sedermera, högst meriterade spelare och även tränare har börjat sina karriärer hos BP.

Exemplen kan faktiskt mångfaldigas; här nämner vi några: Anders Limpar, Sten-Ove ”Putte” Rahmberg, Thomas Bergman, Pascal Simpson och Tomas Antonelius. Proffsmeriterade ishockeystjärnorna Mats Waltin, Per-Erik Eklund och Tommy Albelin har också haft den svartrödrandiga tröjan på sig. Två av Sveriges tidigare förbundskaptener för herrlandslaget, Tommy Söderberg och Erik Hamrén, har flera år bakom sig i klubben, både som ungdoms- och seniortränare.