Intervju: Daniel Gunnars
Måndag 9 januari startade damlaget upp sin andra allsvenska säsong. Efter kvalsegern vid första advent har den månadslånga ledigheten varit välbehövlig för spelare och ledare, samtidigt som sportchefen fått jobba på för att säkerställa just dessa två grupper. En av nyheterna är att Daniel Gunnars klivit upp som ny huvudtränare. Hemsidan satte sig ner inför en träning för att prata om hur de första träningspassen för året varit.
– Första veckorna är alltid roliga, säger Daniel Gunnars. Alla är spelsugna och är glada att komma igång med träningen igen. Vi har en riktigt bra grupp med bra människor. Många som är bra vänner och har bra karaktärer. Det gör att vi kan hålla en hög nivå från start.
Truppmässigt ser det bra ut. Sportchef Staffan Jacobsson har meddelat att han känner sig färdig med spelartruppen. På skadelistan noteras enstaka småskavanker som inte ska vara hinder för spel när Svenska Cupens gruppspel drar igång. Daniel Gunnars har hunnit landa i att det är han som nu leder arbetet för att göra oss så redo som det bara går inför den allsvenska premiären 26 mars.
Vad var första tanken när du fick frågan om att ta över huvudansvaret?
– Först blev jag överraskad, men positivt, säger Daniel Gunnars. Lite ställd men glad över förtroendet. Det tog några timmar innan det landade i mig, men sen har jag bara förberett mig så gott jag kan.
Du är del av en rätt ung ledarstab. Du själv fyller 30 i år, assisterande Lucas Riedel är strax över 30-strecket. Mathias Hallbygård snart 34 och Lovisa Lundqvist, 22. Har du själv någon tanke om att ni kan ses som ”unga och hungriga”?
– Vi tänker faktiskt inte på det på något sätt. Det är roligt att vi fått förtroendet och chansen när vi inte varit med så länge på den här nivån. Lite som spelarna får chansen att visa upp sig får vi chansen att visa vad vi kan. Eller så har vi bara förstått vad Staffan vill och gör som han säger, haha.
– Det är en bra och rolig stab. Vi har jobbat ihop tidigare och har också en nära relation till DamU eftersom vi alla har jobbat där nyligen och har starka band. Sen kryddar vi med Lucas som kommer utifrån.
– Vi pratar i vi-form så mycket som möjligt, sen har vi områden som vi kan lägga olika vikt vid. Men vi gör allt tillsammans. Rent krasst kan jag säga att jag har ett mer offensivt ansvar och Lucas och Mathias mer ansvar för det defensiva, men vi delar ju allt och gör det tillsammans.
Har du haft som tydligt mål att bli seniortränare på allsvensk nivå?
– Första målet var att kunna jobba som tränare på heltid. Jag trivdes väldigt bra i F19 och kände ingen stress att kliva upp på seniornivå. Sen har det fallit sig naturligt i och med att jag har kunnat ta steg inom BP. Jag har fått möjligheten att ta ett nytt steg för varje år jag varit här och det känner jag mig nog mest stolt över.
– Det är klart att det funnits som grej att uppnå, men inte så att det är tydligt lysande stjärnan för mig.
2022 blev en tuff debutsäsong i OBOS Damallsvenskan. Lite som förväntat, men ändå en resa som krävde sitt fokus. Hur ser ni själva på arbetet att samla ihop fler poäng under säsongen och säkra kontraktet i ”godare” tid än 2022?
– Vi fick mycket lärdomar förra året utifrån olika matchbilder och olika motstånd. Vi var flexibla under säsongen men vill i år kunna lägga mer fokus på vårt eget anfallsspel men fortsatt ha respekt för att vårt mål fortsatt är att hänga kvar och få spela allsvenskt även 2024.
– Jag har faktiskt inte funderat på premiären. VI har en del vi vill inför och vi har träningsmatcher och cupen innan serien börjar. Vi prioriterar de matcherna, allsvenskan ligger långt fram.
Så hur vill ni spela? Vad ska vi förvänta oss när vi sätter oss på Grimsta läktare för att se er?
– Vi vill ju vara ett passningsorienterat lag som kan bygga ett eget passningsspel där vi kan variera både ett rakare spel och att kunna spela bollen under längre tid. Jobbiga att möta.
OBOS Damallsvenskan är en serie med rätt tydliga skillnader mellan verksamheterna. Starka föreningar såsom FC Rosengård och BK Häcken kan träna på dagtid och har även anläggningar med fina faciliteter. I samma serie tampas föreningar där natan ingen spelare endast har fotbollen i sin vardag. Över en säsong ska det visa sig, men hur är det i enskilda matcher?
– Vi har chanser i varje match att utmana samtliga lag. Det är skillnader och det kommer att vara skillnader. Vi kan inte ursäkta oss med det utan kan bara göra det bästa utifrån vår situation och göra oss själva bättre. Vi vet förutsättningarna men kan inte lägga tid på det.
Ett signum i den rödsvarta tröjan är egenfostrade spelare. På damsidan har det historiskt varit lite mer lätträknat, men vi har sett namn som Amanda Nildén, Emma Lundh och Sara Eriksson ta kliv in i vårt damlag för att sedan ta klivet vidare. I årets trupp ser vi flera unga spelare som kommer att ges chansen till spel på allsvensk nivå.
– Det är vårt varumärke och identitet som förening att släppa fram egna spelare. Nu har vi en hel del egenfostrade spelare i truppen, vilket känns väldigt roligt. De kommer att ges möjligheter men sen är det upp till dem att ta chansen.
– Truppen är lite mindre och vi har fler egna spelare, så chanserna kommer att vara fler i år. Saga (Swedman), Line (Wessman) och Tuva (Norell) fick dessutom bra seniorspel med Älvsjö under hösten när de var utlånade.
Så varför ska vi komma till Grimsta och se er spela?
– För att spelarna förtjänar det. De vill spela en bra fotboll och samtidigt lägger de ner otroligt mycket kraft och tid för att spela fotboll. De förtjänar all uppmärksamhet de kan få.
Vår allsvenska premiär spelas 26 mars 13:00 hemma mot IK Uppsala. Innan dess hinner vi med flera träningsmatcher samt spel i Svenska Cupens gruppspel. Första träningsmatchen spelas lördag 28 januari 11:00 då Älvsjö AIK kommer till Grimsta.