Systrarna Nildén får äntligen träna ihop

Systrarna Nildén får äntligen träna ihop

Share

Systrarna Nildén får äntligen träna ihop

Matchandet är pausat både i Sverige och England. Det är tråkigt och frustrerande, men på Grimsta har det gett ett par fotbollssystrar chansen att äntligen få träna tillsammans. ...

Matchandet är pausat både i Sverige och England. Det är tråkigt och frustrerande, men på Grimsta har det gett ett par fotbollssystrar chansen att äntligen få träna tillsammans.

Text: Tore Kleist
Foto: Privat

När den engelska högstadivisionen FA Women´s Super League avbröts låg Brighton & Hove Albion på nionde plats av tolv lag.
– Vi skulle också spela kvartsfinal i FA-cupen, så vi fortsatte träna, berättar Amanda Nildén som under en tid nu har tränat med BP. Sedan blev allt inställt, vilket gjorde att jag kunde åka till Sverige i slutet av mars, innan de allra hårdaste restriktionerna hade införts. Nu tränar jag på Grimsta och det är superkul. Det är ju ett tag sedan, men det finns en del välbekanta ansikten.
Ett väldigt bekant ansikte är förstås sex år yngre lillasystern Matilda, som i år fått A-lagskontrakt. Stort grattis till kontraktet! Hur känns det hittills?
– Tack, jag trivs väldigt bra. Det är ett skönt och mycket välkomnande gäng.
Hur är det att träna med Amanda, har ni gjort det tidigare?
– Bara i trädgården! Det är coolt eftersom hon alltid varit en förebild för mig, men det var också lite nervöst första träningen.

Båda systrarna, liksom bröderna Simon och Charlie, har iklätt sig rödsvart som knattar och spelat för BP flera år, men familjen är annars på många sätt gulsvart. Farfar Jim spelade 20 år i AIK, främst på 1960-talet, och hann med över hundra allsvenska matcher (faktiskt några även i ishockey och bandy!). Pappa David spelade också allsvenskt i Solna-laget, men för honom blev det bara fyra matcher. Amanda hann med en säsong i AIK innan hon 2018 fick kontrakt med Brighton. Efter en skade- och sjukdomsfylld vår förra året, hann det under säsongen 2019-20 bli fem matcher från start och fem inhopp i Super League. Brighton verkar vara en klubb som satsar rejält på damfotbollen?
– Jo, man jobbar mycket med jämställdhet och har varit tydliga med det. Vi har både bra ledarstab och faciliteter som gym, pool och olika typer av fotbollsplaner. Dessutom är det en fantastisk stad, som har varit perfekt för mig att bo i.
Hur ser du på att Matilda nu nått A-laget?
– Det är vid ungefär samma ålder som det var för mig, men annars är vi helt olika som fotbollsspelare. Hon har unika spetsegenskaper, och att nu få träna med spelare som spelar mer fysiskt och är vana vid ett högre tempo, kommer vara mycket utvecklande, eller hur?
– Ja, det är nog tempot och det fysiska som kommer att vara min största utmaning i steget från ungdomslaget till Elitettan. Nu gäller det för mig och laget att orka hålla motivationen uppe trots att det inte är något seriespel. Jag har det lite lättare eftersom jag kan spela matcher med U-laget.

Hur ser framtiden ut nu för er? Kommer det några besked från Brighton, Amanda?
– Nej, datum för återstart har hela tiden skjutits fram, så vi vet inte om och när de sista matcherna i serien ska spelas.
I Sverige är det som bekant också oklart hur det blir med seriespelet, men annars då Matilda, på lite längre sikt?
– Tanken är att jag ska börja på Bromma Gymnasium, med fotbollsinriktning i höst. Jag vill fortsätta spela och hoppas på att bli proffs, men också fortsätta att plugga även då så att utbildningen fyllts på när fotbollskarriären är över.

Hemsidan önskar förstås all framgång till båda systrarna, på planen och i skolan!