Miniporträtt: Josephine Frigge

Miniporträtt: Josephine Frigge

Share

Miniporträtt: Josephine Frigge

Efter flera år i Malmö kom målvakten Josephine Frigge till BP inför denna säsong. I Elitettans första omgångar har hon fått stå tillbaka för Nichole Persson, men 25-åringen är red ...

Efter flera år i Malmö kom målvakten Josephine Frigge till BP inför denna säsong. I Elitettans första omgångar har hon fått stå tillbaka för Nichole Persson, men 25-åringen är redo att bidra till BPs etablering i Elitettan.

Text: Tore Kleist
Foto: Örjan Jacobsson

Du föddes i Nederländerna. När kom du till Sverige, och hur kom du i gång med fotbollen?
-Vi flyttade till Skåne när jag var 6 år. Min tre år äldre bror spelade fotboll och jag ville göra som han. Jag började i det enda flicklag i närheten, Borgeby FK. Det fanns inte så många spelare, så jag fick jag spela med tjejer som var både ett, två och tre år äldre.
Var du målvakt från början?
-Nej, jag var utespelare, men alla turades om att stå i mål. Det var först i tioårsåldern som jag blev målvakt på riktigt. Jag blev kvar i Borgeby ända tills jag var 19 år, då det bar av till USA för en säsong med Lindsey Wilson College i Kentucky.
Sedan blev det Skåne igen?
-Ja, jag spelade flera säsonger med Limhamn/Bunkeflo 07 i Malmö där jag fick vara med om att vinna Elitettan och ta upp laget till finrummet, Damallsvenskan. Det blev fyra allsvenska matcher med LB07, där de mest speciella var debuten och Malmöderbyt mot Rosengård på Swedbank stadion inför 7800 åskådare. Det var en mäktig känsla! Efter LB07 blev det en kort sejour tillbaka i Borgeby innan jag i februari 2018 skrev på för FC Rosengård. Även om det inte blev några matcher i allsvenskan, var det fantastiskt att få spela fotboll på heltid och att få träna med landslagsspelare varje dag.
Nu har du flyttat till Stockholm och BP; hur ser du på året?
-Att spela i BP känns som en spännande utmaning och jag ser fram emot att kunna bidra till att vi kan etablera oss i Elitettan. Det tror jag att vi har goda möjligheter att göra eftersom det finns många bra kvaliteter i laget. Jag tror på en spännande, rolig och framgångsrik säsong