”Vi vill gå längre i slutspelet än förra året”

”Vi vill gå längre i slutspelet än förra året”

Share

”Vi vill gå längre i slutspelet än förra året”

Med en säkrad serieseger i Juniorallsvenskan Norra och ett väntande slutspel för U19, samt ett pågående slutspel med U21, laddar Dalibor Savic för en spännande fotbollshöst. När he ...

Med en säkrad serieseger i Juniorallsvenskan Norra och ett väntande slutspel för U19, samt ett pågående slutspel med U21, laddar Dalibor Savic för en spännande fotbollshöst. När hemsidan ger honom möjlighet att berätta lite om sin fotbollsvardag och den avspända stämning som finns i truppen lyser han upp och delar engagerat med sig.

Beskriv dina tankar kring ett fungerande ledarskap?
– Mina tankar och min erfarenhet säger mig att man måste se helheten kring varje individ. Min utgångspunkt är en humanistisk syn på det hela. Att förstå att bakom varje spelare finns en människa som måste må bra i det övriga i livet för att man ska kunna fungera. Jag tror även väldigt mycket på att involvera mina ledare i min tränarstab att få möjlighet att påverka i verksamheten för att känna sig delaktiga och på så sätt utvecklas och brinna för sin uppgift.

Hur eller när vinner du spelarnas förtroende i en värld där segrar är en framgångsfaktor och du som ansvarig ibland måste välja bort spelare till förmån för resultat?
– Alla spelare vill vara en del utav ett vinnande lag. Alla spelare blir ganska snabbt medvetna om mina krav på dem och vad som förväntas utav dem på och utanför planen. Spelarna blir varse sina styrkor som spelare och jag kommunicerar dagligen med dem hur jag tänker inför varje match.
– Jag jobbar med fakta mot spelaren och inte med känslor. Jag tror att alla spelare som har varit med under denna resa har utvecklats positivt. Ingen spelare har vi tappat på vägen pga de inte fått spela. I och med det koncept och idé som vi har så kan alla spelare gå in och spela vilken match som helst i U19 eller U21, alla vet vad som förväntas utav dem och hur vi vill att de ska agera ute på planen.

Din känsla och fina balans mellan att vinna till varje pris och ändå respektera individer och vara ödmjuk inför motståndare och tävlandet som sådant, ur vilken mylla har den växt fram?
– Det är ett rakt och ärligt ledarskap som är baserat på fakta gentemot spelaren. Spelaren kan säga till mig att ”jag vill starta fler matcher” och det är okej, mina argument blir då faktabaserade till spelaren som de då måste förbättra för att kunna få starta fler gånger. Det är det ledarskapet jag hade velat haft när jag spelade… På min tid så pratade knappt tränaren med oss spelare.

Foto: Pontus Andersson

Samarbetet mellan dig och din assisterande tränare Erik Engberg, hur skulle du beskriva det?
– Erik är en oerhört kompetent och duktig tränare redan nu. Han är nyfiken och vill bidra till att göra verksamheten bättre varje dag. Vi har haft ett strålande samarbete under året och har diskuterat allt från skolträning till kvällsträningen för att skapa den absolut bästa miljön för killarna att utvecklas i.

En meriterad hockeytränare skrev så här på Twitter för en tid sen ”Träning är inte bara räkmackor. Det är torra ostmackor också. Ta befälet över dina känslor och genomför. Kul? Att lära sig något bra blir kul”. Hur ställer du dig till ett sånt statement?
– Ja, det stämmer verkligen. Man måste verkligen lägga manken till de dagar det kanske inte är så kul att träna eller man inte är på humör. Oavsett om du är en stor talang så kräver det ett bra jobb varje dag för att ta hand om din kropp. Man kan alltid jobba på saker för att hela tiden bli lite bättre. Man slutar aldrig utvecklas om man inte själv vill det.

Vad hoppas du sportsligt på under hösten?
– Vi vill såklart gå längre i U19–slutspelet och i Skandinaviska Mästerskapen än vad vi gjorde förra året.
– Vi vill ju också att killarna utvecklas så pass mycket att de blir aktuella för vårt A-lag. Vi har redan i år haft fyra debutanter i A-laget och ett par killar till som suttit redo på bänken för inhopp.

Text: Peter Sundén, Media BP U19