Vi säljer tre spelare till Djurgårdens IF

Vi säljer tre spelare till Djurgårdens IF

Share

Vi säljer tre spelare till Djurgårdens IF

Lucas Bergvall, Theo Bergvall och Wilmer Odefalk lämnar BP för spel med Djurgårdens IF. Alla tre lämnar omgående.  – Det är alltid tråkigt att se egenfostrade spelare ...

Lucas Bergvall, Theo Bergvall och Wilmer Odefalk lämnar BP för spel med Djurgårdens IF. Alla tre lämnar omgående. 

– Det är alltid tråkigt att se egenfostrade spelare lämna. Men då alla tre uttryckt en önskan att lämna, samtidigt som vi är nöjda med den ekonomiska ersättningen från Djurgården, så väljer vi att ge Lucas, Theo och Wilmer möjligheten att utvecklas i en ny miljö, säger sportchef Philip Berglund.
– Samtidigt som vi önskar dem lycka till så säger vi även välkomna åter när rätt läge i karriären kommer.

Wilmer Odefalk tog klivet upp i herrlaget inför säsongen 2022 och spelade i 27 av 30 seriematcher. Med ett mål och sex assist utsågs han även till Årets Genombrott internt i BP. 

Theo Bergvall flyttades upp från P19 i juni 2022 och fick chansen när Monir Jelassi var avstängd. När Jelassi även drog på sig en lättare skada fick Theo Bergvall fler chanser. Livets första seniormål gjorde han mot Östersunds FK på bortaplan i augusti.

Lucas Bergvall flyttades upp från P19 i juli 2022. Under hösten har speltiden ökat med några starter noterade. Mot Östers IF i oktober noterades han även för sitt första seniormål då han tryckte in vår reducering till 1-4 i den matchen. 

– Alla tre har bidragit genom hela sin ungdom och nu även seniortid i BP. Vi är glada och tacksamma för deras insatser i den rödsvarta tröjan, säger Philip Berglund. 

Beslutet att sälja de tre spelarna är fattat utifrån flera aspekter. Vi agerar i en marknad där vi har en lägre ranking gentemot flera konkurrenter, både nationellt som internationellt. I grunden är det spelaren själv som bestämmer om den vill vara kvar i vår verksamhet eller inte. 

– Självklart vill vi ha kvar våra egna spelare så länge som möjligt. Men när de själva vill lämna är det en svår sits att säga nej i. I både Wilmers och Lucas fall var vi även i ett läge där de efter säsongen 2023 kunde lämna oss helt gratis. Vår verksamhet beror till stor del på intäkter från spelarförsäljningar, varför vi tillslut var tvingade att acceptera bud på spelarna, förklarar klubbdirektör Peter Kleve.

– Ekonomiskt så har vi varje år en stor utmaning med ett strukturellt underskott som har räddats av spelarförsäljningar genom åren. Därmed har vi en stabil kassa sparade, men varje år vi inte säljer spelare kommer vi att få ett minusresultat ekonomiskt. Det är mitt och mina kollegors uppdrag att hitta nya intäkter, samtidigt som vi tittar på våra utgifter för att se vad vi kan ta ner.

Hur ska vi kunna spela egenfostrade när de lämnar så unga?

– Det blir ju en speciell situation då vi är duktiga på att ta fram spelare som kan spela fotboll på hög nivå, redan i ung ålder. Självklart ser vi hellre att spelare etablerar sig i vår verksamhet i Allsvenskan. Men då behöver vi även visa att vi kan etablera oss och på sikt även utmana sportsligt under längre tid. Vi är en förening som ger unga chansen.

– Det positiva är att vi ändå kan luta oss mot att för varje spelare som lämnar så finns det ytterligare spelare som står på tur för att få sin chans. Vi kommer inte att avvika från vår riktning och vår identitet.