Välkommen till BP; Daleho Irandust

Välkommen till BP; Daleho Irandust

Share

Välkommen till BP; Daleho Irandust

Vi välkomnar den offensiva kraften Daleho Irandust till BP. 25-åringen värvas från nederländska FC Groningen och har skrivit ett kontrakt över de kommande två åren med BP.– Daleho ...

Vi välkomnar den offensiva kraften Daleho Irandust till BP. 25-åringen värvas från nederländska FC Groningen och har skrivit ett kontrakt över de kommande två åren med BP.
– Daleho är en offensiv kraft som kommer stärka oss från dag ett, säger sportchef Philip Berglund. Vi har haft en bra dialog med Groningen och särskilt med Daleho om hans roll och vi ser fram emot att få se honom i vår verksamhet. Det är en kreativ spelare som vi tycker passar in på ett väldigt bra sätt i hur vi spelar fotboll. 

Daleho Irandust om att skriva på för BP
– Kul att vara tillbaka i svensk fotboll och jag ser fram emot att spela igen, väldigt mycket. 
– BP spelar en rolig fotboll och offensiv som jag tycker passar mig väldigt bra. Jag hoppas att jag kan bidra så mycket som möjligt där. Vill att vi ska komma så högt upp som möjligt i tabellen och högre än förra året. 

Irandust är född och uppvuxen i Göteborg och slog igenom för BK Häcken i Allsvenskan. 2017 kom den allsvenska debuten och spelade 25 matcher redan i debutsäsongen. För sina insatser blev han nominerad till Årets nykomling på Allsvenskans Stora Pris 2017. Det blev ytterligare tre och en halv säsong för BK Häcken innan han sommaren 2021 skrev på för FC Groningen i den nederländska högstadivisionen. 

I FC Groningen blev det totalt 45 tävlingsmatcher med två gjorda mål. Laget Groningen gick sämre och våren 2023 degraderades laget till andradivisionen i Nederländerna. Under säsongen, som pågår, har han noterats för åtta seriematcher och två målgivande passningar. 

”Dalla” står noterad för 111 allsvenska matcher och en rad matcher i Svenska Cupen för BK Häcken. Irandust är även noterad för tre seniorlandskamper för Sverige samt åtta U21-landskamper.  

När du nu har skrivit på för BP, vad ser du fram emot mest?
– Ser fram emot att få spela fotboll, hitta glädjen igen. Det är det vi fotbollsspelare vill, att få vara där ute. 

I Groningen var du lagkamrat med den tidigare BP-spelaren Paulos Abraham, var han bidragande på något sätt?
– Vi har snackat en del. Han talar väldigt gott om BP och han gillar BP såklart. Han har berättat om hur klubben fungerar, från A-lag till ungdom. Jag gillar hur klubben fungerar och det är som jag är van vid från tiden i Häcken. Alla är nära varandra. Han var en del i att jag kom hit.

De senaste dagarna, hur har de varit?
– Jag snackade med Olof häromdagen och det han sa om hur vi ska spela och vad jag kan bidra med. När jag hade snackat med honom så var det nästan klart. 

Vi ser fram emot att få se dig på plan, men vad kommer vi att få se?
– Folk ska njuta av att komma till BP för att kolla på fotboll. Vi ska gå för vinst i varje match och göra många mål. Jag vill vara kreativ, finurlig. Dribbla, passa. Jag vill vara en spelare som man kommer till arenan för att kolla på. Det är glädje för mig att spela fotboll och jag vill att alla som kommer och tittar ska tycka att det är kul att titta på mig.

På lördag kan det bli debut mot BK Häcken, din förra svenska klubb. Hur ser du på att det kan bli så?
– Mitt drömscenario är att avgöra matchen. Det viktigaste för mig är att få spela och förhoppningsvis bidra till laget. Får jag avgöra hade det varit hur skönt som helst. 

Daleho Irandust genomför sin första träning med laget torsdag 29 februari. Vi arbetar för att han ska vara spelklar till lördagens gruppfinal mot BK Häcken.

Köp säsongskort!