Uddamålsseger i Uppsala – Fördel BP inför returmötet
Foto: Erik Bjernulf

Uddamålsseger i Uppsala – Fördel BP inför returmötet

Share

Uddamålsseger i Uppsala – Fördel BP inför returmötet

653 varmt klädda åskådare hade tagit sig till Studenternas IP för att bevittna den första av två matcher mellan BP och IK Uppsala i kvalet till Damallsvenskan. BP inledde och avsl ...

653 varmt klädda åskådare hade tagit sig till Studenternas IP för att bevittna den första av två matcher mellan BP och IK Uppsala i kvalet till Damallsvenskan. BP inledde och avslutade matchen starkt vilket resulterade i en 1—0-seger och fördel inför returmötet hemma på Grimsta på söndag.  
 
Ett sent byte av matchställ försenade avsparken men klockan 15.08 såg lagen tillräckligt olika ut för att rulla i gång matchen och så gjorde den även. Bara färgen på tröjorna skiljde BP:s startelva från den som ställde upp i senaste matchen mot FC Rosengård.  

BP inledde matchen starkast och majoriteten av spelet ägde rum på hemmalagets planhalva. Inläggspel och fasta situationer låg till grund för de flesta lägena, och även ledningsmålet. BP:s Frida Thörnqvist ägde sin vänsterkant från start och 19 minuter in i första halvlek fick hon med sig en frispark. Frisparken tog Frida Boriero hand om och slog ett inlägg som med hjälp av en Uppsala-försvarare hittade nätmaskerna.
 
Efter BP:s ledningsmål arbetade sig IK Uppsala in i matchen, dock utan att få hål på BP-försvaret eller Lovisa Koss i målet. I stället var det BP som var närmast att utöka sin ledning precis i slutet av första halvlek. Ellen Toivio hittade Klara Andrup med ett inlägg på bortre stolpen som på ett tillslag avslutade från nära håll. Tyvärr gick avslutet mer uppåt än framåt och missade målramen. Alltjämt ledning för BP i halvtid.  
 
Andra halvlek startade som den första fast tvärtom. Nu hade IK Uppsala kommandot och skapade, likt BP i första halvlek, mest via inspel från kanterna. Försöken avvärjdes däremot av ett väl samlat BP-försvar och någon kvittering låg aldrig riktigt i luften.  
 
BP hittade allt eftersom tillbaka in i matchen och kanske framför allt efter ett dubbelbyte i den 66:e matchminuten. Ut gick Ellen Toivio och Klara Andrup, in kom Jennifer Sjösten och Mathilda Johansson Prakt som direkt blev inblandade i möjligheter att utöka ledningen. Tyvärr utan utdelning och IK Uppsala stannade vid att bli tillbakapressade men inte sårbara. I den 93:e matchminuten ljöd slutvisslan och uddamålsledningen blev uddamålssegern.  
 
På söndag 27 november ska resterande 90 minuter av dubbelmötet spelas hemma på Grimsta IP och BP går alltså in i den matchen med ledning 1-0.  
 
—  
 
Kval till OBOS Damallsvenskan: omgång ett   
IK Uppsala – BP  0-1 (0-1)  
0-1 (19’) Självmål  
Varningar: 
IKU: Linnea Selberg BP: –  
Domare: 
Eva Svärdsudd 
Publik: 
653 
 
BP-laget:
Lovisa Koss – Wilma Wärulf, Vaila Barsley, Shannon Woeller, Aleksandra Lobanova – Frida Boriero, Ida Bengtsson (85’ Emilia Bengtsson), Alice Ahlberg – Frida Thörnqvist (74’ Tempest-Marie Norlin), Klara Andrup (66’ Mathilda Johansson Prakt), Ellen Toivio (66’ Jennifer Sjösten)