Sportchefen om 2018

Sportchefen om 2018

Share

Sportchefen om 2018

Det var en säsong med många framgångar för BP. Sportchef Staffan Jacobsson berättar här om året som gått och avslöjar det mest minnesvärda ögonblicket. Text: Tore Kleist Foto: ...

Det var en säsong med många framgångar för BP. Sportchef Staffan Jacobsson berättar här om året som gått och avslöjar det mest minnesvärda ögonblicket.

Text: Tore Kleist
Foto: Örjan Jacobsson

Blev säsongen som du hade förväntat dig, spelmässigt och i truppen?
– Jo, säsongen måste anses som lyckad. Vi uppnådde huvudmålet att ta oss till Elitettan, och gjorde dessutom bra resultat i övriga sammanhang. Vi förlorade finalen i Victoria Cup på straffar och gick till tredje omgången i Svenska Cupen. I den matchen mot AIK, som spelades efter kvalvinsten, hade vi dock mental soppatorsk. Jag har också glatt mig över en otroligt bra stämning i truppen, framför allt från augusti och framåt. Vi har haft ganska stor spelaromsättning de senaste två åren och under hösten ”satte sig” verkligen gruppen. En viktig faktor är att de spelare som inte spelade så mycket jobbade hårt i träning och höll humöret uppe. Det är en förutsättning för att kunna ta chansen när den kommer, för det gör den. Ett bra exempel är Alexsandra Lobanova som spelade väldigt sparsamt under våren men kämpade på och gjorde sitt bästa. Hon var redo när chansen kom!
Vilket var det bästa ögonblicket under året?
– Det var helt klart när när vi gör 2-0 borta mot Rössö, eftersom vi visste vad det målet kunde betyda inför returmatchen. Givetvis var slutsignalen på Grimsta i andra kvalmatchen också mycket skön.
Så här en tid efter kvalet, hur är läget på Grimsta? Träningar, planering inför 2019?
– Nu i november tränar vi ungefär som vanligt samt spelar två träningsmatcher på Grimsta (Älvsjö 22/11 och Djursholm 29/11, reds anm). Truppmässigt kommer säkert några att lämna och några tillkomma. Under november pratar vi med alla i laget och har även en del provspelare på plats som kan vara aktuella för 2019, men vi jobbar på utan stress med detta. Det är nästan två månader innan försäsongen drar igång, och fem månader till serien startar.
Elitettan innebär nya utmaningar för dig och laget, inte bara rent spelmässigt. Det måste planeras för bortamatcher, större arrangemang, mer uppmärksamhet kring laget, med mera?
– Ja, Elitettan innebär ju längre och fler resor, vilket givetvis ökar kostnaderna, men det är också ett sätt att få gruppen att komma närmare varandra. Jag kommer nog hålla i det mesta kring bortamatcherna, men matcharrangemangen på hemmaplan tar andra ansvar för. I egenskap av huvudtränare är Marcelo Fernández fortsatt huvudansvarig för det som händer på planen, med mig som assisterande.

Som hemsidan rapporterat är det hittills fyra spelare som skrivit på för nästa säsong: Emilie Eriksson, Alexsandra Lobanova, Estibaliz Montes de Oca och Felicia Thörngren. Vi önskar Staffan Jacobsson lycka till med det fortsatta truppbygget!