Ordförandebloggen – ”Nordan”

Ordförandebloggen – ”Nordan”

Share

Ordförandebloggen – ”Nordan”

Hans ”Nordan” Nord gick bort den 3 april i år, vilket informerats om tidigare. Bl a hedrades Nordan vid en av vårens hemmamatcher med en tyst minut på Grimsta, och med tillhörande ...

Hans ”Nordan” Nord gick bort den 3 april i år, vilket informerats om tidigare. Bl a hedrades Nordan vid en av vårens hemmamatcher med en tyst minut på Grimsta, och med tillhörande kondoleanser från både BP-familjen och fotbolls-Sverige. I förra veckan hölls själva begravningsgudtjänsten i S:t Tomas kyrka i Vällingby. Därefter anordnades en minnestund av BP i klubbhuset på Grimsta. Många av alla välkända BP-profiler fanns självfallet på plats, både spelare och ledare genom åren, men också andra delar av BP-familjen såsom medlemmar, BPs Vänner, styrelsen och Sportkontoret m fl. I samband med årsmötet tidigare i år invaldes Nordan i BPs Hall of Fame. Nedan några kortar rader, för att hedra och minnas en legendarisk ledare i BP. ”Hasse” som familjen sa, alltid ”Nordan” i BP.

Nordan, född den 10 maj 1946, är en av endast fyra personer som har verkat i BPs tjänst i mer än 50 år som ledare. I många år som ungdomsledare i olika lag och i mängder av olika ledarroller. Därefter som lagledare för herrlaget i hela 18 år (1998-2015), och därmed under en epok där herrarna avancerade från div II till Allsvenskan för första gången 2007. En härlig person och en ledare som har varit av starkt bidragande betydelse för BPs utveckling och popularitet, genom att alltid skapa en god stämning i gruppen och inom hela föreningen.

Otaliga är de spelare, i många olika årskullar, som har passerat revy med Nordan som ledare i BP genom alla år. Nordan har alltid funnits på plats och varit tillgänglig för alla, och har alltid bidragit med en god stämning i omklädningsrummet, ute på alla planer, på cuper och på läger. Nordan har helt enkelt stått för mycket av den föreningsanda och uppfostran som är så viktig i alla föreningar och lag, inte minst i BP med alla unga spelare. 

Nordan var noga med ”puts och studs” som man säger i det militära. Hundratals är de spelare som genom Nordan har lärt sig ordning och reda, dvs hur man växer som person även på sidan av plan. Att man ska äta och sova rätt, ha med sig rätt utrustning, i rätt skick, att alltid komma i rätt tid, vara en schysst kompis mm. Något som många lärde sig antingen i det militära eller av Nordan. Idag är det mesta av fotbollsutrustningen i syntetmaterial, men förr i tiden var det läderkulor och skinnskor som gällde. Skorna skulle fettas in, både för att hålla längre och för att bli skönare, något som medförde att skofett och skoputsen flödade. Det var minst lika viktigt att sköta sin utrustning som att träna. Livets skola a la Nordan.

Nordan var som ledare en riktig fixare och allt-i-allo, vilket även inkluderar olika självpåtagna roller som kock och naprapat. Med Nordan som ledare behövde spelare och övriga ledare aldrig vara hungriga. Själv matglad och med ett stort intresse för mat, blev Nordan självutnämnd som kock på alla läger och i andra sammanhang, med inhandlingslistor, kastruller och stekpannor alltid till hands. Kanske inte den mest avancerade nutritionsläran eller gourmetmaten, men det fanns alltid en måltid eller ett rejält mellanmål till hands. Bananer, O’Boy och framförallt mängder av Skogaholmslimpan (nä, det är inte därför som Anders Limpar kallas för ”Limpan”). 

På framförallt cuper och läger var det mycket tid mellan själva fotbollsaktiviteterna som skulle fyllas med innehåll. Även här var Nordan fenomenal med sin påhittighet med olika upptåg och initiativ, med kortspel som ”Gurkan” och inte minst leken ”Hemliga lådan”. En klassiker som har gått i arv i många lag och genom många ledare i BP genom åren. På BPs Sportkontor kan du fråga någon av de mer erfarna om du vill veta mer.

Nordan var långt ifrån utbildad läkare, men som den allt-i-allo som han var, blev han ofta naprapat, fysio, massör, bårbärare, akutläkare mm. Viss utveckling har troligen skett inom det fysiska området, framförallt inom den medicinska vetenskapen och med den tekniska utrustningen, för idag slår man inte sönder en lårkaka med näven… Rimligtivs har Nordan lindat 1.000-tals stukade fötter på spelare i BP genom åren, men också spenderat timmar på olika vårdcentraler och sjukhus med spelare för mer allvarliga skador. Universallösningen och behandlingen för de flesta vanliga skador blev dock som oftast ett lager liniment och framförallt Tiger balsam.

Sammanfattningsvis var Nordan en unik ledare i BP och en eldsjäl av den gamla stammen. Saknad av många, men aldrig glömd.