Ordförandebloggen #6: BP i samhället
Hej!
Jag får ofta frågan om BPs roll i samhället. Vår verksamhet är ett gigantiskt samhällsprojekt. BP grundades mitt under andra världskriget den 13 april 1942, på Yllevägen 6 vid Brommaplan, och har sedan dess hjälpt många barn och ungdomar med en bra start i livet. 73 år senare finns ett tilltagande antal konflikthärdar runt om i världen, med ett kraftigt ökat antal flyktingströmmar, även till Sverige. Något som medför att BPs verksamhet och förmåga att hjälpa är mer aktuell än kanske någonsin.
Samhällsprojektet BP
I dagsläget är vi ca 4.000 spelare och ca 750 ideella ledare och funktionärer i föreningen. Ca 18.000 barn och ungdomar har spelat fotboll i BP genom åren. Du läste rätt, 18.000. BP skapar i år extrajobb för ca 110 ungdomar i knatteskolan och för drygt 70 ungdomar på fotbollskolan och på camper, samt extrajobb för hundratals ungdomar genom alla de domaruppdrag som BPs ca 260 lag genererar. Vi är i högsta grad multikulturella där många av våra spelare, eller deras föräldrar, har bakgrund från andra länder. För BP är det en självklarhet att idrott som en samhällsbärande rörelse förenar alla.
Tre exempel på viktiga projekt som bedrivits i BP under lång tid:
• Schyssta Ledare/Schyssta Lirare. BP strävar efter att ha de schysstaste ledarna, där varje ledare har undertecknat ett ledarkontrakt. I korthet innebär det att man skrivit under att man som ledare följer föreningens värdegrunder, vilket bl a inkluderar FNs barnkonvention, att alla ska trivas och agera schysst, samt att vi i BP bekämpar alla former av trakasserier. Tre Schyssta Ledare uppmärksammas genom en utmärkelse varje år. Schyssta Lirare innebär att varje lag årligen utser en Schysst Lirare genom diskussioner i laget. Vald spelare premieras därefter med en speciell utmärkelse. Nyckelaktiviteter i projektet är utbildning och föreläsningar. Projektet bedrivs i samarbete med Apotek Hjärtat och Friends.
• Väx med BP. Fria föreläsningar för ledare och föräldrar. Här samarbetar BP med Mentor. Olika föreläsningsteman med stor bredd. Exempel är ”Full eller påtänd?”, ”Är skärmtid kvalitetstid?”, ”Förälder – det viktiga ledarskapet”, samt ”Från helvete till harmoni – så blir du en bättre tonårsförälder”. Två exempel under hösten är ”Framtiden – tolerans och mångfald” och ”Självkänsla – hur gör man”. Projektet stöttas av SEB.
• Skolsamarbeten. Ca 150 elever får fotbollsutbildning genom BP i Bromma gymnasium, Alviksskolan, Grimstaskolan, Vällingbyskolan och Äppelviksskolan. BP tränar också barn vid Svenska Interkulturella skolan.
Projekt just nu:
• Insamling till UNHCR. Med startskott vid BPs hemmamatch mot Ljungskile, arrangerar BP en insamling till förmån för UNHCR, Förenta Nationernas (FN) organ för flyktingar. Detta blir en manifestation vid BPs återstående hemmamatcher. Hela tiden finns insamlingen också på nätet, se här. Jag hoppas att du är med! Se länk nedan. Insamlingen till UNHCR fortsätter även genom…
• ”Målkampanjen”. Under perioden den 25 september – 5 oktober samlar BP också in pengar till UNHCR genom ”Målkampanjen”, baserat på antal gjorda BP-mål i Sanktan i alla lag under den perioden. Ekonomiskt finns flera olika alternativ för att alla skall kunna vara med och bidra, oavsett om mindre eller större belopp. Låt oss gemensamt visa musklerna i vad vi kan uppnå genom BP.
• BP bjöd in Rinkeby United till Grimsta. Initiativ av BP tillsammans med Bojan Djordjic och Martin Mutumba, gemensamt tränare för Rinkeby United i div 6. De spelade sin sista hemmamatch på Grimsta till vilken deras publik välkomnades. Fortsättning när BP hade hemmamatch mot Utsikten dagen efter. Under två kvällar i rad blev Grimsta mötesplats för BPs respektive Rinkeby Uniteds publik.
• Samarbete med Goodsport och kvällsfotboll. BP har för avsikt att inleda ett samarbete med Goodsport, en privatfinansierad, opolitisk, icke vinstdrivande stiftelse som driver sportsliga samhällsprojekt. Det första projektet planeras bli kvällsfotboll i fotbollstältet på Grimsta. Huvudsyftet är att integrera utanförskapet, och erbjuda en bra aktivitet på kvällstid/helger. BP kommer att upplåta fotbollstältet och funktionärer/ledare.
• Ensamkommande flyktingbarn. BP kommer att arrangera fotboll på dagtid för ensamkommande flyktingbarn i Västerort, genom öppna träningar på Blackebergs BP. Enligt uppgift så är det i huvudsak pojkar i åldern 14-21 år, men vi ser framför oss att detta blir aktuellt för många åldrar, både pojkar och flickor. Nästa steg blir att få våra ungdomslag att hjälpa till genom att ta emot någon ankommande flykting i laget, som kan delta på träning och i förlängningen kanske i match, för att på så sätt få lagtillhörighet och integreras på bästa sätt.
Ditt engagemang och bidrag
Vi måste dock vara medvetna om, och har stor respekt för, att allt ovanstående är en stor utmaning. BP har knappa resurser, både ekonomiskt och personellt. Vi hoppas därför på att vi får en bra stöttning i vårt arbete, både internt i föreningen och av alla tänkbara externa intressenter, såväl privata företag som myndigheter och stiftelser, så att vi kan fortsätta både med nuvarande verksamhet och nya projekt. Jag hoppas att just du vill engagera dig ideellt eller bidra ekonomiskt för att stötta BPs olika aktiviteter under projektet ”BP i samhället”.
Tillsammans gör vi stor skillnad. BP har alltid gjort, gör, och kommer i än större utsträckning framåt att göra stora samhällsinsatser för barn och ungdomar. Vi har kanske inte alltid varit så bra på att berätta om allt som BP redan gör. Det är mitt första syfte med just detta blogginlägg. Det andra syftet är att uppmuntra till personligt engagemang och ekonomiska bidrag genom olika samarbeten.
Jag hoppas att du vill vara med!
Vänligen anmäl ditt intresse direkt till:
oscar.theren@brommapojkarna.se (föreningsutveckling)
stefan.barlin@brommapojkarna.se (marknadsansvarig)
”Av alla oviktiga ting i världen, är fotbollen den viktigaste.”
Fredrik Bergholm
Styrelseordförande
För tidigare ordförandebloggar, klicka här.
Appendix 1 – BP-familjen genom åren
I vår definition av den dagliga ”BP-familjen” brukar vi anta en faktor om fyra, dvs hur många personer går det på varje spelare i BP såsom föräldrar, syskon (som ej spelare i BP), far- eller morföräldrar som är mycket engagerade i sina barnbarns aktiviteter etc. Ca 4.000 spelare multiplicerat med fyra ger en BP-familj om ca 16.000 personer, dvs som är mer eller mindre involverade eller engagerade i vår verksamhet varje vecka. Med ca 18.000 barn och ungdomar som har spelat i BP, ger det en BP-familj om ca 72.000 personer över åren. Du läste rätt, 72.000 personer. Det är en större svensk stad.
Appendix 2 – Vårt klubbmärke
Har du tänkt på vad vårt klubbmärke symboliserar? Ser du det framför dig? Den snygga färgkombinationen är symbol för ”den rödsvarta maskinen i Västerort” (ofta kallad ”Västerorts Milan”). Lagerkransen används än idag som symbol för seger eller hjältedåd. Den är även en symbol för hopp. Handskakning, eller handslaget, är en hälsningsgest. Det är också en symbol för fred, vänskap och ”fair play”. Seden att skaka hand som hälsning började troligtvis som ett sätt att visa att man var obeväpnad och inte ville varandra illa. För BP symboliserar det att vi alltid ska ha de mest schyssta lirarna och schyssta ledarna. Det är också en utsträckt hand för att hjälpa till, såväl på som utanför plan.