Ordförandebloggen #4: Sveriges högst rankade Akademi

Ordförandebloggen #4: Sveriges högst rankade Akademi

Share

Ordförandebloggen #4: Sveriges högst rankade Akademi

Hej! Temat denna gång är BPs Akademi Pojk. Thorlakur (”Laki”) Arnason är ny Akademichef i BP i år, både för Flick- och Pojksidan. Akademiverksamheten är viktig i BP, bl a för alla ...

Hej!
Temat denna gång är BPs Akademi Pojk. Thorlakur (”Laki”) Arnason är ny Akademichef i BP i år, både för Flick- och Pojksidan. Akademiverksamheten är viktig i BP, bl a för alla våra ledare. Akademin är också viktig för alla de spelare som drömmer om att bli landslagsspelare eller utlandsproffs, och därmed för utvecklingen av svensk fotboll i stort.

BPs Akademi
BPs Akademi etablerades formellt 2005, men har i praktiken utvecklats under mer än 30 år. Akademin är en liten del av BPs verksamhet. Räknar vi in alla våra junior- och förstalag för både Pojk och Flick, utgör Akademin knappt 5% av BPs verksamhet, räknat som antal spelare o/e antal lag. Resterande ca 95% är vår breda ungdomsverksamhet (och våra två seniorlag). I Akademiverksamheten ingår utöver BPs förstalag, också skolsamarbeten, camper, tematräningar, och Digitala fotbollsakademin (DFA).
Fotbollsmässigt är fokus på individuell spelarutveckling. Ibland har BP fått kritik för sin Akademi. För det mesta får BP mycket beröm för sitt sätt att utbilda fotbollsspelare. Det stora flertalet av alla spelare som kommer med i BPs Akademi är mycket nöjda. Problemet är alla de som vill, men inte kommer med. Det är i första hand en resursfråga. ”BP behövs för svensk fotbolls utveckling”, får vi ofta höra. En viktig fråga är hur vi kan skapa mer resurser för att utbilda fler spelare i Akademin.

Sveriges högst rankade Akademi
Allt sedan starten rankas BPs fotbollsakademi högst av alla klubbar i Sverige, genom Svensk Elitfotbolls (SEF) certifiering. Certfieringsmodellen har tagits fram av SEF och klubbarna gemensamt, där flest poäng är avhängigt av hur många spelare som tillhört föreningen i åldrarna 12-19 som debuterat i elitsammanhang. Topp 5 Akademierna i Sverige har alla fem stjärnor (enligt SEF certifieringspoäng 2014, kravet är 2.000 poäng eller fler), där BPs 3.906 poäng är högst någonsin:

1. BP 3.906
2. Malmö FF 2.998
3. Helsingborg 2.550
4. Elfsborg 2.473
5. IFK Göteborg 2.226

SEF har gjort ett stort arbete för svenska akademier på pojksidan, något som ger strukturella förutsättningar för god utveckling för alla parter inom svensk fotboll. Våra landslag, klubbarna, spelarna. I BP tror vi inte att det enbart är en slump att Sverige just nu har fler utlandsproffs än någonsin, att Sverige är med i U-21 EM slutspelet i sommar, att Sverige tog brons i U-17 VM 2013, att Malmö gick till Champions League förra året, att Allsvenskan och Superettan har högre status än kanske någonsin tidigare. BP önskar därför att en liknande certifieringsmodell införs på Flicksidan. Här har Elitfotboll Dam (”EFD”) tillsammans med SvFF en tydlig uppgift.

Akademikommittén
Årets Akademikommitté (”AK”) består av Thorlakur Arnasson (Akademichef), Andreas Engelmark (U-17), Ola Larsson (Digitala Fotbollsakademin) och Harald Mix (styrelsen). Prioriterade projekt i Akademikommittén 2015 är (i) införandet av Expertråd, (ii) utveckling av träningsmetoder och spelidé samt (iii) införandet av spelardatabas. Akademikommitténs syfte är att utveckla Akademin på längre sikt, vilket inkluderar kontinuerlig uppföljning med Akademichef och tränare om nuläge, med expertråd för omvärldsanalys, samt med övriga kommittéer för samverkan och samordning.

Vision och Future Players
En del av BPs vision är att vara ”Nordens bästa skyltfönster för unga spelare”. Utifrån SEFs ambition, kommer BP fortsatt att gå i spetsen och vara pionjär med en satsning på ”Future Players/Future Teams”. Alla spelare är per definition ”Future Players”, men i detta sammanhang avses unga spelare med sen pubertet eller som är sent födda på året. Syftet är att utöka underlaget, att ge flera chansen, och därigenom utbilda och ge fler spelare möjlighet att spela elitfotboll.

Landslaget och U-21
BP Akademi fostrade spelare som frekvent deltagit i herrlandslagets samlingar under det senaste året är Albin Ekdal (Cagliari), Kristoffer Nordfeldt (nyligen till Swansea från Heerenveen) och Nabil Bahoui (AIK). Dessutom Miiko Albornoz (Hannover 96) i Chiles landslag.
U-21 EM i Tjeckien pågår som bäst (17-30 juni). I den utttagna 23-mannatruppen finns tre spelare som fostrats i BPs Akademi: Ludwig Augustinsson (FC Köpenhamn), Simon Tibbling (FC Groningen) och John Guidetti (Celtic). BP Akademispelare som inte kom med denna gång, men som deltagit i ”yngre U-21”, är bl a Jacob Une Larsson (BP), Sebastian Starke Hedlund (Schalke 04) och Jesper Karlström (DIF).

BP i världen
Senaste spelare att pröva lyckan utomlands är Joseph Colley (född 1999) som går till Chelsea och Joel Asoro (född 1999) som går till Sunderland. Det är alltid vemodigt med spelare som lämnar BP i unga år, men det säger också en del om BPs attraktionskraft internationellt. För varje spelare som lämnar BP för andra klubbar, utökar vi antalet BP ambassadörer och poolen för framtida ”hemvändare”.

Enligt CIES Football Observatory (Neuchâtel), hade Allsvenskan 2014 en genomsnittlig andel egenfostrade spelare om 38,9%, vilket är den högsta siffran i hela Europa (Europasnittet var 21%). Av större europeiska klubbar utmärker sig Barcelona med 48,1% och Manchester United med 39,3%. Siffran för BP var hela 65,4%, vilket ger en andraplats i Europa, strax efter finska Inter Turku men strax före spanska Athletic. Vad gäller fostrade spelare i de europeiska ligorna, ligger BP med 26 spelare strax bakom Malmö FF (27 spelare) av de svenska klubbarna. Bäst av alla klubbar i Europa är holländska Ajax (77 spelare).

BP fostrade spelare och källor
I del 2 av artikeln följer en förteckning över aktiva yrkesspelare 2014 (definierat som elitdebuterat utomlands eller i Allsvenskan/Superettan enligt SEF), som har utbildats helt eller delvis i BPs Akademi (klubb avser 2014 eller senast känd). För dig som vill veta mer om BPs Akademi, se BPs egen hemsida (”Akademin”). För dig som är intresserad av akademifrågor i stort, hänvisar jag gärna till bra källor och sommarläsning på: www.football-observatory.com, www.svenskelitfotboll.se, www.tipselit.se, Stefan Lundins blogg (Sportchef för SEF), www.digitalafotbollsakademin.se, samt rapporten”En elva med 08:or” från StFF.

Ha en riktigt skön fotbollssommar!

Fredrik Bergholm
Styrelseordförande

Appendix
Allt som allt 57 professionella spelare under 2014 som är fostrade i BPs Akademi. Lägger vi till de fyra spelare som har elitdebuterat i BP under 2015, ger det sammantaget ca 60 aktiva spelare, vilket innebär att det idag finns knappt sex 11-mannalag med yrkesspelare som är fostrade i BPs Akademi.

Utlandsproffs
Albin Ekdal – Cagliari (officiell A-landskamp, ”årets mittfältare” 2014)
John Guidetti – Celtic (officiell A-landskamp)
Kristoffer Nordfeldt – Swansea (officiell A-landskamp)
Ludwig Augustinsson – FC Köpenhamn (officiell A-landskamp)
Simon Tibbling – FC Groningen (U-21 landslaget)
Miiko Albornoz – Hannover 96 (officiell A-landskamp, Chile)
Michael Almebäck – Bröndby (officiell A-landskamp)
Bojan Djordjic – Chennaiyin FC
Kevin Bisse – Kardemir Karabükspor, utlånad från Syrianska
Sebastian Starke Hedlund – Schalke 04 (officiell U-21 landskamp)
Mikael Rynell – FC Fredericia
Daniel Arnefjord – Aalesunds FK
Jani Lyyski – IFK Mariehamn (officiell A-landskamp)
David Carlsson – FF Jaro
Martin Falkeborn – Egersunds IK
Rasmus Lindkvist – Vålerenga IF

Allsvenskan
Nabil Bahoui – AIK (officiell A-landskamp)
Nils-Eric Johansson – AIK, lagkapten (officiell A-landskamp)
Edward Owusu – AIK, utlånad till Akropolis
Emil Bergström – Djurgården, lagkapten
Jesper Karlström – Djurgården (U-19/20 landslaget)
Tim Björkström – Djurgården
Philip Haglund – Hammarby
Pablo Pinones Arce – Hammarby (officiell A-landskamp)
Sinan Ayranci – Hammarby
Mauricio Albornoz – Åtvidaberg
Anders Bååth – Gefle

Superettan
Marcus Törnstrand – Östersunds FK
Tommi Vaiho – GAIS
Joakim Lindner – Varberg
Robin Tranberg – Varberg
Carlos Garcia Ambrosiani – Jönköping Södra, utlånad från Parma
Stefan Silva – IK Sirius
Andreas “Ante” Eriksson – IK Sirius
Karl Larson – IK Sirius
Ian Sirelius – IK Sirius
Dalil Benyahia – IK Sirius
Joakim Runnemo – IK Frej
Christophe Lallet – IK Frej
Victor Söderström – IK Frej (juniorlandslaget)
Robert Massi – Syrianska
Charbel Mirza – Syrianska
Christer Youssef – Assyriska
Alexander Nilsson – Assyriska
Anton Sandberg-Magnusson – Varberg (Örgryte 2015)

BP
Davor Blazevic – BP (U-21 landslaget)
Pontus Segerström – BP
Serge-Junior Martinsson Ngouali – BP (U-21 landslaget)
Jacob Une Larsson – BP (U-19/20 landslaget)
Carl Starfelt – BP (U-19/20 landslaget)
Gabriel Özkan – BP (juniorlandslaget)
Pontus Åsbrink – BP (juniorlandslaget)
Gustav Sandberg-Magnusson – BP (juniorlandslaget)
Isak Nylén – BP
Stefano Vecchia – BP
Seth Hellberg – BP
Jacob Ortmark – BP (juniorlandslaget)
Följande spelare har elitdebuterat i BPs spel i Superettan under våren 2015 (status per juni 2015), och utbildats helt eller delvis i BPs Akademi:
Jonathan Augustinsson – BP (juniorlandslaget)
Felix Beijmo – BP (juniorlandslaget)
Alexander Seger – BP
Daniel Stensson – BP

Sanktan och Gothia Cup
Genom åren har det som en konsekvens av BP-modellen blivit resultatmässiga framgångar, bl a:

• Sanktan: ”Silverbollen” är utmärkelsen till bästa pojkförening i Sanktan varje år sedan 1960. BP har tagit hem Silverbollen 39 av de senaste 48 åren, senast för 2013 (fr o m 2014 har formerna för Sanktan och slutspel förändrats). Således har BP dominerat ungdomsfotbollen på pojksidan i Stockholm under lång tid. BP har också några inteckningar i Sanktans motsvarighet på flicksidan, ”Brudkronan”.

• Gothia Cup: Känd som världens största ungdomsturnering i fotboll. BP leder ”maratontabellen” i Gothia cup över antalet turneringsvinster genom åren, med hela 27 turneringssegrar.
Ovanstående framgångar ska ses mot bakgrund av att BP endast är en av 3.226 fotbollsföreningar som finns i Sverige (2014, källa SvFF).