Ordförandebloggen #30 – BPs Museum växer fram

Ordförandebloggen #30 – BPs Museum växer fram

Share

Ordförandebloggen #30 – BPs Museum växer fram

Alla stora fotbollsklubbar har ett eget museum. Därför är vi väldigt glada att BPs Museum nu växer fram. Den första fasen i projektet, med inventering av unika BP föremål och en fö ...

Alla stora fotbollsklubbar har ett eget museum. Därför är vi väldigt glada att BPs Museum nu växer fram. Den första fasen i projektet, med inventering av unika BP föremål och en första etablering, är nu klar. Det blir formell invigning till hösten. Har du unika BP prylar som du kan bidra med? Vill du vara med och hjälpa till? Hör av dig till BPs Sportkontor.

Bakgrund och status
BP fyllde 75 år förra året. BPs Museum innehåller i huvudsak föremål från föreningen samt från dam- och herrlaget, dvs inte från den enorma ungdomsverksamheten. Ett så stort museum hade nämligen inte varit fysiskt möjligt att skapa, mer än vissa enstaka föremål och digitalt. Lokaliseringen av BPs Museum är vid ”hemmaborgen” på Grimsta. Exakt hur stort muséet blir, och i vilka lokaler, beror på hur många unika BP prylar som kommer in till samlingen. En formell invigning sker under hösten. Tills dess kommer samlingarna i huvudsak att visas upp i samband med BP aktiviteter och som en del av våra matcharrangemang på Grimsta. Utifrån BPs arkiv och många unika prylar som redan har kommit in, har en första samling etablerats och installerats. I nästa steg är tanken att samlingen utökas, och i förlängningen att all övrig information och dokumentation som finns om BP, ska bli digital.

Unika BP prylar och frivilliga sökes
Har du unika BP prylar som du vill skänka? Med exempel nedan, får du en känsla för vad som eftersöks. Nästa steg i skapandet av BPs Museum, en mer långsiktig fas, blir att digitalisera alla bilder och dokument som finns i BPs arkiv. Detta för att kunna skapa ett ännu större museum i digitalt format. Vill du vara med i teamet? En lämplig bakgrund är ett genuint intresse för BPs historia, och/eller just att transformera information och bilder från analogt till digitalt. Kontakta BPs Sportkontor om du kan och vill bidra till den fortsatta framväxten av BPs Museum.

Samlingen just nu
Som en liten aptitretare, nedan ett urval av vad som redan nu finns att beskåda i BPs Museum:

Matchtröjor. Ett stort antal rödsvarta matchtröjor finns i samlingen. Målbilden är att ha matchtröjor från alla år i BP (kanske orimligt). Nu finns de flesta matchtröjorna från de senaste åren, en tröja från tidigt 80-tal (med bensinstationsföretaget BP som huvudsponsor), och en tröja från 60-talet med smala svarta ränder. Det finns också en vägg med bortaställströjor. Vilken har varit snyggast respektive fulast…? Har du själv någon matchtröja från tiden i BP som skulle komplettera samlingen?

Lagbilder och fotografier. Det finns ett stort antal lagbilder i BPs arkiv. Dessa finns nu uppsatta, i huvudsak lagbilder från 1960-talet och framåt. De flesta invalda i BPs Hall of Fame finns där. Men också ett stort antal namn som kanske inte är känt att de är fostrade och/eller har spelat eller varit ledare i BP. T ex Hasse Backe, Erik Hamrén, Ola Andersson, Bojan Djordjic, Babis Stefanidis och Pascal Simpson för att nämna några. Det finns också många andra fotografier än lagbilder i samlingen.

”Seriesegrartröjorna”. Finns självfallet på plats, dvs efter damernas vinst i division 1 Norra Svealand (2017), och herrarnas två raka seriesegrar i division 1 Norra (2016) och Superettan (2017).

Hall of Fame. En sektion beskriver BPs Hall of Fame, som etablerades 2014, och till vilken har invalts 21 personer till dags dato. Tommy Söderberg, Anders Limpar, Kjell Jonevret, Bosse Lundberg och Olof Guterstam valdes in i den första selektionen. Alla invalda personer i Hall of Fame finns väl beskrivna både i BPs Museum och ”speglade” på BPs hemsida under Om BP/Hall of Fame.

Europa League äventyret. BP spelade i Europa League för första gången 2014, genom en s k ”fair play plats”. Ett äventyr som beskrivs på en av väggarna. Matchbilder, vimplar och den unikt framtagna matchtröjan för Europa League spelet finns här. BP avancerade i turneringen genom att slå ut VPS Vasa (Finland), Crusaders FC (Nordirland), innan det blev stopp mot det italienska storlaget Torino FC.

Pontus Segerströms sista matchtröja. Den finns självfallet också här. Pontus, eller ”Riddarn”, symboliserar mycket av BP, som egenfostrad spelare, lagkapten och ledare, men också som utlandsproffs och ”hemvändare”. Pontus gick tragiskt bort till följd av sviterna efter en hjärntumör i oktober 2014. Hemmamatchen mot Torino i Europa League blev Pontus sista. Det är Pontus matchtröja från just denna match som finns i BPs Museum.

Träningskläder. BPs färger och matchtröjor var från allra första början gröna tröjor med gula kragar och muddar. Tröjorna dög både till fotboll och hockey. Modet i träningskläderna får sägas ha varierat över tid, med plagg från ett stort antal leverantörer och olika partners över tid. I samlingen finns ett stort antal plagg, bl a BPs träningsjacka från 1969, Tommy Söderströms alldeles egna exemplar när han själv var BP knatte det året.

RF, SvFF, StFF och hedersmedlemmar. Utmärkelser, diplom och vimplar mm där BP har uppmärksammats av RF, SvFF och StFF m fl, t ex vid BPs 50-års och 75-års jubileum. Här finns också bilder, bl a på hedersmedlem kronprins Carl Philip Bernadotte, kanske den mest kända.

Landslag, landskamper och landslagströjor. Här finns minnen från olika landslag, landslagströjor och landskamper (U21) på Grimsta. En kul målbild skulle vara att få ihop en samling med landslagströjor från seniorlandslagen med alla de spelare som fostrats i BP. Inte minst landslagströjor från årets VM i Ryssland, med BP fostrade spelare som Albin Ekdal, Ludwig Augustinsson, John Guidetti och Kristoffer Nordfeldt…

Års- och verksamhetsberättelser. Samtliga års- och verksamhetsberättelser från 1952-2017, dvs för de senaste 66 åren, finns på plats. Detta i form av tavlor med framsidorna. På sikt är tanken att alla verksamhetsberättelser ska digitaliseras så att de enkelt blir sök- och läsbara för alla. En alldeles unik dokumentation över BPs verksamhet genom åren. Årsberättelserna från de första åren 1942-1951 saknas. Är det någon som har dessa?

Damlaget. Det finns bl a en unik målvaktskeps eller ”hätta” från damlagets första år, när spelar- och ledarfruar till herrlaget drog igång verksamheten, 1971. BP var alltså en pionjär inom damfotbollen i Sverige, med vårt damlag som nu funnits i 47 år. I övrigt finns lagbilder och fotografier från de tidiga åren, med ledarpionjärer såsom Odd Brandvold, Ing-Marie Ahlqvist och Janne Hjelm, samt spelarprofiler som t ex Anna Sandberg, Pia Carlsson och Anneli Ferm (idag Höst Pedersen). Är du ledare eller spelare som verkat i BPs damlag, och som har unika BP föremål? Hör av dig!

Internationella samarbeten och storbesök. Det är många som har passerat revy i BP och genom besök på Grimsta. En egen vägg beskriver detta. Här finns vimplar från Manchester United och Borussia Mönchengladbach, unika matchbilder från Crystal Palace och Nottingham Forest på besök, samt porträtt när t ex Lennart Johansson, Lars-Gunnar Björklund och Brian Clough besöker Grimsta.

Ishockey- och bandysektionen. Här finns en matchtröja från den allra sista säsongen med hockey och bandy i BP, 1974/75. Det var BPs 65:or som blev den sista årgången som spelade hockey för BP (de spelade bandy också), innan hela det laget gick över till IK Göta. Därefter försvann förutsättningarna för att bedriva hockey och bandy i BP.

Historieskildringar. Det finns många historieskildringar, både fysiskt och på BPs hemsida. I muséet finns jubileumsboken när BP fyllde 50 år 1992, och den historiska översikten från när BP fyllde 75 år 2017. Det finns enormt mycket dokumentation i BPs arkiv, men den måste digitaliseras innan unika exemplar kan visas upp i form av digitala kopior.

Alla styrelser i BP. Samtliga styrelser i BP från bildandet 1942 och framåt finns med i en stor förteckning. Från tre styrelseledamöter 1942, till dagens tio ledamöter, ger en bra beskrivning över BPs utveckling som förening. Samtliga ordföranden, sekreterare och kassörer finns naturligtvis med. Totalt har 111 personer suttit i BPs styrelse över tid. Sune Pettersson har suttit flest år (32) i olika perioder. En egen reflektion är att jag blev invald som styrelseledamot no 100, och senare som styrelseordförande no 20.

BP bildas – det första brevet. BP grundades den 13 april 1942 på Yllevägen 6 vid Brommaplan. Föreningens förste ordförande blev Tage Mårdh, vice värd i huset där småpojkarna Bengt Ström, Arne Borgström, Tore Bjuggfält, Gunnar Westerlund och Stig Starkenberg ville starta en förening. Det första brevet från just Tage Mårdh till ordförande i Bromma Ungdomsråd ”Herr Överlärare Leander Wallerius” finns bevarat, daterat i Riksby den 6 maj 1942, mitt under brinnande världskrig.

Gothia cup troféerna. Gothia cup i Göteborg, med BK Häcken som arrangör, är världens största turnering i fotboll för ungdomar. BP är alltid på plats med ett stort antal lag i olika årskullar. BP leder maratontabellen över antalet turneringssegrar i Gothia cup genom tiderna med hela 28 vinster. Därefter kommer AIK med 13 och Tahuichi från Bolivia med 10. Vitrinskåpet med i stort sett alla BPs Gothia cup pokaler finns vid entrén i klubbhuset. Alla övriga priser och pokaler från andra cuper finns arkiverade på andra platser.

Historia och statistik på BPs hemsida. Mest historia och statistik om BP hittar du på hemsidan under Om BP/Historia. Här hittar du information om föreningen såsom alla verksamhetsberättelser digitalt fr o m 2006, såväl som statistik från herr- och damlaget genom alla år. T ex alla spelare, ledare, serietabeller, topplistor, landslagsspelare, resultat, cuper mm. Helt enkelt otroligt mycket information i sammanfattad form för den som är intresserad av statistik i och om BP.

Bildspelet ”BP Alumner”. Som en del av föreningens 75-års jubileum skapades bildspelet BP Alumner, som innehåller ett stort antal av de profiler som verkat i BP genom åren. Många kända namn har varit i BP, men kanske inte mest kända som fotbollsprofiler, utan i många fall kända från andra klubbar, andra idrotter eller på annat sätt. Jag tänker bl a på Henry ”Garvis” Carlsson, John ”Jompa” Eriksson, Mats Waltin, Nicklas Kulti, Per-Erik Eklund, Tommy Albelin, Bosse Petersson, Richard Henriksson m fl. Bildspelet finns också på BPs hemsida under Om BP/Historia.

Övrigt. Det finns ett stort antal föremål i tillägg till ovanstående. Som på alla bättre muséer är det endast en bråkdel som kan visas upp. Det allra mesta finns i arkivet…och muséet saknar fortfarande de saker som just du har.

PS. Det planeras för ”Homecomming Day” och prisutdelning ”Hall of Fame” i samband med herrlagets match i Allsvenskan mot Örebro SK, söndagen den 27 maj kl. 17.30 på Grimsta. Håll utkik efter separat information om detta. Tanken är att skapa ett mötestillfälle där alla som har varit ledare eller spelare i BP träffas, oavsett om man har spelat eller har varit ledare i senior- eller ungdomslagen i BP. Det går ett rykte om att våra BP fostrade landslagsspelare i VM-truppen kommer att finnas på plats. Matchen mot ÖSK, en enda stor ”BP reunion”, blir ett unikt tillfälle att träffa alla vänner i BP innan fotbolls-VM börjar i Ryssland. Det blir också ett utmärkt tillfälle att ta med unika BP prylar till vårt gemensamma museum. Du kanske har en tidig matchtröja som saknas i samlingen? DS.

Fredrik Bergholm
Styrelseordförande

För tidigare ordförandebloggar, klicka här.