Ordförandebloggen #3: Vilka tar chansen?

Ordförandebloggen #3: Vilka tar chansen?

Share

Ordförandebloggen #3: Vilka tar chansen?

Hej! Temat denna gång är BPs herrlag. Resultatmässigt har inledningen av Superettan varit minst sagt svag. En till stora delar ny trupp är en förklaring, skadebekymmer en annan. ...

Hej!

Temat denna gång är BPs herrlag. Resultatmässigt har inledningen av Superettan varit minst sagt svag. En till stora delar ny trupp är en förklaring, skadebekymmer en annan. Spelet har lovat mer än vad resultat och tabelläge visar, och energinivån och intensiteten i laget är god. Spelet mot Ängelholm i lördags kändes hoppfullt och var värt betydligt mer än den poäng vi fick. Det kommer naturligtvis att bli tufft med den inledning vi fått, men vi både tror och hoppas att det snart vänder resultatmässigt.

En hörnsten i verksamheten är ”BP-modellen” som innebär att vi satsar på egenfostrade spelare, inkl. ”hemvändare”. Målet i herrtruppen har över åren successivt höjts från 50% egenfostrade spelare till dagens 75%, något som är möjligt tack vare att BP har den högst rankade akademiverksamheten i Sverige. En del av BPs vision är att vara systemkritiskt för svensk fotboll. Bland annat genom att utbilda för att ge möjlighet att bli yrkesspelare och till och med att nå landslagsnivå. Vi gläds åt ett flertal exempel på spelare som nu är där, som Kristoffer Nordfeldt, Albin Ekdal, Nabil Bahoui, John Guidetti med flera på väg.

Årets trupp innehåller som vanligt en mycket hög andel egenfostrade spelare, med många uppflyttade spelare med mycket talang från U-truppen. Högst sannolikt har BP yngst trupp av alla lag i Superettan och Allsvenskan. Vi kommer säkerligen att få se flera juniorer debutera under året. Under de inledande matcherna i Superettan har sex nya BP-fostrade spelare debuterat som startspelare i elitfotbollen: Daniel Stensson, Felix Beijmo, Alexander Seger, Isak Nylén, Jonathan Augustinsson och Jacob Ortmark. Stefano Vecchia spås få sitt stora genombrott under året. Med många nya spelare i truppen kommer utvecklingskurvan stiga kraftigt under året, gäller både individuellt och kollektivt som lag.

Till all denna ungdomliga talang behövs erfarenhet, inställning och kvalitet. Landslagsmeriterade Jacob Une Larsson (”nya U-21 landslaget”) är ny lagkapten för året, nyrekryterade och landslagsmeriterade Fredrik Stoor, samt rutinerade Gabriel Petrovic bidrar samtliga med mycket erfarenhet. Många spännande namn skulle kunna nämnas, både unga spelare på väg upp, och några med allsvensk rutin som är revanschsugna från fjolåret.

I tillägg till ett sedvanligt spelförande BP med stort bollinnehav och god teknik, kommer BP framåt att addera:

Inställning och ledarskap. Fler spelare som kliver fram och tar ansvar.
Duellspel. Fler spelare som gillar att ta dueller, eller åtminstone tar duellerna för att man måste.
Färre bolltapp i farliga lägen. Dvs på egen planhalva när laget är på väg framåt.
Ett rakare spel. Ger fler och tidiga avslut.
Koncentration i bägge ”boxarna”. Fler mål framåt, färre bakåt.

I BP får man chansen. Vilka tar chansen? Vilka nya stjärnor tänds på Grimsta i år? Vilka framtida landslagsspelare kommer vi att få se? Herrlaget vill ha och behöver din support på Grimsta. Kom dit med laget, familj, släkt, vänner, grannar. Hjälp oss att få ett #fullsattgrimsta. Glöm inte bort att det är gratis inträde för alla på ståplats under året.

Vad gäller strategiska frågor och långsiktiga projekt utgör Herrkommittén (”HK”) länken mellan styrelse och kansli. Årets HK består av Jon Persson, Anders Eslander, Ola Danhard och undertecknad. Prioriterade projekt under året är bl a:

• Spelardatabas och utvärderingsprocess införs (i samarbete med Akademikommittén)
• Expertråd införs (mentorskap för spelare och ledare)

Det nya expertrådet leds av Jon Persson, och inkluderar i år Kristoffer Björklund, Fredrik Dahlin, Jerry Månsson och Olof Guterstam. Samtliga med ett förflutet i BP, men också med betydande erfarenheter som yrkesspelare i andra klubbar, spel utomlands och med landslagsmeriter.

Fredrik Bergholm
Styrelsens ordförande

För tidigare Ordförandebloggar, klicka på kategorin Ordförandebloggen