Ordförandebloggen #24 – Svensk fotbollshistoria
(t.v) 21 stolta grabbar – samtliga medlemmar 1942. Den exakta dagen för BPs bildande är den 13:e april 1942. (t.h) Gemensam årsavslutning för Dam, Herr, Sportkontor och Styrelsen. En stolt och bra tradition sedan många år tillbaka.

Ordförandebloggen #24 – Svensk fotbollshistoria

Share

Ordförandebloggen #24 – Svensk fotbollshistoria

Hela BP är ett stycke svensk fotbollshistoria. När vi gick in i 2017, visste vi att ytterligare svensk fotbollshistoria skulle skrivas, då BP som Europas största fotbollsförening f ...

Hela BP är ett stycke svensk fotbollshistoria. När vi gick in i 2017, visste vi att ytterligare svensk fotbollshistoria skulle skrivas, då BP som Europas största fotbollsförening fyller 75 år. Föga kunde vi då också ana att BP skulle komma att skriva svensk fotbollshistoria utifrån sportslig grund. Varje år skriver vi historia genom vår enorma och fantastiska ungdomsverksamhet. I år har dessutom många samhällsengagerande projekt startats i föreningen, med ”Mötesplats Västerort” i fokus. Men den här bloggen handlar om våra representationslag, deras prestationer under året, och därmed svensk fotbollshistoria.

Ett stycke svensk fotbollshistoria skrivs nämligen av BP i år, genom våra båda representationslag, i tillägg till vårt 75-års jubileum. Aldrig tidigare har nämligen:

 • Dam- och Herrlaget vunnit sina respektive serier samma år;
 • Dam- och Herrlag i samma förening i någon klubb vunnit sina respektive serier samma år, så högt upp i det svenska seriesystemet (division 1 respektive Superettan);
 • Herrlaget vunnit Superettan;
 • En nykomling vunnit Superettan;
 • Ett herrlag inom elitfotbollen i Sverige vunnit sin serie två år i rad, för serieavancemang till Superettan respektive Allsvenskan.

Årets prestationer i dam- och herrlaget är fantastiska, med tillhörande sportsliga resultat, även om damlaget snubblade på det sista förargerliga kvalsteget till Elitettan, med endast ett måls marginal i dubbelmötet mot Lidköping. Det är kanske dags för en motion om att en serieseger i det svenska seriesystemet alltid skall innebära serieavancemang? Hursomhelst, 2018 är redan utropat till att bli ”Revanschens År” för damerna. För herrarna väntar Allsvenskan.

Jag glömde i farten nästan bort Svenska Cupen. Damerna spelade kanske bättre än AIK, men förlorade med uddamålet. Herrarna gick till semifinal där det blev stopp mot IFK Norrköping, vilket innebär ”all time high”, då det var tredje gången som herrarna gick till semifinal i just Svenska Cupen.

BPs 75-års jubileum som förening startade med invigningen av den nya huvudläktaren på Grimsta den 8:e april, med damlaget som genrepade i träningsmatch mot Forsby, och herrlaget som vann med 3-0 mot Örgryte i seriepremiären av Superettan. Ett historiskt år, och årets 75-års jubileum, avslutas och summeras med jubileumsmiddag på Scandic Alvik nu på fredag den 1:a december (för de som är anmälda och har betalt). Däremellan har det i tillägg till den ordinarie verksamheten varit ett stort antal jubileumsaktiviteter under året, för att uppmärksamma att klubben fyller 75 år, bl a:

 • Invigningen av den nya huvudläktaren (8/4)
 • Själva födelsedagen (13/4)
 • Jubileumsgolf (Arlandastad, i juni)
 • Bildspelet ”BP Alumner”
 • BP Legender – Vi Lirare (BP-dagen, 2/9)
 • Jubileumsmiddag på Scandic Alvik (1/12)
 • Jubileumsskrift/Verksamhetsberättelsen 2017

Snart avslutar vi ett historiskt år tillsammans. Nästa år skriver BP ny fotbollshistoria. Vilka nya barriärer bryter vi 2018?

En stor portion ödmjukhet och hårt arbete väntar inför och under 2018. Det är ändå intressant att reflektera över att vi bara är i början av resan mot de långsiktiga strategiska målen för våra representationslag, nämligen att vara ”Etablerade i Allsvenskan”. Ett stort tack för alla fantastiska insatser och prestationer i våra representationslag under året, både individuellt, men framförallt kollektivt.

Fredrik Bergholm
Styrelseordförande

PS. Om fakta eller historik ovan är felaktig, vänligen uppmärksamma BP på detta, då vi vill undvika ”fake news” DS.

För tidigare ordförandebloggar, klicka här.