Ordförandebloggen #14: Epoken Ola Danhard

Ordförandebloggen #14: Epoken Ola Danhard

Share

Ordförandebloggen #14: Epoken Ola Danhard

I fredags avtackades Ola Danhard, med stora delar av ledande befattningshavare för fotbollen i Sverige samlat. Den sista arbetsdagen som klubbdirektör var den 29 februari i år, då ...

I fredags avtackades Ola Danhard, med stora delar av ledande befattningshavare för fotbollen i Sverige samlat. Den sista arbetsdagen som klubbdirektör var den 29 februari i år, då Ola gick in i rollen som senior rådgivare till föreningen, under innevarande år med ett stort fokus på projektet med den nya huvudläktaren på Grimsta. På plats vid avtackningen var representanter för Svenska Fotbollförbundet (SvFF), Stockholms Fotbollförbund (StFF), Svensk Elitfotboll (SEF), elitföreningarna i Allsvenskan och Superettan, grannklubbarna i Västerort, Stockholms stad med politiker, Idrottsförvaltningen, partners och sponsorer till BP, valberedning, styrelse, kommittéer, kanslianställda, BP:s Vänner och Bromma Support m fl. Ola har avtackats internt i BP vid olika sammankomster under året, bl a vid årsmötet, och blev även invald i BP:s Hall of Fame tidigare i år.

Ingen person personifierar BP som Ola Danhard, som har funnits med i BP:s organisation som ungdomsledare sedan 1969. Efter studier vid universitetet och på Bosön, fick Ola så småningom anställning som ungdomskonsulent i BP 1978. Då fanns det ca 30-40 lag i föreningen, att jämföra med topparna de senaste åren om 250+ lag. BP:s första klubbdirektör blev Ola 1987.

Klubben har utvecklats inom många områden under Olas nästan 29 år i klubbdirektörsrollen, såsom exempelvis fem års spel i Allsvenskan (första gången 2007), spel i Europa league för första gången i klubbens historia 2014 (genom s k ”fair play” plats), Akademin har varit den högst rankade i Sverige allt sedan starten, utvecklingen av Grimsta IP från en idrottsplats till hemvist med klubbhus, träningscenter och arena, samt en mer än femdubbling av ungdomsverksamheten. Sammantaget en fantastisk period i BP. Många är de spelare, tränare och ledare som har passerat revy under Ola Danhards alla år i BP. Under sin tid i BP har han vuxit fram till en av svensk fotbolls mest namnkunniga föreningspersoner.

Förutom insatserna inom föreningen har Ola också varit en aktiv och tydlig röst i svensk fotboll, såväl inom StFF och SEF. Inom SEF är Ola en av dem som genom åren tydligast stått upp för och givit de mindre föreningarna en röst i det sammanhanget. Alltid med en stark känsla för rättvisa och fair play. Kuriosa är att Ola tilldelades S:t Eriksmedaljen till ”förtjänta stockholmare” av Stockholms Stad 2002, förmodligen som den enda ledaren inom fotboll hittills. Vidare har Ola erhållit SvFF:s förtjänstmedalj i guld med blågult band, dvs förbundets högsta utmärkelse som utdelas till personer som genom långvarig verksamhet utfört betydande arbete för fotbollidrotten.

Appropå BP:s enorma storlek och möjligheten att hävda sig mot de övriga storklubbarna i Stockholm, ett klassiskt citat av Ola:

”Man väntar sig att det ska säga plopp och så är BP där uppe. Det finns en sådan kraft i den stora verksamheten. BP är lite som inlandsisen. Den går inte att stoppa, men det kan ta sin tid.”

Var Ola har lagt all sin tid är väl känt. På BP och på kansliet. Först vid Ängbyplan, och därefter ute på Grimsta. Många, många sena kvällar och ofta veckans alla dagar. Alla med insyn i klubbens verksamhet vet vilken oerhört stor betydelse Ola har haft för klubbens utveckling under flera decennier. Ola har tagit och tar mycket stort ansvar för alla delar av verksamheten, och har gjort en väldig insats för klubben när det gäller all den tid han lägger i alla sammanhang. Det gäller inte minst på alla matcher genom åren…

…då det också är väl känt att Ola i stort sett aldrig har missat en herrlagsmatch på Grimsta under alla år i BP. Samtidigt är det många som aldrig har sett Ola på BP:s hemmamatcher. Orsaken står att finna i att Ola för det mesta har sett matcherna uppifrån läktartaket, uppe vid speakerhytten. Om ni tittar noga nästa gång ni är på hemmamatch på Grimsta, så finns det på den främre delen av läktartaket en utbyggd terrass i aluminium. Kanske ser ni då också Ola där. Den utbyggda terrassen på det gamla läktartaket kallas i folkmun redan för ”Olas terrass”. Från och med i fredags har Ola Danhard ett evigt frikort till alla BP:s hemmamatcher på Grimsta. På den västra sidan fortskrider bygget med den nya huvudläktaren. Det kanske är mer troligt att det är i centrum av den nya huvudläktaren som vi kommer att få se Ola på BP:s hemmamatcher i framtiden. Bara Ola vet.

En helt annan anekdot, ett kort utdrag ur en intervju med Ola i Sportexpressen:

– Stämmer det att du aldrig lagat mat?
– Ja. Jag äter aldrig hemma. 1978 lagade jag senast. Då kokade jag också kaffe hemma. Jag har inte kokat kaffe sedan dess.
– Varför inte?
– Ja, jag behöver inte.
– Du äter ute?
– Ja, eller så käkar jag inte på kvällarna. Jag käkar lunch bara.
– Har du en spis?
– Ja, för fan. Jag byggde om köket 1992. Han som gjorde det blev besviken när han kom tillbaka tio år senare och skulle bygga om duschrummet för då låg instruktionsboken fortfarande kvar i mikron och i ugnen.
– Varför byggde du om?
– Ja, men det ser lite snyggare ut. Trodde du inte det var sant?

Jag visste inte. Ibland är sanningen bättre än myten.

Styrelsen kommer att motionera om att Ola ska väljas in som hedersmedlem i BP vid årsmötet 2017.

Fredrik Bergholm
Styrelseordförande

För tidigare ordförandebloggar, klicka på kategorin Ordförandebloggen