Ordförandebloggen #12: BP-familjen

Ordförandebloggen #12: BP-familjen

Share

Ordförandebloggen #12: BP-familjen

Det finns tusentals BP-familjer. Alla med sin egen historia. Jag ingår själv i en BP-familj. Jag började i BPs knatteskola 1978. Spelade sedan i BP 71-1 och avslutade i herrlaget ...

Det finns tusentals BP-familjer. Alla med sin egen historia.
Jag ingår själv i en BP-familj. Jag började i BPs knatteskola 1978. Spelade sedan i BP 71-1 och avslutade i herrlaget. Dessutom jobbade jag som knatte- och fotbollsskoleledare samt som målvaktstränare. Idag har jag tre egna fotbollsspelande barn i BP, jag tränar ett av lagen, skjutsar runt till matcher och träningar, är på laguppdrag på Grimsta (delas i hård konkurrens med min fru som är grym på att grilla hamburgare), är kommittéansvarig för Herr och styrelseordförande. Härligt! Som BP-legenden Tommy Söderberg skulle säga.

Nu vill jag berätta om en annan av alla dessa BP-familjer. Kanske den mest unika? Det är hård konkurrens, men jag tror att denna blir svårslagen…

Gösta ”Knivsta” Sandberg. Född 1932 i Knivsta (där av smeknamnet), för många känd som ”Århundradets Djurgårdare” och även kallad ”Mr Djurgår’n”. Gösta var landslagsman i tre sporter, fotboll, bandy och ishockey. Gösta brukar kallas för den siste allround idrottsmannen, då ingen efter honom har lyckats att ta en landslagsplats i tre olika idrotter. Mest framstående var Knivsta som fotbollsspelare, där hans position var vänsterytter och senare vänsterbackhalv. 300 spelade allsvenska matcher, och med 70 mål är Gösta innehavare av rekordet för flest gjorda allsvenska mål. Vinnare av ”Guldbollen” 1956. Flerfaldiga SM-guld i både fotboll och ishockey, 52 landskamper och tio mål i fotboll, samt bronsmedaljör i fotboll vid OS i Helsingfors 1952. Otaliga är anekdoterna från färgaffären på Ulvsundavägen, som Gösta drev parallellt med idrottskarriären. Gösta Sandberg avled den 27 april 2006, pga en hjärtattack på väg hem från ett derby mellan AIK och Djurgården (som AIK vunnit). Varför tar jag upp Gösta Knivsta Sandberg? Jo, för att han också är BPs meste herrlagstränare genom alla tider. Gösta var ansvarig tränare för BPs herrlag i hela tio år (1959-1961 samt 1972-1978). Det är inte så många som känner till det. Gösta är pappa till…

Lars ”Lasse” Sandberg, en mycket framstående spelare i BP under många år. Lasse gjorde hela 118 matcher i BP, och 28 mål, under åren 1975-79. Efter BP fortsatte spelarkarriären i Djurgården, 1980-1986. Efter ytterligare några år som aktiv spelare, fortsatte en framgångsrik karriär som tränare i flera olika klubbar. Gösta är också pappa till…

Anna Sandberg, en av BPs främsta spelare på damsidan genom alla tider. Många år i BP, spel med damlaget under åren 1980-85, totalt 99 matcher och 43 gjorda mål. En viktig period i utvecklingen av damverksamheten, där Anna var starkt bidragande till att BPs damer på fem år gick från division IV till att bli ett etablerat lag i division II. Anna träffade…

Berndt Magnusson, invald i BPs Hall of Fame 2016. BP-legend genom att vara den spelare som har gjort flest matcher i BPs herrlag genom tiderna. Berndt började som knatte, spelade i BPs framgångsrika 67:or, därefter i junior- och herrlaget under lång tid. Det blev hela 271 A-lagsmatcher som målvakt under perioden 1985-97. Många är de namnkunniga spelare och tränare som har passerat revy under Berndts alla år som förste utpost i BPs herrlag. Totalt sex junior- och sju pojklandskamper på meritlistan.

Berndt har en yngre bror i Leif ”Leffe” Magnusson. Leffe, också målvakt och med en lång karriär i BP. Började som de flesta i knatteskolan och spelade med BPs 73:or, därefter hela vägen t o m BPs herrtrupp. Väl där fick Leffe konkurrera om målvaktsposten med sin sex år äldre bror, vilket blev en tuff uppgift.

Berndt Magnusson och Anna Sandberg har tillsammans två söner som har gått hela vägen till herrlaget; Anton Sandberg Magnusson. Född 1993, och som så många andra egenfostrade spelare i BP, hela vägen från knatteskolan till herrlaget. Anton var bofast i herrtruppen 2010-2013, 26 gjorda matcher och fyra mål som anfallare. Efter BP har Anton spelat i klubbar som Varbergs BoIS och Örgryte IS, för närvarande spel i division 3 med FC Stockholm Internazionale. Anton är således barnbarn till Gösta Knivsta Sandberg. Det är också Antons äldre bror…

Gustav ”Gurra” Sandberg Magnusson. Född 1992. Egen produkt. Själva definitionen av inställning och ”vinnarskalle”. Tre matcher i U-19 landslaget på meritlistan. Mycket allround. Spelar oftast som mittfältare, periodvis som anfallare eller back, sällan som målvakt…(till skillnad från pappa Berndt och farbror Leif). 100 matcher i A-laget redan innan denna säsong, debut 2009. Vår kapten. Har utlovat att han skall slå pappa Berndts rekord… #poddettan, veckans gäst är BPs lagkapten Gustav Sandberg Magnusson.

Sammantaget sju personer från samma familj som har gjort stora delar av sina fotbollskarriärer i BP. Några av de mest betydande rollerna i seniorlagen genom tiderna, som spelare eller tränare, under perioden från 1959 fram till idag.

På tal om BP-familjen och kvalitet i verksamheten. Från hela BP passar vi på att önska herrlandslaget ett stort lycka till i fotbolls-EM i Frankrike. Denna gång med förbundskapten Erik Hamrén (ansvarig tränare i BP 1990-91) och tre BP-fostrade spelare i Ludwig Augustinsson, Albin Ekdal och John Guidetti.

På tal om lycka till. P18 landslaget spelar EM-kval i november. Förbundskapten är Claes Eriksson, tidigare ansvarig tränare för BPs herrlag, invald i BPs Hall of Fame genom att vara den tränare som tog upp BP i Allsvenskan första gången. Vid trenationsturneringen som spelas mot Ungern och Irland i månadsskiftet maj/juni är fem BP fostrade spelare med i truppen! Viktor Gyökeres, Felix Beijmo, Thomas Poppler Isherwood (nu Bayern Munchen), Besard Sabovic (nu Djurgården), samt Joseph Ceesay (nu Djurgården). #TackaBP.

En helt annan anekdot
BPs herrlag har försäsongsläger på Gran Canaria 1991. Dåvarande tränare i BP är Erik Hamrén, tillika dagens förbundskapten. Han drillade i sann pionjäranda BPs målvakter i utsparkar på halvvolley. Syftet var att få en flackare och längre bollbana, samtidigt som det skulle bli enklare för mottagande utespelare att ta emot utsparkarna, alternativt för att gå med vid längre bollar och snabba omställningar. Halvvolleyutsparkar hade knappt förekommit tidigare, varken i svensk eller internationell fotboll. Utsparkarna stack iväg åt alla möjliga håll under träningspassen. När serien väl startade hade BPs båda målvakter de längsta och flackaste utsparkarna i Sverige, sannolikt också de med bäst precision. Vilka målvakterna på Gran Canaria var? Berndt Magnusson och undertecknad.

Många äro medlemmarna i BP-familjen. Om du själv har tips på unika BP-familjer med lång historik i BP, tipsa gärna kansliet eller via BPs hemsida/sociala medier.

Fredrik Bergholm
Styrelseordförande

För tidigare ordförandebloggar, klicka på kategorin Ordförandebloggen