Motståndarkollen: Linköping FC
Foto: Bildbyrån

Motståndarkollen: Linköping FC

Share

Motståndarkollen: Linköping FC

Det har äntligen blivit dags för våra rödsvarta damer att återigen gå in i en ny säsong av OBOS Damallsvenskan. En lång försäsong är förbi och på lördag är det dags för årets hemm ...

Det har äntligen blivit dags för våra rödsvarta damer att återigen gå in i en ny säsong av OBOS Damallsvenskan. En lång försäsong är förbi och på lördag är det dags för årets hemmapremiär.
Här är motståndarkollen på: Linköping FC

Historik: Linköping FC (LFC) är en fotbollsklubb i Linköping som endast är inriktad på damverksamhet och som bildades ur BK Kenty DFF den 4 november 2003.

Säsongen 2004 var man nykomlingar i Damallsvenskan. Mellan stolparna i klubbens debutsäsong stod en nybliven 21-årig orutinerad målvakt, Hedvig Lindahl, som värvats in från Malmö FF inför säsongen. Ett annat intressant nyförvärv för premiärsäsongen i högsta serien var den finske landslagsspelaren Anna-Kaisa Rantanen, som sedan spelade för klubben fram tills år 2008. Målsättningen att tidigt etablera klubben i Allsvenskan gick enligt plan, där man slutade på imponerande sjätteplats, fjärdeplats och tredjeplats de tre första åren i högsta serien.

Efter succén i premiärsäsongen värvades en ny ung talang in från Skåne, i form av Caroline Seger, som skulle göra stor succé under sina år hos de blåvita. Åren gick och LFC började klättra högre i den allsvenska tabellen för varje säsong. Inför Damallsvenskan 2007 knöt man till sig en ny ung lovande spelare till lagbygget, sjuttonåriga Kosovare Asllani från Vimmerby, som skulle få sitt stora genombrott i klubben och belönades sedan dessutom med att få debutera för landslaget samma säsong.

Säsongen 2009 är ett historiskt år för LFC. Man tog inte bara sitt första av tre SM-guld, utan lyckades även bärga den åtråvärda trippeln, när man lade beslag på både Svenska cupen och Supercupen samma säsong. År 2009 gjorde man även debut i Champions League, men åkte ut i åttondelsfinal mot regerande mästarna Duisburg.

Sedan succésäsongen 2009 har LFC varit ett etablerat topplag i Damallsvenskan och vunnit ytterligare två SM-guld, säsongerna 2016 & 2017. I Damallsvenskan 2023 blev det en tredjeplats för klubben som firade 20 år i fjol.

Trupp: Inför OBOS Damallsvenskan 2024 har LFC byggt vidare på den trupp som slutade trea i fjol, men har tappat några tongivande spelare, bland annat ytterbacken och landslagsspelaren Stina Lennartsson, försvararen Johanna Alm samt japanskorna Yuka Mimik och Saori Takarada.

Inför säsongen har man stärkt upp truppen med tre nya mittfältare, i form av Noor Eckhoff, Irene Dirdal och Vilma Koivisto.

Ny för säsongen är även ledarstaben. I år leds laget från Östergötland av huvudtränare Rafael Roldan Bermudez, tillsammans med assisterande tränare Jonne Kunnas vid sin sida.

Kuriosa: Nytt för året och säsongen är även att klubben fått ett nytt självständigt emblem, skiljt från hockeyn och volleybollen som de delat klubbmärke med sedan grundandet 2003.